Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Zašto Dinamo mora prodati Ivanušeca?

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 06.08.23. | 08:55

Protiv Gorice se jasno vidjelo koliko on znači za momčad, a i sam je Bišćan priznao da će jako nedostajati. Dinamo ga ne bi trebao tako olako prepustiti tržištu

Trebala je to biti idealna najava gostovanja u Ateni u utorak, očekivalo se da će Dinamo pobjedom protiv Gorice najaviti AEK. Ali, suprotno, stigla je Dinamu velika pljuska, remi bez golova i u zbroju tek četiri od mogućih devet bodova na startu prvenstva. Nije ugodno, naravno, Dinamo ne voli biti u ulozi lovca, zaostajati na ljestvici, no, ipak nije matematika najveća briga Igora Bišćana i društva u Maksimiru. To se sve stigne dostići, a prava igra i rezultat u Ateni bacili bi neuspjeh s Goricom u drugi plan, Europa je u ovim trenucima najvažnija i sav je Dinamov fokus trenutno na AEK-u.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U Maksimiru su napravili jedan važan preduvjet za uspjeh u trećem pretkolu, uspjeli su se zasad othrvati brojnim ponudama i upitima i zadržati sve svoje najbolje igrače, Dinamo će, dakle, na AEK kompletan, nimalo oslabljen. Međutim, utakmica protiv Gorice vrlo je direktno pokazala koliko će Dinamu nedostajati Luka Ivanušec, jer njegov se odlazak, čini se, jako bliži. Igor Bišćan ostavio ga je na klupi, valjda ne želeći riskirati ozljedu prije Atene, a možda ni potencijalni transfer, s ove distance, u stilu generala nakon bitke, može se reći da je pogriješio. Jer, Dinamo je proigrao i razigrao se tek njegovim ulaskom. Opet, možda i nije loše da ponovno vidjelo koliko je bitan, koliko znači za ovu momčad, to može promijeniti maksimirski mindset.

"Puno ovisimo o Ivanušecu i sigurno će nam jako nedostajati. On i još nekoliko igrača. Puno smo opasniji kad je on tu", rekao je Igor Bišćan nakon utakmice, najavivši time skori Ivanušecov odlazak. Spomenuo je pritom ponovno da manjak još nekoliko igrača za širinu kadra, pogotovo za ovakve utakmice u HNL-u protiv Gorice. U tom kontekstu, pitamo se, je li se trebao Dinamo tako olako odreći svih tih igrača poput Kulenovića, Jankovića, Tolića, Bočkaja, sad i Menala..., koji bi dobrodošli baš u teškim HNL dvobojima, između europskih izazova u gustom jesenskom ritmu. Ali, to je sad voda ispod mosta, no ono što bi se još moglo spriječiti jest - Ivanušecov odlazak.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Naime, pitanje koje se samo po sebi nameće jest: Zašto Dinamo uopće mora prodati Ivanušeca? U kojem je kamenu uklesana ta naredba? Financijski gledano, taj transfer Dinamu nije nužan za preživljavanje. Stiže u Maksimir tih 13 ili 14 milijuna od Gvardiolova transfera, stiglo je više od dva milijuna od Brozovića, nešto je 'kapnulo' od Kovačića, a ostvari li se veliki transfer Josipa Šutala, kojega je, objektivno, lakše zamijeniti nego Ivanušeca, a i odlazi za dvostruko viši iznos, Dinamo će biti u mirnoj, financijskoj zoni. Još ako tome dodamo barem plasman u Europsku ligu, a kamo li u Ligu prvaka, očito je da Dinamo ne bi trebao baš nikakvih problema s popunjavanjem budžeta za idućih godinu dana. A kad stavimo na stol da se oko Ivanušeca vrte svote od osam, devet milijuna (neki tvrde da bi uz bonuse transfer mogao doći do 11 ili 12), dolazimo do zaključka da je taj novac, u ovom trenutku, Dinamu mnogo manje vrijedan i potreban od onoga što Ivanušec donosi momčadi na terenu. I koliko klubu može donijeti svojim doprinosom idućih tjedana i mjeseci.

