REUTERS/Massimo Pinca
REUTERS/Massimo Pinca

Vrati li Staru damu u Ligu prvaka, Allegriju produženje ugovora

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 20.03.24. | 09:48

Treneru Juventusa postojeći ugovor ističe 2025. godine, a njegov ostanak bit će vrednovan novim ugovorom do 2026.

Tri kola su nogometaši Juventusa bez pobjede, štoviše, imaju samo jednu u posljednjih osam kola Serije A, doma protiv Frosinonea, na ljestvici su pali na treće mjesto, vodeći Inter bježi 17 bodova, san o ‘scudettu’ rasplinut je definitivno, zapravo još nakon poraza u Derbiju d’Italia 4. veljače (0-1).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, ovo je ionako tranzicijska sezona Stare dame, uoči koje je priznala krivnju za financijske malverzacije zbog kojih je dobila kaznene bodove I ostala bez plasmana u Ligu prvaka pa se s Uefom nagodila za godinu dana suspenzije iz eurokupova računajući da joj je važnije ‘očistiti se’ za sezonu 2024./25. kad kreće reformirana Liga prvaka. I trenutno je, devet kola prije kraja, Juve u dobrom položaju, s tri boda manje od drugoplasiranog Milana, pet više od četvrtoplasirae Bologne (četiri talijanska kluba idu izravno u Ligu prvaka), a osam od petoplasirane Rome. Sportski direktor Cristiano Giuntoli računa da je za siguran plasman potrebno još 10-11 bodova, dakle tri pobjede i remi ili dva u devet kola.

Iako navijači Bianco-nera svakodnevno razglabaju o igri svojih ljubimaca te posljedično o 56-godišnjem treneru iz Livorna, La Gazzetta dello Sport ističe kako Giuntoli u slučaju plasmana u elitno Uefino natjecanje namjerava nastaviti brak s Maxom i u sljedećoj sezoni, što je korak naprijed nakon nedavnih javnih prepucavanja s Fabiom Capellom nakon kojih je sportski direktor potvrdio Allegrija tijekom televizijskih intervjua prije utakmice, a trener je poslije nje precizirao na konferenciji: "Budimo jasni svima, menadžeri još nisu razgovarali sa mnom o budućnost. Kad odluče, obavijestit će me...“.

Dakle, povratak u Ligu prvaka, vitalan za Juveovu blagajnu, postaje sve odlučujući za budućnost trenera. Ekonomska pitanja su isprepletena s tehničkim. Uprava će na ljeto učiniti sve da pojača momčad, također s pogledom na Svjetsko klupsko prvenstvo, u koje se Juve plasirao zahvaljujući ispadanju Intera i Napolija u osmini finala ovosezonske Lige prvaka, ali neće moći raditi čuda i pozornost na proračun i dalje će biti maksimalna. Nastavak s istim trenerom jamčio bi tehnički kontinuitet i bila bi velika ušteda s obzirom da Allegri ima ugovor do 2025. vrijedan 7 milijuna neto plus 2 milijuna u bonusima, piše Gazzetta.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dakako, s 80 milijuna eura iz Lige prvaka sve bi bilo lakše. Ciljna linija, unatoč slobodnom padu u veljači i ožujku, nije tako daleko, pogotovo ako Juventus preokrene trenutni negativni kurs već u nastavku prvenstva na Veliku subotu protiv Lazija kojeg je preuzeo Igor Tudor. Bi li Allegri u slučaju kvalifikacija za Ligu prvaka ostao bez novog ugovora ili bi ga obnovio do 2026., ali po nižoj cijeni i u skladu s povijesnim trenutkom kluba? U Continassi ne odbacuju prvu hipotezu a priori, već počinju razmišljati o drugoj, dok se trener Juventusa, naoružan bogatim ugovorom do 2025. i pozamašnim iskustvom u vođenju svlačionice, čini otvoren za obje opcije.

U ovom trenutku i klub i Allegri imaju na umu sadašnjost i Juventus koji se treba regenerirati kako bi osvojio onih 10-11 bodova neophodnih za osiguranje ulaznice za kraljicu Uefinih natjecanja. Tek kada rezultat bude postignut i budžet zagarantiran, Allegri, Giuntoli i cijela uprava će sjesti za stol i detaljno razgovarati o budućim programima. Od mogućih potpisa, posebno u sredini terena (Koopmeiners plus jedan između Merina, Zubimendija, Fergusona i Amrabata), do mogućih transfera (žrtvovanje Souléa posuđenog Frosinoneu se gotovo podrazumijeva) do najvažnijih obnova: Rabiot (istječe u lipnju), Chiesa ( 2025.) i Vlahović (2026.). Aspekti su to tehničkog dizajna o kojima će se raspravljati i dijeliti mišljenja između kluba i Allegrija kako bi zajedno krenuli naprijed. Inače se svašta može dogoditi. Uključujući i to da protagonisti idu različitim putovima. No, trenutno su na Planetu Juventus druge misli: povratak u Ligu prvaka i trijumf u talijanskom Kupu kako bi se izbjegla treća uzastopna sezona bez naslova. (G)



Tagovi

Massimiliano AllegriJuventusSerie ALiga prvaka

Ostale Vijesti