REUTERS/Guglielmo Mangiapane
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

VIDEO Tudor: “Jedva čekam doživjeti ovaj derbi. Zabavljati se? Da, ali uz našu pobjedu”

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 05.04.24. | 15:14

Trener Lazija uoči svog debija u Derbiju della Capitale

U predvečerje “prijestolničkog derbija” za Igora Tudora, Derbija della Capitale u 31. kolu talijanskog nogometnog prvenstva, hrvatski trener sprema se doživjeti kao protagonist “najsrčaniju utakmicu godine” u Rimu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U petak rano popodne 45-godišnji Splićanin sjeo je pred novinare u Formellu.

Što će Lazio sutra trebati da odigra veliki derbi?

"Treba biti dobar, pošten Lazio, u utakmici koju svi osjećaju posebnom i iz tog razloga trebat će glava da bi se učinilo najbolje što je moguće", započeo je Tušo.

Za mnoge je derbi utakmica kao i svaka druga, ali trener Rome Daniele De Rossi je govorio o velikoj napetosti u pripremama. Kakve to veze ima s derbijem?

"Uvijek sam volio ove utakmice, na kraju krajeva istina je da je to utakmica kao i svaka druga. Obje stvari su istinite, mora se to dobro protumačiti jer ne možete pobjeći od emocija pripreme utakmice. Ova utakmica mora dati nešto više bez gubitka glave, derbi se mora doživjeti na ovaj način, ali onda mora postojati poštovanje prema nogometu, ovo je sport i ovo je derbi.”

Kakva je momčad nakon dvije utakmice protiv Juventusa?

"Bit će ovo tri utakmice u sedam dana, trebamo se što bolje pripremiti za današnji trening nakon prvog jučerašnjeg. Vidio sam puno više pozitivnih stvari nego negativnih, susrećući se s momčadi kao što je Juve. Moramo dobro proanalizirati utakmicu, postoji velika želja za dobrim radom i vidim da je momčad uvjerena da postoji samo prostor za rast i napredak."

Malo o Romi i De Rossiju?

"Vidio sam utakmice u ova dva dana, to je momčad koja ima kvalitetu u igri i De Rossi je napravio dobar posao. Moram priznati da će biti jako teško, dvije smo momčadi različitih karakteristika, ali slične u nekim aspektima. Dvijesmo momčadi koje žele imati loptu i nadam se da se ljudi mogu zabaviti, ali s našom pobjedom. De Rossi je započeo svoju karijeru i to mi se čini kao dobar početak.”

Sarrijev Lazio dobio je derbi neigranjem à la Sarri, hoće li Lazio sutra igrati à la Tudor?

"Ne mogu otvoreno govoriti o ovoj temi, to je strategija i način na koji možemo pristupiti utakmici je naše interno pitanje. To je posebna utakmica, onda ima i trenutaka za procjenu u datom trenutku i morat ćemo biti pametni i inteligentni. Ne smijemo također odustati od onoga što jesmo, morat ćemo učiniti oboje."

Osjećate li da grad doživljava ovaj izazov na jedinstven način?

"Još uvijek živim ovdje u Formellu, još nisam našao stan u Rimu pa sam prilično izoliran. Išao sam samo jednom na večeru u centar, ali razumijem napetost ove utakmice. Želim ovo doživjeti utakmica, jedva čekam da izazov počne."

Hoće li ova taktička raznolikost i ti različiti taktički moduli biti stalna značajka vašeg Lazija?

"Trener počne raditi, pokuša predložiti svoju ideju nogometa, ali onda mora vidjeti kako se to može prilagoditi momčadi. Nije da se stil mijenja svakih pet utakmica, mora ostati više-manje isti. Brojevi i sustavi imaju veze s igrom do određene točke, važna stvar je stil."

Mislite li da imate jedinstvene igrače u ovoj momčadi? Je li ovo zadnja prilika da se dokopate Europe?

"Važna je utakmica za Europu. Zadnja šansa? To su uvijek pretjerivanja, to svijet novinarstva… Ja uvijek pokušavam umanjiti ovaj svijet koji je za vas uvijek crn ili bijel, a za mene je uvijek siv. Uvijek sam zaljubljen u svoje igrače, moji su uvijek najjači, ne želim komentirati riječi koje protivnički trener koristi, ne želim izazivati ​​nepotrebne polemike."

Da nije Marušića, Lazio bi zabio nula golova u dvije utakmice.

"Igrali smo protiv jedne male momčadi (smijeh, op. ur.). Teško je zabiti tri, četiri gola protiv takve momčadi. Uvijek radim na tome da napredujem, nikad nisam zadovoljan. Ipak, prerano je za prosudbe ima li ili nema problema. Sviđa mi se kako igrači tumače ovaj put koji sam im zadao, onda ćemo vidjeti gdje trebamo napredovati. Bile su dvije utakmice bez igrača uključenih u reprezentaciju, bilo je vrlo posebno pripremiti momčad. Imao sam igrače koji su uz jedan, dva treninga odigrali dvije utakmice i još uvijek su vidjeli što želimo napraviti na terenu. Treba više vremena za prosudbu.”

Koliko suđenje može utjecati na važan derbi kakav je sutrašnji?

"Nadam se da poslije utakmice neće biti problema. Sada više ne govorimo o jednom sucu, nego o dvojici. Nadam se da će obojica dobro odraditi posao."

Kako se osjećate kada predstavljate Biancoceleste i kakvu poruku želite poslati navijačima?

"Poruku pozitivnosti i podrške, ono što se uvijek radilo. Morat ćemo ući na teren i dobrom igrom ih uvjeriti ih da ostanu uz našu momčad."

Jeste li već imali priliku vidjeti neke igrače koji više odgovaraju vašim idejama igre? Hoće li se izbori temeljiti na tome ili na iskustvu s derbija?

"Pitanje je na mjestu, no odgovora još nema jer danas moramo raditi. Sve je tu na izbor u ovim utakmicama, a moramo se opredjeljivati na osnovu svake sljedeće. Vidjet ćemo što ćemo napraviti, danas ćemo još trenirati, a onda ćemo napraviti izbor."

Naslijedili ste momčad koja se muči u drugom poluvremenu i ne reagira na primljene golove. Koliko momčadi treba napredovati da se igrači ne razjedine nakon primljenih golova?

"Ni od koga nisam dobio čestitke. Statistika me donekle zanima, u trenerskom poslu bitno je dati mentalitet momčadi. Treba vremena, nije to samo taktička stvar. Mora se raditi. Svaki dan na treninzima moramo raditi, birajući igrače i iskorištavajući kvalitetu. Unutar kvaliteta tu je i um igrača, uvijek radim u smjeru momčadi koja se uvijek ponaša na isti način, kako u slučaju pobjede i u slučaju poraza”.

Kakvu utakmicu očekujete u subotu?

"Ne znam što će biti sutra, kakva će utakmica biti osim da će jako teška. Netko će izgubiti, netko pobijediti, ali ići ćemo dalje kao i uvijek."

Jeste li morali energizirati momčad ili kontrolirati emocije prije derbija?

"Nije bio cijeli tjedan, bilo je nekoliko dana. Imali su dan viška za pripremu za derbi, na nekim stvarima je to dobro, na drugima je loše. Nama je loše jer trebamo raditi, za druge aspekte to može biti dobro jer je manje stresno upravljati emocijama i pritiscima utakmice", poručio je rimskim novinarima Igor Tudor.

Video konferencije za medije pronađite ovdje:



Tagovi

LazioRomaDerby della CapitaleIgor TudorDaniele De Rossi

Ostale Vijesti