REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

'Velikodušni' Mbappé pristao na smanjenje plaće u Madridu, PSG već ima scenarij za život nakon njegovog odlaska

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.02.24. | 11:25

Nemojte pomišljati kako je PSG odjednom radikalno zakrenuo filozofiju okrenuvši se igračima iz vlastitog inkubatora. Parižani su i dalje jedan od najbogatijih klubova na svijetu i u skladu s tim će poslovati

„Svi znate gdje Mbappe želi otići“, rekao je još u lipnju prošle godine Pep Guardiola aludirajući na najgore čuvanu 'tajnu' u svijetu nogometa – da Kylian Mbappe želi preko glave navući bijeli dres madridskog Reala. Povuci-potegni traje već nekoliko sezona i redovito se reaktivira tijekom prijelaznih rokova, osobito ljetnih. Mbappe je očito tip koji ne voli iskoračiti sa pozornice niti tijekom godišnjeg, pa si posljednja dva-tri ljetna odmora začini pojačanom medijskom pažnjom pogonjenu interesom oko njegove klupske budućnosti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U međuvremenu je izboksao bogovski ugovor u PSG-u, dobio ovlasti kakve nemaju niti neki sportski direktori, a na koncu će, jasno je kao dan, mahnuti na pozdrav, napisati na društvenim mrežama kako se dugo lomio oko odluke da napusti francusku prijestolnicu pa će već prilikom slijetanja na Barajas navući široki osmijeh i šeretski poručiti kako mu je oduvijek bio san zaigrati za Kraljeve.

REUTERS/Benoit TessierREUTERS/Benoit Tessier

I zato mu neće previše teško pasti što će mu bankovni račun biti tanji nego što je trenutno, dok još igra za Parižane. Kako otkriva Marca, plaća od 72 milijuna eura (plus bonusi) koja mu trenutno sjeda na račun, bit će znatno manja u Madridu. Igračeva svita zahtijeva paprenih 50 milijuna eura plaće, što uistinu jest osjetno manje od onoga što trenutno zarađuje, pa je sasvim jasno kako je Mbappeovu glad za novcem zamijenila glad za nogometnim uspjehom i da će selidbom na madridsku adresu morati stegnuti remen i prilagoditi dosadašnji lifestyle.

No i s takvim, 'skromnim' primanjima, bit će najbolje plaćeni igrač Reala, bolje i od Judea Bellinghama i Viniciusa, budući da bi trebao potpisati ugovor do 2030., a usput i unovčiti ogroman bonus za potpis ugovora. Takve stvari idu ruku pod ruku s činjenicom da Mbappe u Madrid stiže kao slobodan igrač i da Real nije morao isplatiti stotine milijune eura Parižanima…

REUTERS/Isabel InfantesREUTERS/Isabel Infantes

Manjak koji mu nedostaje na računu Mbappe će, otkriva Marca, pokriti od zadržavanja prava na lik i djelo, odlučivati u kojim će marketinškim kampanjama sudjelovati i na koji način će ga Madriđani koristiti u reklamiranju svog kluba i brenda. Neće, dakle, imati toliko lukrativan ugovor kakav ima u PSG-u, niti će imati ovlasti kakve trenutno ima, ali mala je to cijena za „ostvarenje dječačkog sna“.

Parižani se, pak, spremaju na život nakon Mbappea. U Parizu su već neko vrijeme bili skeptični oko ostanka najboljeg igrača pa su iza kulisa pripremali scenarij i funkcioniranje u post-Mbappe eri. Svjesni da će naredne sezone imati znatno drugačiju panoramu pred sobom, ljudi na gornjim etažama kluba odlučili su se na opsežnu rekonstrukciju, a ne na tradicionalno instant rješenje - mijenjanje jednog superstara za drugog. U klubu prevladava stav da će se u budućnosti prioritizirati momčad ispred zvijezda. Slijedom toga, želja je potpisati nekolicinu igrača koji će podignuti nivo igre i to u svim sekcijama, a ne samo napadačkoj.

Prvi potezi bit će dati više povjerenja i ovlasti Zaireu-Emeryju, zatim vratiti Xavija Simonsa s posudbe iz Leipziga.

Nemojte, međutim, pomišljati kako je PSG odjednom radikalno zakrenuo filozofiju okrenuvši se igračima iz vlastitog inkubatora. Parižani su i dalje jedan od najbogatijih klubova na svijetu i u skladu s tim će poslovati. Tako je prvi na listi za kupnju Napolijev Victor Osimhen koji ima važeći ugovor do 2026. godine. Doduše, tu je i ekscentrični predsjednik kluba Aurelio De Laurentiiis s kojim su pregovori u pravilu puni začkoljica, a tu je i konkurencija koja također želi vidjeti Osimhena u svojim redovima. Osim stasitog Nigerijca, na popisu su još i Liverpoolov Mohamed Salah te Milanov Leao.

 REUTERS/Ciro De Luca REUTERS/Ciro De Luca

U veznom redu najveća želja je Bernardo Silva kojeg su Parižani već nekoliko puta pokušali namamiti na Park prinčeva. U 'šoping košarici' je Bayernov Kimmich, a među imenima koja se spominju i Barcelonin Gavi.

Obrambeno pojačanje trebao bi biti 18-godišnji Leny Yoro, centralni branič Lillea i kojeg Transfermarkt procjenjuje na 25 milijuna eura.

U svakom slučaju, PSG je odredio budući kurs pa će novac ušteđen na Mbappeovoj astronomskoj plaći raspodijeliti na nekolicinu igrača. Kako će to ispasti, preostaje za vidjeti. No u posljednjih godinu dana PSG je ostao bez dva monumentalna superstara, Lea Messija i Neymara. Sada će ostati i bez trećeg…



Tagovi

Kylian MbappéPSGReal Madrid

Ostale Vijesti