Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

U iščekivanju šampionskog marša (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 13.04.24. | 08:00

Jakirović protiv kuma Vidovića, Dinamo protiv Gorice. Pred punim tribinama, na mjestu jesenskog poraza i protiv momčad, kojoj je u dvije utakmice zabio šest komada

Prije dvije godine priča je, zapravo, počela baš u Velikoj Gorici. Dinamo je izgubio Derbi na Poljudu, Hajduk je opasno ugrozio šampionske ambicije Modrih, Željka Kopića na klupi je zamijenio Ante Čačić. I prvu utakmicu novi trener imao je baš u Turopolju. I datum je bilo blizu, 24.travnja, Arijan Ademi u 86. minuti zabio je jedan, ali vrlo vrijedan pogodak za pobjedu Modrih. Međutim, ono što je obilježilo tu utakmicu bile su pune tribine, glasni, motivirani Dinamovi navijači, koji su pobjedu slavili kao da je Liga prvaka, pjevalo se do u noć i po mnogim zagebačkim kvartovima. Bila je ta utakmica jedna od prvih naznaka buđenja Dinamova puka i za HNL utakmice, tjedan dana kasnije prvi put je srušne rekord na utakmici u Kranjčevićevoj s Lokomotivom, primjerice. Dinamo je te sezone prvi put, osim one 2017., osjetio da bi mu naslov mogao izmaknuti, rijetko tog visokog datuma nije imao osiguran trofej i narod se probudio. Baš u Velikoj Gorici počela je ta renesansa.

Ove godine je, naravno, doesegnula još višu razinu, zbog svega što se tijekom sezone događalo u klubu, na terenu i klupskim instancama. Dinamo će u Velikoj Gorici opet igrati pred punim tribinama, pred navijačima, koji žele taj naslov, ove sezone možda i više nego ikad. Pogled na međusobne susrete u Velikoj Gorici pritom će zadati solidnu glavobolju svim modrim simpatizerima. U zadnje četiri utakmice Dinamo je dvaput pobijedio (0-1 i 0-1), jednom remizirao (1-1) i jednom izgubio (2-1). Upada u oči da je u svakoj od tih utakmica Dinamo zabio tek jedan pogodak. Uvijek teško, uvijek neizvjesno do same završnice, a sve je kulminiralo jesenskim porazom (2-1), kad je Dinamo vodio pa pred sam kraj i u nadoknadi izgubio dvoboj.

"Mi želimo što prije zabiti i odvesti utakmicu u naš smjer. Prošli put mi je teško pao poraz, imali smo 24 udarca, vodili 1-0 i na kraju izgubili. To je nogomet, sve je moguće, to nam je nit vodilja da neće biti nimalo jednostavno.", rekao je Dinamov trener Sergej Jakirović. Inače, Gorica je ove sezone uzela Dinamu bodove i u Maksimiru, bilo je 0-0 još na ljeto, dok je trener bio Igor Bišćan. No, nit vodilja mogu biti Dinamu i zadnje dvije utakmice protiv Goričana, ovog proljeća Modri su im u prvenstvu i Kupu zabili ukupno šest komada, bilo je 2-0 i 4-0. Ali, teško je ipak očekivati takvu dominaciju u Velikoj Gorici, gdje je, kao što vidimo, uvijek bilo jako teško.

"Uzeli su nam pet bodova, tako da smo oprezni, ali i svjesni svoje snage i forme, koja je dobra. Samo treba tako nastaviti, kako bismo lovili Rijeku i zato moramo uzeti tri boda.", uvjeren je Jakirović, koji priznaje da osjeća svježinu u momčadi, napokon Dinamo nije igrao utakmicu preko tjedna, igrači su se odmorili, imali vremena za prave treninge. Kako će izgledati udarnih 11, to se još ne zna, hoće li Jakirović nastaviti s dvojicom napadača, ali će se vratiti na ranije postavke s dvojicom krila i Petkovićem samim u špici? To su detalji, dio međusobnog nadmudrivanja Jakirovića i njegova kuma Rajka Vidovića na klupi Gorice, no, tko god istrčao, očekuje se Dinamov šampionski marš. Nakon dvije pobjede nad Hajdukom, uvjerljivim trijumfom na Istrom (4-1), u idealnim nogometnim uvjetima, uz Petkovića i još nekoliko igrača u velikoj formi, navijačku podršku... Što drugo očekivati nego jednu Dinamovu pravu partiju, još jednu pobjedu, koja će naznačiti da se vratio 'onaj' Dinamo. Uvjerljiv, šampionski!

"Rijeka svaku utakmicu igra poslije nas pa će svaka naša pobjeda stvarati Riječanima dodatan pritisak.", kazao je Jakirović.

S druge strane, dakle, bit će kum Rajko Vidović. Dvije utakmice na klupi Gorice, pobjeda i remi i još uvijek živi snovi o Europi.

"Ako uzmemo tri boda, evo nas opet u utrci za Europom.", kazao je Vidović u nedavnom intervjuu za Germanijak uoči ove utakmice. I poslao poruku Jakiroviću.

"Poruka za kuma? Neka pobijedi bolji. Nitko sretniji od mene ako mu uzmem bodove. Ja sam na početku, on je već prekaljeni lisac koji ima dvije ekipe koje se mogu boriti za prvaka. Dinamo je velik favorit, ali sve ću učiniti da ga dobijem u subotu!"

Pa, i nema tu puno filozofije. Dinamo mora slaviti, ulog je velik, ne smije si dopustiti kiks, ali Velika Gorica je doista neugodan teren za Modre. Vidović sigurno neće 'spustiti gaće' pred kumom, a hoće li ga uspjeti zaustaviti u tom šampionskom maršu? Bio bi to još jedan 'bizar' ionako nevjerojatne Dinamove sezone, pune preokreta.

MOGUĆI SASTAV GORICE (4-1-4-1)

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1)

Utakmica na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici počinje u 19 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Patrik Kolarić (Čakovec), pomoćni su Sanja Rođak-Karšić (Podravske Sesvete) i Ivana Martinčić (Koprivnica). VAR sudac je Duje Strukan (Split), a AVAR Alen Jakšić (Split).



Tagovi

GNK DinamoHNK GoricaSergej JakirovićRajko VidovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti