BET VODIČ: Sve što morate znati o novoj KHL sezoni

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 28.08.17. | 15:17

Pregled obje konferencije druge najjače hokejaške lige svijeta.

Prošle sezone ligu je osvojio SKA, moćna momčad s nekim od najboljih ruskih hokejaša i sigurno ponajbolja momčad van NHL-a. Dvojica napadača otišla su im u NHL, no u povratu im je iz Amerike stigao Sergei Kalinin, ruski reprezentativac. Nažalost po neizvjesnost lige SKA i dalje ima izuzetno moćnu momčad i bit će čudo ne obrane li naslov prvaka.

Pregled ćemo početi sa Zapadnom konferencijom u kojoj je bio Medveščak. Bez ikakve dileme glavni favoriti za vrh su SKA i CSKA koji imaju napadački izuzetno moćne momčadi, SKA je u prve četiri utakmice zabio čak 17 golova, a Armija 12. Ta dva kluba treba konstantno tražiti u okladama na veći broj golova. Razlog je što su jači od konkurencije, ali i koncentriraju se na lijep, kombinatoran i napadački hokej.

Za sada je očekivano daleko najviše razočarao Slovan iz Bratislave koji je uz Čerepovec i Spartak glavni favorit za dno tablice. Ova potonja dva kluba ne treba gledati kao konkurenta za doigravanje, kao ni Slovan koji je doživio raspad. Golman Brust otišao je u Gotteron, a napustili su ih i napadači Taffe i Chipchura koji su našli financijski primamljivija utočišta. Naoružali su se hrpom domaćih igrača, no kvaliteta im je drastično pala pa im je sudjelovanje u ligi jedina svrha ove sezone.

Drastičnu promjenu imidža doživio je i Dinamo Minsk kojem su otišli gotovo svi glavni igrači, oba golmana i oni će također u jakoj konkurenciji teško ući u osam najboljih ekipa. Ekipe van Rusije u nedostatku financija znatno su oslabljene, jedino se finski Jokerit pojačao i sada izgleda dosta solidno. Dobro su ušli u sezoni i visoke kvote na njih pokušajte iskoristiti u prvom dijelu sezone jer će vrlo vjerojatno zauzeti playoff poziciju u niskom startu i biti iznenađenje. 

Već nakon tri odrađena kola tablica se formirala prilično prirodno, osim što je Spartak trenutno u playoff zoni, ali na to će mjesto vjerojatno ući Sochi koji je za sada odradio samo dvije utakmice. Gotovo da se ne može bolje posložiti tablica nakon uvodnog dijela prvenstva. Od ekipe kao što su Dinamo Riga, Severstal, Spartak i Slovan ne očekujte ništa i nikako se ne oslanjajte na njih.

Ekipe koje su srednjeg ranga su Podolsk, Torpedo i Dinamo Moskva. To su solidni klubovi koji na svoj dan mogu dobiti bilo koga, no nisu favoriti za vrh i sigurno neće otići do kraja. Jokerit je opet elita, od Lokomotiva se može očekivati svašta, a dva prva mjesta su odavno rezervirana i oko toga nema nikakvih upitnika.

Što se tiče golova tvrde momčadi su Novgorod i Sochi. Ne radi se samo o rezultatima prvih kola, nego o načinu i 'mindsetu' tih momčadi kojima je pažnja na vlastitoj trećini. Pogotovo je to iskoristivo kada igraju s jačim momčadima jer rijetko dožive razbijanje pa čak i od najjačih. Ono što je za zapamtiti je činjenica za Dinamo Moskva više nije elitna momčad i treba očekivati njihove pogreške, pogotovo na gostovanjima kod lošijih ekipa gdje će tečajevi biti iskoristivi. Na Zapadu se dakle manje-više sve zna, zna se tko je playoff momčad, zna se tko je za dno. Zna se tko igra na manje golova, a tko na više, nema nepoznanica.

Puno je otvorenija zato Istočna konferencija u kojoj nije toliko toga poznato i imamo dosta ekipa koje su izjednačene. Glavna vijest je izlazak Novokuznetska iz lige pa više neće biti nikog za 'trpanje' jer radilo se o uvjerljivo najlošijoj ekipi u ligi koja je doslovno samo sudjelovala i razvijala neke mlade talente koji su ekspresno odlazili kad bi se ukazala prilika. Nominalno najjača momčad Istoka, Magnitogorsk ostao je bez izrazito važnog igrača Danisa Zaripova i tu bi se mogla izgubiti njihova učinkovitost.

Ipak, oni Kazan i Omsk su i dalje glavni favoriti za vrh Istoka, a jedini pravi favoriti za dno i ekipe koje sigurno neće u doigravanje su Yugra i Lada. Te dvije ekipe su ionako jako loše ušle u sezonu i na njih ne treba ozbiljno računati. Sve ostalo je otvoreno i postoji devet momčadi koje će se boriti za preostalih pet mjesta u doigravanju.

Vladivostok je loše krenuo u sezonu, no ni tu se ne radi o lošoj ekipi već spletu okolnosti. Ipak, oko playoffa treba davati prednost Ufi, Traktoru, Barysu i Ekaterinburgu koji su sve redom vrlo dobre momčadi, ali bez neke ozbiljne stabilnosti pa od njih što se tiče dugoročnog klađenje ne treba očekivati brda i doline. Neočekivano dobro je u sezonu ušao Nižnekamsk, no to je daleko od realnosti.

Trenutno su oni vodeća momčad konferencije s tri pobjede, no to će se vrlo uskoro promijeniti, a u trenutnoj situaciji najbolje bi bilo pokušati iskoristiti velike tečajeve protiv njih. Promijenili su gotovo pa cijelu momčad ovo ljeto, slabiji su nego prošle sezone i trenutna je situacija daleko od stvarne. Ne bi bilo čudo da oni ne završe ni u doigravanju. Također nije realna ni situacija oko Novosibirska koji je također ušao u sezonu na odličan način s tri pobjede, ali ovo ljeto su prodali trojicu najboljih igrača i postoje tek teoretske šanse da će biti faktor pa i to treba imati na umu pogotovo u sljedećim kolima kada će tečajevi protiv njih biti visoki.

Ekipa na koju treba obratiti pažnju je Kunlun iako za sada nemaju briljantan start u sezonu, ali jedna su od najsigurnijih oklada za doigravanje. Njih pak treba iskoristiti jer tečajevi na njihove pobjede bit će solidni barem u prvom dijelu sezone, loš start će tome pridonijeti, a radi se o momčadi prepunoj zvijezda koju vodi proslavljeni Mike Keenan, čovjek s bogatim NHL iskustvom.

Ekipa koja polako pada iz elite je Barys iz Astane, kazahstanski predstavnik koji se lagano raspada, okrenuli su svoju filozofiju igre i ne bi bilo nikakvo čudo ukoliko ne završe u najboljih osam jer konkurencija je na Istoku vrlo jaka i svaki pojedini bod na kraju bi mogao odlučivati o putniku u završni dio sezone.

Istok je tradicionalno zatvorenija konferencija, klađenje na manje golova je nešto što će vam se dugoročno gotovo sigurno isplatiti, a u toj situaciji trena istaknuti ekipe poput Khabarovska i Yugre koje imaju gubitnički mentalitet, ali su vrlo tvrde pa zbroj golova u njihovim susretima vrlo rijetko prelazi broj pet.

Dakle, Istok je izjednačeniji i nepovoljniji za klađenje, pogotovo što se tiče ishoda, no tip na manje golova iz tog dijela lige morao bi vam vrlo često biti na listićima ove sezone. Sigurni putnici za doigravanje su Omsk, Kazan, Magnitogorsk i vrlo vjerojatno Traktor. Ne vjerujte Ufi iako je profilirana kao solidna momčad, njihova nestabilnost mogla bi vas skupo koštati.

(Foto: Action Images)


Tagovi

KHLbet vodičbet infobet analiza

Ostale Vijesti