@Pixsell
@Pixsell

Dinamo protiv Engleza: Samo tri pobjede od kojih su dvije među najvažnijima u klupskoj povijesti (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 8min | uto. 14.09.21. | 13:06

Dinamo protiv engleskih klubova ima prilično loš skor.

Dinamo će u četvrtak, s početkom u 18:45, odigrati svoju 18. utakmicu protiv predstavnika Engleske. U prethodnih 17 susreta Dinamo ima prilično loš skor od svega tri pobjede, tri remija i čak 11 poraza. Iako Dinamo protiv Engleza ima tek 17 posto pobjeda, i ukupni skor izgleda poražavajuće, Dinamo je protiv Engleza upisao dvije ponajveće pobjede u povijesti kluba. I to u prvoj i posljednjoj utakmici koju su Plavi odigrali protiv kluba iz 'koljevke nogometa'.

Svi kroničari modrog kluba će prije svega pobjedu protiv Leedsa u finalu Kupa velesajamskih gradova 1967., a onda i prošlosezonsku protiv Tottenhama 3:0, u ožujku ove godine, okarakterizirati kao jedne od 10, pa i top pet najvećih i svakako najvažnijih pobjeda u povijesti kluba.

I upravo je ta prva utakmica, protiv Leedsa na Maksimiru pretposljednjeg dana kolovoza 1967. prva službena utakmica koju je Dinamo odigrao protiv engleskog predstavnika. Dinamo je tada bio jedna od najjačih momčadi Europe što je potvrdio osvajanjem prestižnog natjecanja koje se igralo pod okriljem FIFA-e, pobjedom nad prvakom Europe Celticom u Glasgowu i izbacivanjem Milana iz Mitroppa kupa, no, unatoč tome Leeds je u finalu bio favorit. Jer, Englezi su Englezi. Leeds je tada bio jedan od najboljih klubova aktualnog prvaka svijeta (u periodu od 1965. do 1974. Leeds ima dva prva, pet drugih, jedno treće i dva četvrta mjesta u prvenstvu Engleske, dva KVG-a i tri engleska kupa).

No, mladi Marijan Čerček u 39. minuti, pa i Krasnodar Rora u 59., Dinamu su donijeli pobjedu, a onda je Zlatko Škorić zaključao svoja vrata na Eland Roadu i Dinamu donio za sada jedini hrvatski međunarodni nogometni trofej.

Na idući susret protiv Engleza Dinamo je čekao točno 30 godina. Zagreb je tada zahvatila euforija zbog dolaska Roberta Prosinečkog iz Seville za tadašnjih 5 milijuna maraka. Dinamo je zadržao svojeg najboljeg strijelca Igora Cvitanovića, pred Silvijom Marićem i Darijom Šimićem bile su svjetske karijere, u vrhu napada dominirao je robusni centarfor Mark Viduka, obrana i veza bili su prožeti iskusnim (povremenim)reprezentativcima (Edin Mujčin, Goran Jurić, Krunoslav Jurčić, Srđan Mladinić i današnji trener Damir Krznar), a na vratima je stajao najiskusniji Dražen Ladić.

Uz to, Dinamo je na noge viceprvaku Engleske Newcastleu otišao nakon 'petarde' Partizanu u još jednoj od najvećih utakmica kluba svih vremena, a Svrake nisu mogle računati na svojeg najboljeg igrača Alana Shearera koji je godinu dana ranije stigao iz Blackbourn Roversa.

No, i bez Shearera Svrake su bile napadački iznimno potentna momčad predvođena Faustinom Asprillom i Jonom Dahlom Tomassonom. Dinamo je igrao odlično, no presudio mu je - lijevi bek. John Beresford zabio je svoja jedina dva euro pogotka za Newcastle upravo na utakmici protiv Dinama. Drugi, doduše, nakon evidentnog faula nad Ladićem, no možemo reći kako je Beresford bio Thuram prije Thurama.

Dinamo je ohrabren dobrom igrom u prvoj utakmici na Maksimiru krenuo odlučno, no šanse Modrih za plasman u Ligu prvaka utišao je Faustino Aprilla pogotkom u 44. iz penala kojeg je skrivio Goran Jurić i zaradio direktni crveni igrač. Newcastle je tada imao prednost od 3:1 i igrača više, Dinamu nitko nije davao šanse u povratak, da bi Dario Šimić u 58. izjednačio, a onda Igor Cvitanović u sudačkoj nadoknadi pogodio za produžetke. Dinamo je unatoč igri s igračem manje odolijevao Svrakama, sve do tragične 119. Mladi Šimić je pogriješio, a nikad zaboravljeni Temur Ketsbaia pogodio za 2:2 i prolaz Newcastlea u Ligu prvaka.

Ta utakmica je, uz Leeds 1967. i Tottenham 2021., također jedna od najpamtljivijih u Dinamovoj povijesti.

Sezonu kasnije Dinamo je ipak izborio Ligu prvaka, završio je drugi u skupini, no tada nisu svi najbolji drugi prolazili dalje. Godinu kasnije, Plavi su ponovno završili među elitom. I odmah u prvom kolu, dvoboj protiv prvaka Europe Manchester Uniteda na Old Traffordu. Crveni Vragovi su dominirali, no nisu uspjeli slomiti Dražena Ladića. A onda, u 90. minuti, Mario Cvitanović dobio je rolicu na lijevu nogu, no pucao je previsoko... završilo je 0:0.

Dinamo je tada dobro igrao u Ligi prvaka, upisan je poraz uz dobru igru od Marseillea, onda 3:0 pobjeda nad Sturmom, no Plavi su šanse za drugi krug prokockali porazom u Grazu (0:1), a onda i na Maksimiru od Uniteda (1:2). David Beckham iz slobodnjaka, potom i Roy Keane u 49. za 0:2. Prosinečki je u sudačkoj nadoknadi samo ublažio poraz Modrih.

Dinamo se do tada jako dobro držao s Englezima. Imao je omjer od pobjede, tri remija i dva poraza, s time da u oba 1:2 poraza niti Newcastle niti Manchester United nisu uvjerljivo nadigrali Dinamo.

Englezi su pravu razliku nad Dinamom napravili u 21. stoljeću, kada je posvemašna komercijalizacija nogometa još više došla do izražaja i kada se jaz između najbogatijih i ostalih dodatno proširio.

Doduše, te 2002., kada je Dinamo u drugom kolu Kupa UEFA izvukao Fulham, mnogi su očekivali prolaz. Fulham je teže od očekivanog u prvom kolu svladao Hajduk, koji je te sezone završio iza Dinama, a Plavi su u taj dvoboj ušli prepuni samopouzdanja nakon što su s ukupnih 9:1 izbacili mađarski ZTE. No, već u prvoj utakmici u Maksimiru hladan tuš za Modre. Momčad sa samo jednim Englezom u sastavu (Rufus Brevett), četiri Francuza, legendarnim Edwinom van der Sarom na vratima i ubojitim Luisom Boa Morteom u špici slavila je 3:0.

Sve je krenulo crvenim kartonom Mihaela Polovaneca u 33., Boa Morte je zabio prvi dvije minute kasnije, a pobjedu Fulhama potvrdili su Steve Marlet u 60. i Jamajkajčanin Barry Hayles u 78.

U uzvratu je Ivica Olić zabio u 51., ponovno se pojavila nada da bi Dinamo mogao do preokreta, no sve je bilo riješeno u 88. kada je Steed Malbranque zabio za 1:1, onda i Boa Morte potvrdio drugu pobjedu Fulhama.

Na iduće dvoboje s Englezima Plavi su čekali četiri godine i scenarij je bio isti. Momčad sastavljena od kasnijih superstarova Luke Modrića, Eduarda Da Silve, Vedrana Ćorluke, dodatno pojačana internacionalcima Jesnom Novotnyjem, Ettom, iskusnim Davorom Vugrincem, Zoranom Mamićem i Marijom Cvitanovićem, dočekala je viceprvaka Europe Arsenal koji je igrao bez svoje prve zvijezde Thierryja Henryja.

Očekivanja su bila velika. U prvom poluvremenu Dinamo je igrao odlično, Luka Modrić potvrdio je da je kvalitetom već tada na razini najboljih nogometaša svijeta, no, u 63. se otvorilo i Cesc Fabregas, Robin van Persie, pa još jednom Fabregas donijeli su Arsenalu uvjerljivu prednost pred uzvrat.

A u tom uzvratu na tek otvorenom Emiratesu Dinamo je ponovno igrao odlično, u 12. Eduardo da Silva zabio je za 1:0, Plavi su držali tu prednost sve do 77. kada su prvo Freddie Ljunberg, a onda u 90. i Mathieu Flamini donijeli Englezima petu uzastopnu pobjedu nad Dinamom.

A šestu uzastopnu pobjedu Englezi su upisali na jesen 2011. u grupnoj fazi Kupa UEFA. Tada je u grupi bilo pet momčadi, igrala se samo jedna utakmica protiv svakog suparnika, a kuglice su odredile da će Dinamo protiv Tottenhama igrati na White Heart Laneu. Za domaćine je svih 90 minuta odigrao Luka Modrić koji je tog ljeta napustio Maksimir, briljirao je Darren Bent s hattrickom, a najviše će u pamćenju ostati fenomenalan pogodak Toma Huddlestonea za 3:0.

Plavi su negativnu seriju protiv Engleza prekinuli u rujnu 2015. Dinamo je u prvom kolu Lige prvaka dočekao Arsenal, Plavima se prije utakmice davalo malo šanse, nitko nije očekivao pobjedu protiv momčadi koju su u napadu predvodili Alexis Sanhez, Oliver Giroud, Mesut Ozil i Santi Cazorla, no Josip Pivarić je zabio prvi u 24., Giroud je pocrvenio u 40., a u 58. Junior Fernandes glavom poentira za 2:0 vodstvo Plavih. Theo Walcott je u 79. tek ublažio rezultat.

Dinamo je tada upisao svoju drugu pobjedu nad Englezima koja im na kraju nije bila dovoljna za prezimljavanje jer su Plavi izgubili preostalih pet utakmica, uključujući i uzvrat u Londonu 0:3 (Ozil 29', Sanchez 33', 69').

Dinamo nije imao šanse niti protiv Manchester Cityja četiri godine kasnije. Plavi su u Manchester doletjeli na krilima sjajnog 4:0 trijumfa nad Atalantom, momčad Nenada Bjelice odolijevala je napadima Građana, Boysi su priredili domaćinsku atmosferu, no obrana je popustila u 66. kada je zabio Raheem Sterling, a pobjedu domaće momčadi potvrdio je Phil Foden u 95.

Rezime te Lige prvaka je poznat, Dinamo je upisao dva remija protiv Šahtara, s time da je na Maksimiru imao prednost od 3:1, i praktički plasman u drugi krug Lige prvaka, do 90. minute susreta. Šahtar je izjednačio, potom je Dinamo izgubio u Milanu od Atalante, a u posljednjem kolu Plavima je protiv Manchester Cityja igrala pobjeda na domaćem terenu za prolaz dalje.

I krenulo je sjajno, Dani Olmo zabio je odličan pogodak u 10., Dinamo je vodio do 34. kada je Gabriel Jesus izjednačio, a potom je Brazilac u 50. i 54. stigao do svojeg hattricka i izbacio Dinamo iz Europe. Konačnu pobjedu (4:1) potvrdio je Phil Foden.

Omjer Dinama protiv Engleza tada je bio 2-3-10, a 11. poraz upisan je u prvoj utakmici osmine finala prošlosezonske Europske lige. Mourinhov Tottenham rutinski je na krilima dvostrukog strijelca Harryja Kanea stigao do 2:0 pobjede. Dinamo se tada nalazio u jako lošoj situaciji, prvi trener, sportski direktor i član uprave Zoran Mamić pravomoćno je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora za izvlačenje novaca iz zagrebačkog kluba.

Klupu je preuzeo Damir Krznar kao privremeno rješenje. Cilj je bio dostojno se oprostiti od Europe i privesti sezonu što je mirnije kraju, s titulom prvaka i po mogućnosti kupa. A onda je Dinamo odigrao jednu od svojih najboljih utakmica svih vremena. Mislav Oršić odigrao je utakmicu života. Prvo je zabio velemajstorski gol za 1:0, onda je na asistenciju Iyayija Atiemwena pogodio za 2:0, a u produžecima nakon svevremenskog solo-prodora i za 3:0.

Dinamo je tako stigao do svoje tek treće euro-pobjede nad engleskim predstavnikom. Sve tri su ostvarene na Maksimiru na kojem Plavi u četvrtak žele upisati i četvrtu pobjedu...

KUP VELESAJAMSKIH GRADOVA - FINALE

30.08.1967. Dinamo - Leeds United 2-0

06.09.1967. Leeds United - Dinamo 0-0

LIGA PRVAKA - 2. PRETKOLO

13.08.1997. Newcastle United - Dinamo 2-1

27.08.1997. Dinamo - Newcastle United 2-2 (produžetak)

LIGA PRVAKA - SKUPINA

14.09.1999. Manchester United - Dinamo 0-0

27.10.1999. Dinamo - Manchester United 1-2

KUP UEFA - 2. KOLO:

31.10.2002. Dinamo - Fulham 0-3

14.11.2002. Fulham - Dinamo 2-1

LIGA PRVAKA - 3. PRETKOLO

08.08.2006. Dinamo - Arsenal 0-3

23.08.2006. Arsenal - Dinamo 2-1

KUP UEFA - SKUPINA

06.11.2008. Tottenham - Dinamo 4-0

LIGA PRVAKA - SKUPINA

16.09.2015. Dinamo - Arsenal 2-1

24.11.2015. Arsenal - Dinamo 3-0

LIGA PRVAKA - SKUPINA

01.10.2019. Manchester City - Dinamo 2-0

11.12.2019. Dinamo - Manchester City 1-4

EUROPSKA LIGA - OSMINA FINALA

11.03.2021. Tottenham - Dinamo 2-0

18.03.2021. Dinamo - Tottenham 3-0 (produžetak)


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLeeds UnitedArsenalFulhamNewcastleManchester CityManchester UnitedTottenham

Ostale Vijesti