Goran Jakus/HaloPix/PIXSELL
Goran Jakus/HaloPix/PIXSELL

Željko Adžić za Germanijak: Da Ćiro nije zagalamio na pilota, ne bismo sletjeli na Farske Otoke

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 06.07.21. | 09:56

Porazgovarali smo sa sudionikom prve Dinamove europske utakmice od osamostaljenja, odigrane na 'egzotičnom' Farskom Otočju.

Dinamo će u srijedu (19 sati) prvi put u povijesti odigrati utakmicu protiv islandskog kluba. Plavi će tako kompletirati susrete protiv momčadi iz svih skandinavskih država. S Norvežanima je Dinamo igrao u četiri navrata, Šveđanima i Dancima dva put te Fincima jednom.

A Dinamo je odigrao i europski dvoboj protiv kluba iz male države od svega 52 tisuće stanovnika, smještene negdje na pola puta između Norveške i Islanda. Riječ je dakako o Farskim Otocima koji se nalaze pod upravom Kraljevine Danske, međutim u UEFA-inim i FIFA-inim natjecanjima natječu se kao zasebna država, kao i recimo sve države Velike Britanije.

Dvoboj protiv kluba iz malog sela Toftira bio je ujedno prvi europski dvoboj Dinama nakon osamostaljenja. Plavi su sezonu ranije 1992./93, osvojili svoj prvi naslov prvaka tek nastale države te su pod imenom Croatia prvi put predstavljali Lijepu našu u Europi.

Za debi na euro-sceni pod novim grbom, Dinamo je u preliminarnoj rundi dobio možda i najlakšeg mogućeg protivnika, prvaka jedne od najslabijih svjetskih nogometnih država. Lokalni B68 Toftir tada je osvojio treći i posljednji naslov prvaka države, a trenutno se nalazi na pretposljednjem mjestu prve lige u koju se vratio nakon četiri godine odsustva.

Plavi su u prvoj, povijesnoj-euro utakmici, letjeli na Farske Otoke, a o toj nekonvencionalnoj europskoj avanturi porazgovarali smo s jednim od njenih protagonista, bivšim prvotimcem Modrih Željkom Adžićem.

“Joj... tko će se sjetiti te utakmice. Pa to je bilo prije skoro 30 godina”, rekao nam je u uvodu popularni vinar, no tada se sjetio jedne anegdote koju ipak nije mogao zaboraviti...

“Putovali smo na Farske Otoke preko Škotske. Nakon prvog pokušaja, nismo uspjeli sletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Morali smo se vratiti u Škotsku. Iz drugog pokušaja uvjeti nisu bili ništa bolji i pilot nas je odlučio ponovno vratiti u Škotsku. No, tada se dignuo šef Ćiro, zagalamio je na pilota i naredio mu da se spusti. Na kraju smo sretno stigli i uspjeli odigrati utakmicu”.

Dinamo je svoju prvu euro-avanturu pod novom zastavom otvorio s 5:0 pobjedom. Utakmica se igrala na lokalnom stadionu Svangaskaro kapaciteta šest tisuća ljudi, a koji se nalazi u mjestu koje broji 750 stanovnika...

Prvi gol za Plave zabio je Igor Cvitanović, potom je Eyofinn Olsen zabio autogol, a do poluvremena je Goran Vlaović pogodio za 3:0. Konačni rezultat postavili su Dževad Turković u 85. i naš sugovornik Adžić u 88.

“Nismo se specijalno pripremali za tu utakmicu. Znali smo da idemo kod potpunih amatera. Očekivali smo laganu, ‘pripremnu’ utakmicu. I naravno rutinsku pobjedu”.

B68 - Dinamo 0:5, 18.08.1993.B68 - Dinamo 0:5, 18.08.1993.

U uzvratu dva tjedna kasnije, Dinamo je na Maksimiru pred 10 tisuća gledatelja slavio sa 6:0. Goran Vlaović briljirao je s četiri pogotka, jedan je zabio Zoran Živković te jedan Sead Halilović. To je još uvijek najuvjerljivija euro-pobjeda Dinama u povijesti.

Ta sezona 1993/94 bila je i jedna od najupečatljivijih u Dinamovoj povijesti iako je Dinamo na kraju završio treći, s dva boda manje od Hajduka i jednim manje od Zagreba. Sezona je otvorena sjajnim Superkupom. Dinamo i Hajduk na Maksimiru su odigrali 4:4, a uzvrat je završio 0:0 te su Bijeli donijeli i drugi Superkup na Poljud.

Dinamo je nakon Tofte igrao protiv Steaue iz Bukurešta. Prva utakmica u Rumunjskoj završila je 2:1 pobjedom Plavih, zabili su Goran Vlaović i Joško Jeličić. Uzvrat se igrao u Ljubljani. Bad Blue Boysi napravili su invaziju na Bežigrad. Vlaović je zabio u 7. i kod proslave gola zadobio potres mozga. Nastavio je igrati, pogodio je i stativu, no Panduru i Vladoui su preokrenuli na 3:1. Konačni rezultat (2:3), koji je gurnuo Rumunje u iduću fazu natjecanja, zabio je Adžić.

Naš sugovornik igrao je u Dinamu do kraja sezone nakon čega je prešao u španjolski Hercules. Titulu je na kraju osvojio Hajduk, no Plavi su, uz još uvijek rekordnu euro-pobjedu, te sezone ostvarili i najveću pobjedu u HNL-u. S 10:1 nastradala je Pazinka.

Dinamo je te sezone postavio još jedan rekord, Purgeri su zabili 98 prvenstvenih pogodaka što je i danas najviše u jednoj sezoni HNL-a. Goran Vlaović je zabio 29 i to je bio najbolji individualni učinak jednog igrača sve do sezone 2006/07 i Da Silvina 34 komada u plavom dresu.

“Hajduk je te sezone bio dosta jak, cijela prvenstvo bila je izjednačena borba između tri kluba. Mi smo imali zanimljivu ekipu, ali nismo igrali dobro kao sezonu ranije. Mislim da će se teško ponoviti tako izjednačeno prvenstvo da se tri kluba bore za naslov do samoga kraja”.

Željko Adžić jedan je od najsvestranijih bivših hrvatskih nogometaša. Poznat je po tome jer je zabio prvi, povijesni gol u 1.HNL, u prvoj minuti utakmice između tadašnjeg HAŠK-Građanskog i Cibalije, prije toga igrao je u Australiji. Uz Fabijana Komljenovića jedini je igrač koji je u jedinom nastupu za hrvatsku reprezentaciju zabio pogodak, 1993. u 3:1 pobjedi nad Ukrajinom.

Nakon nogometne karijere okrenuo se vinskoj industriji i privatnom biznisu koji mu ide odlično, a donedavno je bio dugogodišnji djelatnik zagrebačkog niželigaša NK Ravnica, bivšeg Tekstilca. Sada, tvrdi, više nije dio operative kluba koji se nalazi jednu tramvajsku stanicu od Maksimira, no i dalje je ‘tu’, na pomoć ljudima u klubu.

“Klub bilježi konstantni rast. Krenulo se iz pete lige, a prošle sezone osvojili smo 4. HNL Središte i sada se natječemo u Trećoj ligi Centar. Vidjet ćemo kako ćemo se snaći, ovo je ipak viši nivo, no pokušat ćemo dohvatiti tu jedinstvenu Treću ligu koja kreće od iduće sezone”, rekao je Adžić i nastavio:

“Sve zavisi koje ćemo igrače dovesti do kraja prijelaznog roka. Za godinu dana bit će jasnija slika u kojem će smjeru klub krenuti. Sve u svemu, Ravnice su doživjele veliki uspjeh zahvaljujući ljudima koji su financijski pomogli klubu. Prije dvije godine uređene su prostorije, a ove je postavljena i umjetna trava, u klubu trenira ogromni broj djece...”

Za kraj vratimo se na Dinamo. Vi ste prije 18 godina rutinski s ukupnih 11:0 krenuli u euro-sezonu, no Dinamo u srijedu očekuje ipak čvršči i neugodniji protivnik.

“Ambicije Dinama su uvijek iste, no prošle sezone se ta ljestvica još malo podignula. Sve izuzev dvostruke krune i ulaska u grupu europskih natjecanja smatralo bi se neuspjehom. Veliki plus vidim u Damiru Krznaru koji sve to vodi već dugi niz godina iz sjene, a sada kao i vođa ove momčadi”, rekao je Adžić i za kraj iznio jednu želju.

“Samo da se riješi ova situacija s koronom i da već u srijedu na Maksimiru vidimo dobar broj Dinamovih navijača”.


 


Tagovi

Dinamo ZagrebŽeljko AdžićB68 ToftirValurLiga prvaka

Ostale Vijesti