REUTERS/Ernesto Ryan
REUTERS/Ernesto Ryan

Završnica kvalifikacija u Južnoj Americi: Dvije reprezentacije danas mogu izboriti Katar, pred Kolumbijom 'nemoguća misijia'

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 24.03.22. | 07:30

Do kraja kvalifikacija u Južnoj Americi ostala su još dva kola i tri nepoznanice.

Osim europskih dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, danas počinje i završna faza južnoameričkih, sjevernoameričkih, azijskih i oceanijskih kvalifikacija za Mundial koji će se održati krajem godine. Dok smo europske i azijske kvalifikacije najavili u posebnim tekstovima, u ovom donosimo kratku najavu i pregled utakmica preostalih kvalifikacijskih dvoboja za Katar u Južnoj Americi.

Do kraja Južnoameričkih kvalifikacija ostala su još dva kola. Brazil i Argentina već ranije su osigurali plasman na Mundial, a u idućih nekoliko dana saznat ćemo preostala dva južnoamerička putnika u Katar te koja će reprezentacija u lipnju igrati Interkontinentalne kvalifikacije protiv predstavnika Azije, Sjeverne Amerike i Oceanije.

U najboljoj situaciji pred posljednja dva kola nalazi se Ekvador kojem je dovoljan bod da i matematički osigura nastup u Kataru. Prvu šansu Ekvador imaju već danas kada gostuju kod Paragvaja koji se dva kola prije kraja neočekivano našao na posljednjem mjestu, bez šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo. Ako ne uspiju protiv Paragvaja, Ekvadorci će Svjetsko prvenstvo pokušati uhvatiti u posljednjem kolu protiv sigurne Argentine.

Četvrto mjesto drži Urugvaj koji je s dvije vezane pobjede dosta popravio svoj status i sada ima bod prednosti pred petim Peruom. A upravo će Urugvaj danas dočekati Peru te pobjedom može osigurati minimalno dodatne kvalifikacije, a možda i direktni plasman u Katar, ako Čile ne pobijedi Brazil u gostima. Peru ni s pobjedom nije siguran, već će u tom slučaju svoj status morati potvrditi u posljednjem kolu na domaćem terenu protiv Paragvaja.

Šanse za plasman u Katar ima i Čile, koji bi trebao svlada Brazil u Brazilu, a onda i Urugvaj na domaćem terenu. U tom slučaju rezultati Perua ovisit će o tome hoće li Čile direktno na Svjetsko prvenstvo ili u Interkontinentalne kvalifikacije.

Kolumbija nije slavila u posljednjih osam kvalifikacijskih dvoboja i na taj način došla na korak do propuštanja Svjetskog prvenstva. Dobra vijest za Kolumbijce jest raspored u kojem igraju protiv dvije nominalno najslabije reprezentacije kontinenta Bolivije i Venezuele. No, čak i da Kolumbijci osvoje svih šest bodova u preostale dvije utakmice, moraju se nadati da Peru neće slaviti u barem jednoj i na taj način putem dodatnih kvalifikacija izborili Katar.

Bolivija ima još teoretske šanse za peto mjesto, no iste se svode na puku matematičku teoriju.

17. kolo Južnoameričkih kvalifikacija

25.03. Brazil - Čile, 00.30

25.03. Kolumbija - Bolivija, 00.30

25.03. Paragvaj - Ekvador, 00.30

25.03. Urugvaj - Peru, 00.30

26.03. Argentina - Venezuela, 00.30

18. kolo:

30.03. Bolivija - Brazil, 01.30

30.03. Čile - Urugvaj, 01.30

30.03. Ekvador - Argentina, 01.30

30.03. Peru - Paragvaj, 01.30

30.03. Venezuela - Kolumbija, 01.30


Tagovi

Urugvajska nogometna reprezentacijaUrugvajEkvadorČileČileanska nogometna reprezentacijaKolumbijaKolumbijska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti