Slaven Bilić, Igor Štimac, Davor Šuker, Mladen Petrić, Nikola Vlašić, Nikica Jelavić@Reuters
Slaven Bilić, Igor Štimac, Davor Šuker, Mladen Petrić, Nikola Vlašić, Nikica Jelavić@Reuters

West Ham je uvijek volio elitne hrvatske nogometaše

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 15.09.21. | 10:03

Nije bilo puno Hrvata, ali su zato svi bili klase.

Dinamo će u četvrtak u 18:45 na otvaranju grupne faze Europske lige dočekati West Ham United, slavni londonski klub osnovan daleke 1895. godine. West Ham se kroz povijest nije naosvajao trofeja. Ako iz brojidbe izbacimo lokalne i regionalne trofeje, West Ham se u svojim tribina diči s tri osvojena FA kupa (posljednji 1980.), jednim Superkupom, a dva puta su osvojili i drugu Englesku ligu.

(3.10) Dinamo (3.50) West Ham (2.40)

Prema istraživanjima, West Ham je 12. najpopularniji klub u Premierligi, i četvrti najpopularniji klub iz Londona. West Ham je poznat i kao klub s dosta velikim brojem slavnih navijača, a u široj javnost postao je popularan nakon velikog uspjeha britansko-američkog filma "Green Street Hooligans" u kojem glavnu ulogu glumi Elijah Wood, poznatiji i kao 'Frodo Baggins' iz Gospodara prstenova.

Prije pet godina su s kultnog Boeleyn Grounda, poznatijeg kao Upton Park u kojem je stadion bio smješten, prešli na gotovo duplo veći Olimpijski stadion u Londonu.

U 126-godišnjoj povijesti West Hama, samo je šest Hrvata nosilo brončano-svjetloplavi dres Čekićara, a posljednji od njih, Nikola Vlašić, postao je igrač West Hama prije nešto više od dva tjedna.

Prvi Čekićar bio je Slaven Bilić, brončani reprezentativac i bivši hrvatski izbornik stigao je u London početkom 1996. iz njemačkog Karlsruhera. Bilić je bio velika želja tadašnjeg trenera Harryja Redknappa i klub je za njega inkasirao 1.3 milijuna funti što je u tom trenutku bio najveći ulazni transfer Ćeikćara u povijesti.

Bilić je u debiju (12. veljače 1996.) sudjelovao kod jedinog pogotka u pobjede West Hama protiv Tottenhama. U sezonu i pol Bilić je odigrao 48 utakmica, pritom zabio tri gola uz jednu asistenciju. U sezoni 1996/97 bio je proglašen drugim najboljim igračem Čekićara, da bi na ljeto 1997. prešao u Everton i kao igrač kluba iz Liverpoola dočekao Svjetsko prvenstvo 1998.

Bilić se u West Ham vratio 2015. no o tome malo kasnije...

Godinu dana nakon što je Hrvatska osvojila broncu, igračem West Hama postao je Igor Štimac stigavši iz Derby County za 600 tisuća funuti. I njega je u istočni London doveo Harry Redknapp.

“Kakva je to bila sjajna momčad. Imali smo u kadru odlične igrače, od internacionalaca Di Canija, Wanchopea, Kanoutea do Britanaca Ruddocka, Lomasa, Sinclarea, pa sve do mladih talenata Ria Ferdinanda, Francka Lamparda, Michaela Carricka i Joea Colea. A tu je bio i sjajni Redknapp. Smiješan i autoritativan. Jednostavan i iskren”, rekao je u razgovoru za službenu stranicu kluba Igor Štimac.

Iron Igor sudjelovao je u Wast Hamovom izbacivanju Osijeka u prvom kolu Kupa UEFA 1999., u Londonu se zadržao dvije sezone, upisao je 49 utakmica i još uvijek je hrvatski rekorder po broju nastupa za klub iz istočnog Londona.

A posljednju sezonu prije nego što je Igor Štimac zaključio svoju inozemnu karijeru i vratio se u svoj Hajduk, u West Hamu je igrao s prijateljem iz reprezentacije Davorom Šukerom.

