ROSA BRAGADOTTIR  REUTERS
ROSA BRAGADOTTIR REUTERS

Predstavljamo Valur: Dinamu prijeti vršnjak i drugi najtrofejniji islandski klub svih vremena

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 15.06.21. | 12:51

Valur ima nekoliko stranaca iz susjednih zemalja.

U prvom pretkolu Lige prvaka Dinamo će igrati protiv islandskog prvaka Valura iz Reykjavika. Prva utakmica igra se u Zagrebu 6. ili 7. srpnja, a uzvrat 13. ili 14. srpnja na stadionu Hlíðarendi u Reykjaviku kapaciteta 1.524 mjesta.

Inače puno ime kluba je za ljude s ovih prostora dosta nezgrapna kovanica Knattspyrnufélagið Valur, a nadimci Valsarar (lakši) i Hlíðarendapiltar (teži).

Valur je klub osnovan 11. svibnja 1911. Kako Dinamo službenu godinu osnutka preuzima od 1.HŠK Gradjanski, osnovanog 26. travnja 1911., možemo reći kako će se u prvom pretkolu sučeliti dva vršnjaka.

Gradjanski je na svoj prvi naslov prvaka trebao čekati 12 godina (1923.), a Valur 19. Titulom prvaka Islanda prvi su se put okitili 1930., a od tada su nacionalni naslov osvojili 23 puta i drugi su najtrofejniji islandski klub s četiri titule manje od gradskog rivala KR-a. Od te 1930. do kraja Drugog svjetskog rata Valur bilježi najveće uspjehe u svojoj povijesti, osvojivši čak 11 od 16 naslova prvaka. Uslijedilo im je 20 slabijih godina u kojem su osvojili tek jedan naslov (1956.), a najduži period bez titule bio im je od 1987. do 2007.

U posljednje četiri sezone Valur je ponovno najuspješniji islandski klub osvojivši u tom periodu tri od četiri naslova. Podbacili su jedino u sezoni 2019. (Islanđani sezone igraju kalendarski) kada su prvenstvo završili na šestom mjestu s 23 boda manje od prvaka KR-a.

Valur je uz 23 prvenstva osvojio 11 kupova, tri Liga kupa i 11 Superkupova. Ukupno 48 trofeja, 15 manje od 'vršnjaka' iz Zagreba.

U Europi su debitirali u Dinamu 'poznatoj' sezoni 1966./67., odigravši 1:1 protiv Standarda iz Liegea u preliminarnoj rundi Kupa pobjednika kupova, no u uzvratu su teško stradali s 1:8. U europskim natjecanjima kroz povijest odigrali su 58 utakmica, imaju osam pobjeda, 13 remija i 37 poraza. U četiri navrata prošli su svoje prepreke, posljednji put prije tri sezone kada su u drugom pretkolu Europske lige svladali andorsku Santa Colomu, a onda su zbog gola u gostima (2:2) izgubili od Sheriffa.

Momčad Valura sastoji se pretežito od domaćih igrača, no, najskuplji prvotimac je Danac Patrick Pedersen koji prema TM-u vrijedi 400 tisuća eura. Uz Pedersena u momčadi igraju još dva Danca, četiri ako računamo dvojac s Farskih Otoka. Tu su još dva švedska braniča - Jogannes Vall, lijevi bek te Sebastian Hedlund, stoper, te Islanđani portugalskog (Kristofer Cardoso) i makedonskog (Bele Alomerovic) porijekla.

U islandskoj reprezentaciji niti jedan igrač ne dolazi iz redova aktualnog prvaka. Trener Valura je Heimir Gudjonsson, bivšui islandski reprezentativac (šest nastupa) koji je kao trener s Hafnarfjardoarom osvojio pet naslova prvaka Islanda.

Ukupna vrijednost Valura prema Transfermarktu iznosi 2.95 milijuna eura.

U aktualnoj sezoni (2021), Valur nakon osam kola drži drugo mjesto s bodom manje od vodećeg Vikingura. Ranije spomenuti Danac Pedersen vodeći je strijelac sa sedam pogodaka, lijevo krilo Sigurdur Egill Laurusson zabio je šest.

Za sve Dinamove navijače koji se odluče otputovati na daleko putovanje na sjeverno-zapad kontinenta, moraju znati kako je Island sve države svijeta izuzev Grenlanda proglasio područjem visokog rizika. Svi turisti potrebni su pokazati PCR test star najviše 72 sata, a onda proći i dvostruko testiranje unutar zemlje uz samoizolaciju od pet dana. Testirati se moraju i oni putnici koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni.

Hoće li pokoji Dinamovac uspjeti dohvatiti maleni stadion na Islandu ostaje za vidjeti...


Tagovi

IslandValurDinamo ZagrebLiga prvaka

Ostale Vijesti