Znate li koji osvajači europskih kupova ne igraju u prvim ligama svojih zemalja?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.12.14. | 16:18

Povodom današnjeg ždrijeba osmine finala Lige prvaka, odnosno šesnaestine finala Europske lige, prisjetili smo se i onih osvajača europskih titula koji trenutno nisu ni prvoligaši.

Među 22 prvaka Europe nalazi se jedan klub koji se trenutno nalazi u drugoj ligi – Nottingham Forest. 'Šumari' su specifični i po tome što su osvojili dva naslova prvaka Europe, a samo jednu englesku titulu. Naime, Nottingham Forest je 1978. osvojio prvenstvo Engleske, a sljedeće godine su se popeli i na tron Europe pobijedivši u finalu Malmö. Sljedeće godine su u Engleskoj osvojili drugo mjesto iza Liverpoola, ali su kao branitelji naslova prvaka Europe igrali u tadašnjem Kupu prvaka te ga opet osvojili. Ovaj put su u finalu pobijedili HSV, a u oba finala rezultat je bio 1:0. Nottingham Forest se trenutno natječe u Championshipu, a nakon odličnog starta u prvenstvo zaredali su s nešto slabijim rezultatima pa se nalaze na 9. mjestu.

U Championshipu se natječe i Ipswich, jedini drugoligaški klub među 27 osvajača Europske lige, odnosno Kupa UEFA. Oni se nalaze na 4. mjesto, a do svojeg trofeja su došli 1981. kada su s ukupnih 5:4 iz dvije utakmice pobijedili nizozemski AZ. U Ipswichu je bilo 3:0 za domaćine, a u Alkmaaru 4:2 za AZ.

U ovaj pregled uvrstili smo i osvajače Kupa pobjednika kupova koji se ne igra od 1999. Čak 32 momčadi su osvojile to natjecanje, a među njima i Rangersi te Magdeburg. Škoti su do titule došli 1972. kada su u finalu s 3:2 bili bolji od Dinama iz Moskve. Slavni škotski klub 2012. je zbog bankrota izbačen u četvrtu ligu, a sada se s Heartsom bore za povratak u elitno natjecanje. Trenutno su 2. u škotskom Championshipu.

Najgore od svih je prošao Magdeburg, osvajač Kupa pobjednika kupova iz 1974. Magdeburg je tada pobijedio Milan rezultatom 2:0 i postao prvi i jedini istočnonjemački klub s osvojenim europskim naslovom, a njegovo posrtanje počinje padom Berlinskog zida i povezivanjem dvije njemačke lige u Bundesligu. Zbog raznih događaja u klubu Magdeburg je 1991. završio u trećem rangu njemačkog nogometa. I nakon toga događali su se razni problemi u klubu koji je imao uspone i padove, a trenutno se natječu u Regionalliga Nord, četvrtom rangu njemačkog nogometa te zauzimaju 11. mjesto među 16 klubova.

Svi osvajači Lige prvaka/Kupa prvaka:

10 – Real Madrid
7 – Milan
5 – Bayern, Liverpool
4 – Barcelona, Ajax
3 – Inter, Manchester United
2 – Banfica, Juventus, Nottingham Forest, Porto
1 – Celtic, HSV, Steaua, Marseille, Borussia Dortmund, Chelsea, Feyenoord, Aston Villa, PSV, Crvena zvezda

Svi osvajači Europske lige/Kupa UEFA:

3 – Juventus, Inter, Liverpool, Sevilla
2 – Borussia Mönchengladbach, Tottenham, Feyenoord, IFK Göteborg, Real Madrid, Parma, Porto, Atlético Madrid
1 – Anderlecht, PSV, Eintracht, Ipswich Town, Bayer, Napoli, Ajax, Bayern, Schalke, Galatasaray, Valencia, CSKA, Zenit, Šahtar, Chelsea

Svi osvajači Kupa pobjednika kupova:

4 – Barcelona
2 – Anderlecht, Milan, Chelsea, Dinamo Kijev
1 – Atlético, Rangers, Arsenal, Fiorentina, West Ham, HSV, Ajax, Sampdoria, Parma, PSG, Tottenham, Sporting, Borussia Dortmund, Bayern, Slovan Bratislava, Manchester City, Magdeburg, Valencia, Dinamo Tbilisi, Aberdeen, Juventus, Everton, Mechelen, Manchester United, Werder, Zaragoza, Lazio

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Europska ligaLiga prvakaNottingham ForestIpswich Town

Ostale Vijesti