Adam Holt/Action Images
Adam Holt/Action Images

Nikica Jelavić za Germanijak: "Ako Moyes odluči da mu je EL bitna, Dinamu će biti jako teško"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 15.09.21. | 08:29

Bivši vatreni nosio je dres West Hama, kluba s kojim Dinamo u četvrtak otvara grpunu fazu EL

Lokomotiva je bila posljednja stanica u karijeri Nikice Jelavića. Desetak klubova, šest država… Puno sjajnih rezultata. Još uvijek je Jelavić posljednji Hrvat koji je bio igrač mjeseca u Premier ligi. Puno je tu bilo i emocija. Trofeji u Škotskoj, nastupi na Euru i SP-u… I onda je napadač odlučio podvući crtu i objesiti kopačke o klin.

“A sada penzija”, javio se dobro raspoložen. Trenutno se bavi onime što mu je najdraže - obitelji.

“Treba nadoknaditi vrijeme koje smo propustili. Upisao sam i Akademiju HNS-a pa ćemo vidjeti gdje će me povući. No, sada je odmor prioritet”, priča Nikica kojeg smo nazvali za najavu utakmice Dinama i West Hama. Naime, jedan od klubova u bogatoj karijeri bio je upravo i klub iz istočnog Londona koji dolazi u četvrtak na Maksimir.

“Kratko sam bio tamo, svega par mjeseci prije odlaska u Kinu. No, jasno da je West Ham velik klub s ogromnom navijačkom bazom i sjajnom reputacijom. O tradiciji ne trebamo niti pričati. Posljednjih nekoliko godina su se digli, pomrsili račune velikanima i imaju velike ambicije. Uostalom, ne bi platiti 30 milijuna eura za Vlašića da nemaju”, tumači Jelavić koji smatra kako je West Ham idealan klub za razvoj karijere Nikole Vlašića.

“To zapravo možemo samo pretpostaviti, ali sigurno je da Nikola ima kvalitetu. To se jasno vidi. Moje mišljenje je kako odabir nije loš jer je West Ham jako dobar izbor za njega u ovom trenutku. Da je odmah iz Rusije otišao u neki od top klubova, možda bi ipak bio prevelik zalogaj. Ovako ima priliku još malo prilagoditi se i izrasti u vrhunskog igrača. Ima sve što treba, ako je mentalno jak zaista mislim da može napraviti velike stvari”.

Ono što je dobro za Vlašića svakako je izbor trenera pod kojim nastavlja. Nikica Jelavić ima sjajna iskustva s Davidom Moyesom. Samo je pod dirigentskom palicom Petera Paculta u bečkom Rapidu odigrao više utakmica.

“Uvijek sam govorio da mi je David Moyes, uz Waltera Smitha kojeg sam imao za trenera u Rangersu, najdraži. I kao trener i stručnjak, pogotovo kao osoba. Riječ je o jakom karakteru koji sve drži pod kontrolom. Znate, u Engleskoj treneri vole puno stvari prebaciti na svoje pomoćnike. Od treninga do pripreme za utakmice. Moyes je tu drugačiji. On je u sve uključen. Veliki profesionalac i stručnjak koji ulaže u sebe. Zaista je bilo zadovoljstvo raditi s njime”.

Hrvatska javnost upoznati će Davida Moyesa u četvrtak kada Dinamo dočekuje West Ham. Što možemo očekivati od te utakmice, pitamo Nikicu Jelavića.

“Gledajte, Dinamo svakako ima svoje šanse. Svašta se tu pričalo i prije Tottenhama koji je u Zagreb stigao završiti posao s 2-0 iz Londona, pa smo vidjeli kako je završilo. Mislim da je sve u glavama. Mentalna priprema je jako bitna i ako je Dinamo pravi, onda može sa svima”, optimist je Jelavić koji skreće pozornost i na fakt kako Englezima često Europa liga bude tlaka za igrati i da možda neće biti fokusirani.

“Njihovi klubovi znaju ući nonšalantno u to natjecanje jer nije Liga prvaka. Jako im je bitno domaće prvenstvo i često se zna dogoditi da u Europa ligi istrče s rezervnom postavom. Ne tvrdim da će tako biti i u četvrtak, ali sasvim je izvjesno da bude ta opcija. I tu Dinamo ima svoju šansu. No, ako će Moyes odlučiti da im je Europa liga važna i ako će West Ham biti na 100 posto, onda će se Dinamo teško nositi s time”, zaključio je Nikica Jelavić.


Tagovi

Nikica JelavićWest HamEuropska ligaDinamo Zagreb

Ostale Vijesti