JOHN SIBLEY/Action Images
JOHN SIBLEY/Action Images

Vrijede kao prosječni hrvatski drugoligaš, na vratima je golmanska ikona, a najveća opasnost Dinamu prijeti od tri igrača

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 07.07.21. | 08:05

Predstavljamo Valur, Dinamovog protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka

Neposredno nakon što je Dinamo izvukao Valur, prvi klub s Islanda s kojim će se sučeliti u europskim natjecanjima, najavili smo današnjeg protivnika Plavih s naglaskom na povijest kluba koji je dio sportskog društva punog imena Knattspyrnufélagið Valur, a koja je krenula manje od mjesec dana nakon što je osnovan Dinamo ili točnije, njegov tradicijski prethodnik 1.HŠK Gradjanski.

Danas ćemo se pak više orijentirati na samu momčad islandskog prvaka (ujedno i drugog najtrofejnijeg islandskog kluba svih vremena) koji drži prvo mjesto na aktualnoj prvenstvenoj ljestvici s pet bodova, ali i utakmicom više od drugoplasiranog Breidablika.

Upravo činjenica da je Valur odigrao već 12 utakmica, a Dinamu će ovo biti prva, apostrofira se kao najveća prednost Islanđana. Valur je u natjecateljskom ritmu u kojeg Dinamo tek treba ući. U 12 prvenstvenih utakmica Valur ima osam pobjeda, tri remija i poraz kod sedmoplasiranog Stjamana 12. lipnja ove godine.

Valur je od tada nanizao tri prvenstvene pobjede i domaći remi protiv Fylkira, prije kojega je slavio i protiv Leiknira u kupu. U 13 utakmica ove sezone Valur je zabio 23 pogodaka, a primio ih 11. Islanđani su posebno efikasni bili u utakmicama protiv direktnih konkurenata za naslov, s 3:1 svladali su na domaćem terenu Breidablik, a s 3:2 gradskog rivala KR Reykjavik. Ipak, s još jednim gradskim rivalom Vikingurom, remizirali su na domaćem terenu 1:1.

Najbolji strijelac kluba u aktualnoj sezoni je visoki danski napadač Patrick Pedersen (29) koji je zabio četiri pogodaka, dok ih je u prošloj, šampionskoj sezoni zabio 15 u 17 nastupa. Pedersen je ujedno i najskuplji igrač Valura, Transfermarkt ga procjenjuje na 400 tisuća eura. Često ga se ‘targetira’ dugačkim loptama, a njegov je zadatak onda zadržati loptu i proigrati suigrače koji u završnicu stižu iz drugog plana. Slično kao i Dinamo s Petkovićem.

Ipak, najpoznatije ime islandske momčadi je 37-godišnji vratar Hannes Thor Halldorsson kojeg je Hrvatska dobro upoznala prvo u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. (0:0, 2:0 za Hrvatsku), zatim u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018 (2:0, 0:1), a onda i na samom Svjetskom prvenstvu (2:1). A dobro ga je upoznao i Leo Messi kojem je Halldorsson te 2018. obranio jedanaesterac u grupnoj fazi natjecanja (1:1) i donio Islandu prvi bod na svjetskim prvenstvima.

Posljednje nastupe za A selekciju upisao je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. Od Njemačke je primio tri, zatim od Gruzije dva gola te je protiv Lichtensteina (4:1 za Island) sjedio na klupi, a u posljednje tri prijateljske utakmice nije uopće bio u kadru. Možda je za Island nakon 10 godina i 75 odigranih utakmica došlo vrijeme za novu ‘jedinicu’.

Protiv Hrvatske je u ranije navedenim utakmicama igrao i desni bek 36-godišnji Birkir Mar Saevarsson, on je pak za reprezentaciju upisao 98 nastupa, zabio je tri gola, posljednji u nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Liechtensteina.

Ključni igrač veznog reda Valura smatra se 33-godišnjak, ujedno i kapetan, Haukur Pall Sigurdsson koji je, pak, upisao tek dva nastupa za Island, oba u prijateljskoj utakmici, posljednji davne 2014.

Jedna od najvećih opasnosti Danijelu Zagorcu, koji starta za Dinamo među vratnicama, dolazit će od ofenzivnog veznjaka Kristinna Freyra Sigurdssona (29), ujedno i najboljeg asistenta kluba u aktualnoj sezoni (četiri asistencije). Neugodan bi mogao biti i krilni napadač Sigurdur Egill Laurusson (29), ujedno i drugi najskuplji igrač prema Transfermarktu (250 tisuća eura), odmah iza Pedersena (400 tisuća eura).

Ukupna vrijednost Valura iznosi 2.50 milijuna eura. Samo usporedbe radi, Dinamo prema istoj stranici vrijedi 140 milijuna eura, a najjeftiniji hrvatski prvoligaš, Hrvatski dragovoljac, 3.48 milijuna eura. U 2.HNL postoji sedam klubova koji su vrjedniji od Valura, tako da, ako radimo takvu paralelu, možemo reći da će se Dinamo sučeliti s protivnikom kojem je mjesto u sredini ljestvice druge hrvatske lige.

No, svaki hrvatski drugoligaš u jednoj utakmici može napakostiti Dinamu, u dvije teže, no ovo je europski dvoboj, a kao što je vidljivo iz priloženog, radi se o jednoj prilično iskusnoj momčadi s jako malo mladih igrača. Momčad Damira Krznara trebala bi biti posebno oprezna, posebno u prvoj utakmici u kojoj će se Islanđani isključivo fokusirati na kontranapade.

S druge strane, kao najveći minus Dinamovog protivnika nameće se spora obrana koja će se usmjeriti na preskakanje igre i gađanje Pedersena.



Tagovi

Dinamo ZagrebValurLiga prvaka

Ostale Vijesti