Medveščaku četvrta KHL sezona nije trebala

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.02.17. | 12:34

Samo su prva, a donekle i druga sezona u KHL-u odrađene na kvalitetan način, treća i četvrta urušile su imidž kluba.

Prva sezone bila je i najbolja, no jasno tu valja potegnuti usporedbu s budžetom koji je tad bio dosta veći nego za posljednje dvije sezone. Medvjede su u toj sezoni 2013/2014 predvodili Jonathan Cheechoo koji ima naslov najboljeg strijelca NHL-a, Charles Linglet koji je sezonu kasnije u Dinamu iz Minska upisao čak 58 bodova i Matt Ellison koji se potvrdio kao velika klasa za KHL pojmove s još dvije izuzetno dobre sezone također u Minsku. Imali su tad i vrlo dobrog golmana, Barrya Brusta koji je bio lud na svoj način, ali imao je karizmu i uz to je branio odlično, a upravo je takva kombinacija trebala Medveščaku. Svi su oni iz kluba otišli čim im je netko ponudio veću plaću, a to nije bilo teško za učiniti.

Ta je sezona na kraju završena u prvom krugu doigravanja, no to uopće nije bitno, u Zagrebu smo gledali 'playoff' druge najjače svjetske hokejaške lige. To je ujedno bio prvi i zadnji put da im sezona u KHL-u nije završila nakon regularnog dijela.

U drugoj sezoni koja se također može ocijeniti prolaznom ocjenom iako nisu završili u doigravanju u ekipi su također bili igrači koji su bili jako dobri za KHL pojmove. Držali su ih Brandon Segal koji je sreću potražio u Njemačkoj, Bill Thomas koji pak više nije igrao na tako visokoj razini i Martin St. Pierre koji je domaćoj publici vječno služio kao predmet izrugivanja, a posljednje dvije sezone igra na visokoj razini u Barysu iz Astane, napadački jednoj od najkvalitetnijih momčadi lige. Bili su tu još prolaznici zvučnih imena poput Arona Palushaja i Anthonya Stewarta koji su pobjegli glavom bez obzira kad su vidjeli kako često se isplaćuju plaće.

U trećoj sezoni prešlo se na više igrača iz Europe, Česi su imali jednu liniju (Smolanek, Kvapil, Mertl), jednu su imali i Kanađani (Brule, Genoway, Gilliati), a bilo je tu još talentiranih imena poput Finaca Jessea Saarinena i Mikke Kouse. Ipak, s obzirom da ponovo nisu uspjeli ući u doigravanje krenuli su rani odlasci iz kluba, prije završetka sezone, a financijski problemi bili su na vrhuncu. S tom sezonom avantura u KHL-u trebala je završiti, ugovor je bio potpisan na tri godine, četvrta je bila dodatna, a pokazala se kao potpuni promašaj i srušila imidž kluba u tolikoj mjeri da je i predsjednik Gojanović priznao kako je povratak u EBEL realan.

> Gojanović: Bliži smo povratku u EBEL

Odlasci su ove tek završene sezone krenuli već na samom startu, a do prosinca ekipu je napustilo šest igrača i već je tu potvrđeno kako je četvrta KHL sezona bila težak promašaj. Interesa publike bilo je sve manje i atmosfera koja se nadvila nad klub nije pozitivna pa će PR služba Medveščaka preko ljeta imati pune ruke posla.

Došli su u KHL kada je predsjednik bio Aleksandar Medvedev koji je želio Medveščak i bio za proširenje, međutim on se na toj poziciji nije dugo zadržao, a nova garnitura nije bila blagonaklona Zagrepčanima i budžet se sve više smanjivao. Ruski mediji već dugo nisu napisali ništa pozitivno o Medveščaku, često ih nazivaju različitim pogrdnim imenima i jasno je kako ih je KHL odbacio.

Povratak u EBEL bit će pozitivna stvar za klub i to je nužno ne bi li se projekt vratio na zdrave noge. Posljednja godina u KHL-u bila je mučenje i odrađivanje, od sljedeće sezone u Ledenoj će klizati Salzburg, Klagenfurt, Vienna...ali, vratit će se navijanje, konkurentnost i emocija, a to je ono zbog čega klub i postoji.

Piše: Hrvoje Medved

Foto: (Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

MedveščakKHL

Ostale Vijesti