PASCAL ROSSIGNOL/Action Images
PASCAL ROSSIGNOL/Action Images

Utakmica sezone za Niku Kovača, pobjeda nad liderom Lilleom čuva san o trofeju

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 14.03.21. | 08:30

Derbi 29. kola francuske Ligue 1 igra se u Monacu na stadionu Louis II gdje istoimeni domaćin dočekuje vodeću momčad lige.

Derbi 29. kola francuske Ligue 1 igra se u Monacu na stadionu Louis II gdje istoimeni domaćin dočekuje vodeću momčad lige Lille.

Niko Kovač od kad je sjeo na klupu Monaca radi odličan posao. U dosadašnjih 30 utakmica u svim natjecanjima uzeo je 19 pobjeda, što je 63 posto uspješnosti te je već utisnuo svoje ime i povijesne knjige kluba.

Naime, hrvatski stručnjak je iza sebe ostavio imena poput Arsena Wengera, Jeana Tigane, Didiera Deschampsa, Lacombea, Ranierija, dok je ispred njega ostalo samo jedno ime Talijan Angelo Grizzetti koji je u sezoni 1952/53, imao uspješnost 67,5 posto.

Monaco pod njegovom palicom igra dobro, marljivo skupljaju bodove te su trenutno na četvrtom mjestu sa sedam bodova manje od lidera i današnjeg rivala Lillea.

Zanimljivo, momčad iz Kneževine je u prvom međusobnom susretu protiv Lillea ove sezone izgubila rezultatom 2:1, a nakon toga su poraženi i od Lensa te Marseilla. Međutim, nakon te crne serije krenuli su sa sjajnim predstavama te su nanizali 12 utakmica u prvenstvu bez poraza, od čega čak 10 pobjeda. No, u zadnjem kolu im se dogodio loš dan i jako loša utakmica protiv Strasbourga, koji ih je potpuno nadigrao i zasluženo slavio 1:0 te tako Monacu nanio prvi poraz u ovoj kalendarskoj godini.

Međutim, moral su podigli pobjedom protiv Nice u osmini finala kupa, nakon čega su imali čak šest dana za oporavak i pripremu za današnji susret.

Lille je kao što smo već rekli vodeća momčad lige s tek dva poraza u 28 kola, a to dovoljno govori o kvaliteti ekipe. Zanimljivo, kako je prije par sezona krenuo uspon Mastifa, što je nadimak klubu. Naime, u sezoni 2017./18. godine su ostali u ligi samo zbog boda više od Toulousea, da bi već sljedeće sezone osvojili drugo mjesto, prošlu četvrto, a ove 10 kola prije kraja drže prvu poziciju.

Međutim, raspored definitivno nije na njihovoj strani, danas gostuju kod Monaca, a do kraja još moraju na noge PSG-u i Lyonu.

Što se tiče međusobnih susreta u posljednje vrijeme Monaco je uspješniji, iako Lille ima dvije pobjede u zadnja tri susreta. No, posljednje gostovanje na Louis II Mastifima definitivno nije u lijepom sjećanju jer su izgubili s čak 5:1.

Monaco je i danas favorit, ali daleko od toga da se očekuje njihova lagana pobjeda. Problem za Niku Kovača predstavlja obrana koja ipak prima previše golova, posebno za borbu za naslov. Lille i PSG su primili 17 golova do sad, Lyon 26, a Monaco čak 38 i to u 28 utakmica. Hrvatskog stručnjaka definitivno spašava napad, od kojeg su samo Lyon i PSG zabili više.

Što se tiče izostanaka, domaćin ne može računati na Diattu, Geubbelsa, Martinsa i Pellegrinija, dok je nastup Tchouamenija pod znakom upitnika.

Gosti stižu bez iskusnog Fontea, a baš taj izostanak bio mogao stvoriti velike probleme Mastifima. Portugalac je važan kotačić ponajbolje obrane lige, ove sezone je odigrao 27 susreta, a i tri postignuta gola nisu mala stavka u njegovom doprinosu na drugom kraju terena.

Bez obzira na činjenicu da Lille prima malo golova, nekako smo mišljenja da danas mreže neće mirovati. Domaćini su više nego efikasni te su svjesni da im Lille u svakom trenutku može zabiti pa se sigurno Kovač neće odlučiti na zatvoreniju utakmicu. Kad pogledamo ponudu za današnji susret nekako nam preko golova, kao i oba gol djeluju privlačno jer su tečajevi sjajni.

No, za obje ekipe ova je utakmica od velike važnosti pa ne bi trebalo očekivati neko srljanje, međutim, Monaco ostavlja dojam kao momčad koja se ne zna braniti te da idu taktikom zabiti gol više od protivnika, što je dobro za gledatelje, ali i kladioničare.

Iako je do kraja jako puno te je još 30 bodova u igru, dojma smo kako je ovo utakmica sezone za Niku Kovača i Monaco. Ukoliko pobjede smanjit će zaostatak za liderom na podnošljivih pet bodova i ostati u utrci za trofejom, a ukoliko izgube i Liga prvaka bi im na kraju mogla ostati samo san.


Mogući sastavi:


 


Tagovi

Niko Kovač

Ostale Vijesti