Zlatna Kopačka stigla je u West Ham nakon vrlo dobre dionice u Arsenalu sezonu prije. No, Šuker je tada već bio u poznim godinama (33), nije se uspio nametnuti u udarnih 11 te je u svega 11 nastupa u Premier ligi zabio dva pogotka, po jedan Manchester Unitedu i Sunderlandu, a jedan je uspio utrpati i Blackburnu u Liga kupu. Na kraju sezone napustio je London i Englesku te je posljednje dvije sezone svoje karijere odradio u Munchenu 1860.

ReutersReuters

Najkraći period u istočnom Londonu imao je hrvatski napadač Mladen Petrić. Stigao je u kasno ljeto 2013. iz Fulhama, a napustio je klub u prosincu iste godine te je početkom 2014. prešao u Panathinaikos u kojem je i zaključio svoju karijeru.

U West Hamu je upisao tri nastupa u prvenstvu, i jedan u kupu, svaki puta ulazivši s klupe. Ostatak sezone propustio je zbog ozljede noge te je nakon manje od tri mjeseca napustio London.

Nešto više od godinu i pol nakon Petrićevog odlaska, u West Ham je stigao Nikica Jelavić kao želja Slavena Bilića. Iza robusnog centarfora bile su dvije odlične premierligaške dionice u Evertonu (21 pogodak) i Hull Cityju (14 pogodaka), potpisao je s West Hamom na dvije godine, s opcijom produljenja na još dvije, međutim, zadržao se samo jednu polusezonu. U 15 utakmica, u pravilu je ulazio s klupe te mu je konačni učinak bio dva pogotka i dvije asistencije. U veljači 2016. glavni grad Engleske zamijenio je glavnim gradom Kine...

Posljednji Hrvat koji je zaigrao za West Ham, i u kojem, dakako, još uvijek igra je Nikola Vlašić. Članom Čekićara službeno je postao krajem prijelaznog roka 2021., West Ham je CSKA-u platio 30 milijuna eura plus bonuse, a hrvatski reprezentativac je s Čekićarima potpisao petogodišnji ugovor. Za West Ham je debitirao 11. rujna, ušavši posljednjih 27 minuta utakmice protiv Southamptona. Utakmica protiv Dinama bit će mu druga u brončano-plavom dresu.

ANDREW BOYERS/Action ImagesANDREW BOYERS/Action Images

Za kraj vratimo se na Slavena Bilića, jedinog hrvatskog trenera koji je vodio West Ham. Stigao je na ljeto 2015., s West Hamom je odradio dvije pune sezone, krenuo je i u treću, ali je dobio otkaz 4. studenog 2017. Krenuo je sjajno, s 2:0 pobjedom protiv Arsenala na Emiratesu. Tri tjedna kasnije svladao je Liverpool na Anfieldu, što West Ham nije uradio od 1963. godine. Start iz snova nastavio je 19. rujna kada je s 2:1 nadvisio Manchester City na Ettihadu. Do kraja sezone skinuo je još jedan vrijedan ‘skalp’ svladavši Manchester United u Londonu i na kraju sezonu završio na sedmom mjestu.

(3.10) Dinamo (3.50) West Ham (2.40)

West Ham je te sezone osvojio najviše bodova u povijesti Premier lige (62), zabili su najviše golova (65) i prvi pust su imali pozitivnu gol-razliku od kada postoji Premier liga (+14).

Iduća sezona također je bila (relativno) uspješna, te je West Ham završio na 11. mjestu ljestvice. Ipak treća sezona je krneula loše, a Bilić je dobio otkaz nakon 1:4 domaćeg poraza od Newcastlea.

Ukupno je Čekićare vodio u 111 utakmica, upisavši 42 pobjede, 30 remija i 39 poraza.

ReutersReuters

Dinamo će tako u četvrtak odigrati utakmicu protiv kluba za kojeg nije igralo puno Hrvata, ali ovi koji jesu imali su 'elitni' pedigre...

Svi Hrvati u West Hammu:

Slaven Bilić (1996-1997), 48 utakmica, tri pogotka

Igor Štimac (1999-2001), 49 utakmica, jedan pogodak

Davor Šuker (2000-2001), 14 utakmica, tri pogotka

Mladen Petrić (2013-2013), 4 utakmice

Nikica Jelavić (2015-2016), 15 utakmica, dva pogotka

Nikola Vlašić (2021-danas), 1 utakmica


Tagovi

West HamSlaven BilićIgor ŠtimacDavor ŠukerMladen PetrićNikica JelavićNikola Vlašić

Ostale Vijesti