Najava dana: Još malo Lige nacija pa se vraćamo nacionalnim ligama

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 07.09.20. | 07:54

Pomno smo ovih deset parova za vas odabrali na početku novog tjedna.

NOGOMETNI TIP |16:00| Kazahstan – Bjelorusija

Kazahstanci su u prvom kolu upisali veoma vrijednu pobjedu 2:0 u Litvi s po jednim golom na samom početrku i kraju ztakmice te tako najavili vlastite ambicije napada na vrh grupe. Albanija je identičnim rezultatom svladala Bjeloruse u Minsku i sad ova reprezentacija, koja je u prošlosti iznjedrila određene velikane, ima zadatak vaditi se u Almatyju na neugodnom gostovanju. Što se tiče međusobnog omjera, zadnje službene utakmice odigrali su 2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i Bjelorusi iz njih imaju ukupno 9:1, no Kazahstan je tada bio puno neoubiljnija reprezentacija nego danas.

NOGOMETNI TIP |18:00| Češka – Hrvatska

Hrvatska je u prva četiri kola dosta toga zabrljala s dva domaća poraza protiv izravnih konkurenata, nakon čega je od ovog vikenda krenula u kampanju ispravljanja. Dobro je počela, s autoritativnom pobjedom na Grcima od 5:0 u Varaždinu, no sad naše mladiće čeka dosta teži zadatak na putu kvalificiranja za U-21 Euro. Idemo na noge Češka u Češke Budejovice, reprezentaciji koja nas je pobijedila na našem terenu i trenutno je vodeća na tablici. Istina, s utakmicom više, a slave li naši danas, doći će u nadređeni položaj u odnosu na protivnika jer bi se primakli na samo dva boda zaostatka uz utakmicu manje.

NOGOMETNI TIP |20:45| Bosna i Hercegovina – Poljska

BiH reprezentacija nastavlja natjecanje na krilima velikog boda u Firenci. Tim je veći ako znamo da su Talijani oba puta slavili u prošli kvalifikacijama za Euro (kao, uostalom, i protiv svih ostalih suparnika u grupi), a sad dočekuju također opasne Poljake. U pitanju je veoma jaka grupa, što i ne čudi jer se radi o A razredu Lige nacija, a objektivno bi uspjeh bio za igrače Dušana Bajevića uspiju li izbjeći zadnje mjesto na kraju. Poljake se također nešto pita, oni su u prvom kolu pretrpili relativno očekivan poraz u Nizozemskoj, no danas u Zenici se ne bi baš samo tako pomirili s porazom.

NOGOMETNI TIP |20:45| Nizozemska – Italija

Zasigurno derbi dana. Talijani su, nakon što nisu bili prisutni u Rusiji, počeli se na velika vrata vraćati na međunarodnu scenu i kvalfikacije za odgođeni Euro su jednostavno poharali s deset pobjeda u isto toliko utakmica. Slično vrijedi za Nizozemce koji su također svojevrsni povratnici. Oni su na svoju klasu svijet ponovno podsjetili upravo finalom prve Lige nacija, tako da danas oćekujemo predstavu za sladokusce. Talijani bi htjeli, ako je ikako moguće, nadoknaditi ono što oni sigurno tumače kao prosute bodove, a to je remi s BiH kod kuće, no Nizozemci žele nastaviti pobjednički niz nakon trijumfa opd 1:0 nad Poljacima.

NOGOMETNI TIP |20:45| Austrija – Rumunjska

Rumunji su vjerojatno u prvom kolu opravdano očekivali sva tri boda na domaćem terenu protiv Sjeverne Irske, no kasni gol Whytea im je pokvario planove. Sad idu na nezgodno gostovanje u Klagenfurt gdje će ih domaćini, na krilima velike pobjede u Norveškoj u prvom kolu, zaisgurno napasti od prve minute. Od pada Berlinskog zida dvije su reprezentacije međusobno igrale svega tri puta, od čega su dvije službene utakmice. Zadnja 2009. kad je završilo bez pobjednika 1:1.

NOGOMETNI TIP |20:45| Češka – Škotska

Česi su u susjedskom derbiju protutnjali Bratislavom i slavili nad Slovacima, koji u ovim trenucima možda imaju i zvučniju momčad, s 3:1. Uživaju tako prvo mjesto na ljestvici i kao nagradu ležerno čekaju Škotsku u Olomoucu. Škoti nisu uspjeli zadržati prednost nad Izraelcima i na kraju su dijelili bodove. Ako se imaju čime hrabriti, to je zadnji međusobni susret 2016. kad su baš slavili minimalno u Češkoj. No to je bila prijateljska utakmica.

NOGOMETNI TIP |20:45| Izrael – Slovačka

Ne znamo možemo li poraz Slovačke 1:3 kod kuće od Češke nazvati kiksom, ali se svakako sad moraju vaditi u Netanyi protiv Izraelaca. Zadnji su, a i domaćini bi se izdigli iznad jednog boda osvojenog protiv Škota u njihovom debiju i remiju 1:1. Zadnju 21 godinu dvije su momčadi odigrale samo dvije prijateljske utakmice, u obje je Slovačka slavila, a jedine dvije službene utakmice su odigrali u kvalifikacijama za Euro 1996. u Engleskoj.

NOGOMETNI TIP |20:45| Sjeverna Irska – Norveška

Norveška je jedna od reprezentacija čiji razvoj pod povećalom prate mnogi nogometni zaljubljenici jer se, kroz stasanje njihovih mladih nada, očekuje da dođu na prag onog što su bili devedesetih. Ako ne i više. Podsjetimo, tad se radilo o sastavu koji je na Svjetskom prvenstvu pobjeđivao Brazila, no prvo kolo i domaći poraz od Austrije na startu Lige nacija nije na tom tragu. Sve bi moglo biti izbrisano dobrim rezultatom (točnije, pobjedom) u Belfastu, no ni Sjeverna Irska nije naivna reprezentacija. Kao niti jedna koja se iz Bukurešta vrati neporažena.

KOŠARKAŠKI TIP |00:30| Toronto Raptors – Boston Celtics

Boston je prilično autoritativno došao do 2:0 vodstva u seriji i situacija se činila prilično beznadnom za Raptorse. No onda je Anunoby u trećoj pogodio onu tricu sa sirenom za pobjedu i promijenilo se, nećemo reći sve, ali je serija opet na nuli. Naime, Raptorsi su na krilima puno boljeg šuta nego u ranijoj fazi serije uzeli i četvrtu utakmicu, u kojoj je Boston stalno prijetio da preuzme utakmicu, no previše je griješio i prvaci su to iskoristili. Skoro duplo bolji postotak šuta za tri je bio ključan. Momentum je na strani Toronta, no ova utakmica bi mogla biti pivotalna.

KOŠARKAŠKI TIP |03:00| Denver Nuggets – Los Angeles Clippers

I Nuggetse su ti koji su naučili lekciju nakon razvaljivanja na početku serije. Nikola Jokić pretprio je stanovite kritike nakon prve utakmice, a u drugoj je odgovorio na pravi način. 26 koševa uz štu 10/17 i 18 skokova, a imao je pomoć od druge zvijezde na rosteru, Jamala Murraya. S druge strane, Kawhi Leonard (a i Paul George, nepopularni Playoff P) stao je u zadnjoj četvrtini, a bez njega Clippersi ipak teže mogu računati na pobjedu u utakmicama u kojima se kraj dočekuje ‘’na iglama’’.

(foto: Action Images)

 


Tagovi

najava danakladionica

Ostale Vijesti