U neformalnim razgovorima ljudi iz kluba podastiru uvijek isti argument. Navodno je, dakle, Ivanušec sam, jasno i glasno, rekao da želi transfer, da želi novi izazov i iskorak u karijeri. Što u svakom slučaju nije ni za kakvu osudu, već je prirodno, normalno za svakog igrača, a pogotovo reprezentativca koji je napunio 25 godina i dosegao je punu nogometnu zrelost, a k tome je u Dinamu već pune četiri godine. No, upitno je treba li Dinamo sad, kad toliko ovisi o Ivanušecu, tu želju i slijepo ispuniti. Nije Ivanušec niti prvi, vjerojatno niti zadnji igrač, koji je poželio otići, koji se zasitio Dinama i HNL-a i tražio iskorak, ne bi bio niti prvi, kojemu bi klub u krucijalnom trenutku spustio rampu. Sjećamo se koliko je puta Ademi bio pred odlaskom pa je na kraju ostao, jer je to bio interes kluba, sjećamo se i da Modri nisu pustili Oršića u Burnley, kad je bilo očito da će bez njega teško i do naslova prvaka. Nisu svojedobno pustili niti Livakovića, da se ne vraćamo u daljnju prošlost i prisjećamo kako na prvu nisu iz Dinama mogli niti Sammir, Badelj, Pjaca... U Dinamu, očito, razmišljaju da bi igrači, kojima se zabrani odlazak, mogli postati nezadovoljni i razočarani, izgubiti motiv, premda je sasvim nelogično misliti da bi to nezadovoljstvo, ako ga i bude, trajalo beskonačno. Teško je vjerovati da bi itko radio protiv sebe, durio se i igrao u prvoj brzini, riskirao time neke daljnje iskorake u karijeri i reprezentativni status.

Oglas

AEK - Dinamo


ODGOĐENO

ODIGRAJ ODMAH!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dinamo je ovog ljeta krenuo u reorganizaciju na svim razinama, a novi izgled poprima i 'svlačionica'. Krenuli su Dario Šimić i suradnici u provjetravanje, raskinuli ugovore s viškom igrača, smanjili troškove, doveli neke igrače, koji tek trebaju pokazati da su pojačanja. Vode se uvjerenjem da ovoj momčadi treba svježa krv, da nitko ne može vječno biti u Dinamu i da će se uvijek i za svakoga pronaći zamjena. Kao što je, primjerice, Ivanušec progirao upravo nakon odlaska 'nezamjenjivog' Oršića. Ili Majer nakon odlaska Olma... Tako sad vjeruju da će odlaskom Ivanušeca priliku za iskorak dobiti neki drugi igrači, da će Kaneko biti pojačanje pa onda Špikić može lijevo, da će možda proigrati Marin ili da će priliku, konačno, dobiti Gabriel Rukavina. Pao je, kako doznajemo, dogovor da će nakon Ivanušeca upravo Rukavina dobiti pravu minutažu, dobiti šansu koju dosad nije dobio i kad se potpuno oporavi od ozljede (tek je počeo trenirati) dobiti i kontinuitet. Pa da se konačno vidi, jest ili nije! Možda dođu i toliko spominjani Stojković ili Vidović pa Dinamo u budućnosti dobije i boljeg od Ivanušeca!?

Dugoročno je to, svakako, zahvat koji treba napraviti, Dinamu, definitivno, treba nova krv, nova energija, ovu momčad treba malo prodrmati. Međutim, kratkoročno, Dinamu treba plasman u Ligu prvaka ili barem Europsku ligu i konkurentna momčad u tim natjecanjima, a istovremeno i buđenje i dominacija u HNL-u, jer naslov prvaka ove sezone krucijalan je za daljnje ambicije. A kratkoročno Dinamo, vidjeli smo i protiv Gorice, ovisi o Luki Ivanušecu i njegovim potezima, s njim i bez njega to nije ista momčad. I zato, možda bi u Maksimiru mogli još jednom razmisliti, ne izručiti Ivanušeca tržištu po toj, ne odveć visokoj, cijeni, povećati mu ugovor, dati mu dodatne bonuse i uvjeriti ga da još, barem do zime, ostane u Dinamu. U ovom trenutku Dinamo tim transferom ne može toliko dobiti, koliko bi mogao izgubiti!



Tagovi

Luka IvanušecGNK DinamoHNK GoricaAEK AtenaLiga prvakaHNL

Ostale Vijesti