Action Images / Crispin Thruston
Action Images / Crispin Thruston

Nakon teške bolesti preminuo prvi čovjek giganta Formule 1 - Dietrich Mateschitz

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 23.10.22. | 09:06

"Bez njega sigurno ne bih sada sjedio ovdje", rekao je Verstappen

Svijet Formule 1 potresla je tužna vijest. Neposredno prije početka kvalifikacija, stigla je vijest o smrti osnivača Red Bulla, 78-godišnjeg Dietricha Mateschitza. Smrt ga je zadesila samo jedan dan nakon 78. rođendana.

"Ovo je stvarno težak dan za nas", rekao je nakon kvalifikacija Verstappen koji je prije dva tjedna osigurao naslov svjetskog prvaka nakon slavlja u Suzuki. 

"Bila je to loša vijest za sve," dodao je Verstappen.

"Bez njega sigurno ne bih sada sjedio ovdje."

Inače, Mateschitz je podrijetlom iz okolice Zadra, a upravo je on najzaslužniji za enormne uspjehe sportskih klubova kojima je baš Red Bull glavni sponzor. Među njima su ekstremni sportovi, ali i Formula 1, nogometni velikani kao Red Bull Salzburg, Leipzig, NY Red Bulls...

Dodajmo kako će Španjolac Carlos Sainz Jr u Ferrariju startat s 'pole positiona' u u Austinu za VN Sjedinjenih Država, dok će s druge pozicije krenuti Nizozemac Max Verstappen čija je momčad Red Bulla ostala bez svog osnivača Dietricha Mateschitza.

Sainz Jr. bio je u kvalifikacijama brži od momčadskog kolege Charlesa Leclerca, ali Monežanin neće startati s njim u prvom redu jer je kažnjen s deset mjesta, nakon ugradnje novih dijelova na svom agregatu i u nedjelju će krenuti s 12. mjesta. Kao rezultat toga, Verstappen, pobjednik prošle godine u Teksasu, kreće u nedjelju s druge pozicije iako je u kvalifikacijama bio treći. Lewis Hamilton (Mercedes), sedmerostruki svjetski prvak, startat će s treće pozicije nakon što je Sergio Pérez (Red Bull), koji je u kvalifikacijama bio četvrti, kažnjen s pet mjesta (9.) zbog promjene motora.

(eg/hina)


Tagovi

Formula 1auto motoRed BullRed Bull SalzburgRed Bull BrasilRed Bull BragantinoNew York Red BullsNew York Red Bulls II.Dietrich Mateschitz

Ostale Vijesti