Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

U Hajduku nije uspio, a u sjeni Dinamovih zvijezda postao je najstandardniji igrač. Čačić ga neće imati u derbiju

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 21.02.23. | 08:20

Dario Špikić zbog ozljede u Varaždinu vjerojatno neće igrati protiv Hajduka, nakon što sedam mjeseci nije propustio nijednu HNL utakmicu, a samo jednom nije bio u prvih 11. Samo jedan igrač ima ove sezone isti broj nastupa u svim natjecanjima

Dario Špikić ne spada u uži krug najvećih Dinamovih zvijezda. Bruno Petković, Arijan Ademi, Luka Ivanušec, Josip Šutalo i Dominik Livaković u tome društvu prednjače, ranije je, naravno, tu bio i Mislav Oršić. Nije Špikić niti u koloni senatora, čvrstih stupova momčadi poput Josipa Mišića, Stefana Ristovskog ili Josipa Drmića. Ne spominje ga se u kontekstu skorog ulaska u reprezentaciju kao, recimo, Roberta Ljubičića, iako je Nenad Bjelica u jednoj od svojih kolumni za Germanijak u vrijeme katarskog Mundijala bez ustezanja zaključio kao Hrvatska bolje desno krilo od Darija Špikića jednostavno nema i da mu trebati priliku. Špikić više ne spada niti među one mlade, koji tek dolaze i koje stalno prizivamo da ih Ante Čačić što više pokaže svijetu i narodu. Kao što su Martin Baturina, Gabrijel Rukavina, uskoro Jakov Gurlica, možda Marko Brkljača. Međutim, unatoč svemu tome, iako ne pripada ni u jednu od tih kategorija Dario Špikić ove je sezone postao najstandardniji Dinamov igrač u HNL-u.

Možda će neke iznenaditi podatak da je u dosadašnjem dijelu prvenstva propustio tek jednu utakmicu, nije igrao protiv Istre u Maksimiru, 29. srpnja 2022. Treće kolo, Dinamo paralelno ganja europske ciljeve i Špikić je propustio utakmicu s Puljanima. Prije toga, bio je starter protiv Lokomotive (3:2), ušao s klupe protiv Slavena Belupa (5:1). Međutim, nakon Istre, dakle, od konca srpnja Špikić nije propustio niti jednu HNL utakmicu. Dinamo ih je odigrao još 18, a Špikić je u njih 17 bio u prvih 11! U jednoj je, protiv Osijeka, ušao kao zamjena. Ukupno 20 utakmica u domaćem prvenstvu ove sezone, jednako kao i Josip Mišić, maksimalnih 21 imaju Dominik Livaković i Josip Drmić. Gledajući ligaške minute više su odigrali samo Ivanušec i Mišić, uz, dakako, Livakovića. Gledajući, pak, sva natjecaja, Špikić je uz Drmića jedini igrač s 34 nastupa ove sezone! Eto, bilo bi to pitanje kojega se ni kvizaši ne bi posramili, mnogi ne bi znali odgovor. Doduše, u Europi, posebno u Ligi prvaka igrao je manje, od šest utakmica u skupini samo je jednom bio u početnom sastavu, protiv Salzburga u Zagrebu (1:1), bio je tamo 'žrtva' Čačićeve formacije s trojicom braniča, jer je na toj desnoj strani češće igrao Moharrami. No, svejedno, impozantne brojke, Špikić je u sjeni zvučnih Dinamovih imena, reprezentativnih zvijezda i nezamjenjivih senatora, postao praktički najstandardniji igrač ove sezone. Učinak? Četiri pogotka i pet asistencija u ligi, plus još jedna asistencija u kvalifikacijama Lige prvaka, možda na prvu neće zvučati 'wow', ali Špikić je vrlo zahvalan Čačićev adut, često vrlo dobar, raspoložen, rastrčan i opasan. Protiv Istre je imao peh da su dva gola Dinamu, jednom je zabio, drugi put bio asistent, poništeni zbog minimalnog zaleđa (rame), poništio je VAR i njegov, čini se regularan, gol protiv Hajduka u prvom derbiju u kolovozu (4:1). Tako da je uz malo sreće njegov učinak mogao biti još bolji.

Bio je Špikić opasan i u prvih pola sata u Varaždinu, imao je jednu veliku priliku, nije zabio. A onda se ozlijedio, izišao iz igre i, po svemu sudeći, propustit će derbi s Hajdukom. Postoje šanse da se ipak oporavi, da zaigra, ali pitanje je hoće li biti potpuno spreman i treba li Čačić riskirati. Iako, nikad se ne zna, s Čačićem pogotovo. Ali, realnije je da će Špikić, nakon sedam mjeseci, propustiti jedan HNL dvoboj. Što će napraviti Čačić, kako zamijeniti svojeg najstandardnijeg igrača? Dvije se opcije nameću kao dvojba. Luka Menalo ili Petar Bočkaj? Menalo je u Varaždinu ušao umjesto Špikića, iako je koji dan ranije u Splitu pretrpio potres mozga. Bočkaj je, pak, bio lakše ozlijeđen, nije bio u zapisniku pa i ne znamo bi li dobio šansu prije Menala. Možemo reći da je Menalo trenutno u maloj prednosti, ali do utakmice ima još vremena, možda ipak Bočkaj prije uskoči u taj vlak. Moguća je i treća opcija, teoretski, Ivanušec na desnoj strani, a na lijevoj onda mladi Gabrijel Rukavina, međutim, to je ipak tek teorija i taktička mogućnost, ne vjerujemo da će Čačić za njom posegnuti, nema smisla micati Ivanušeca s lijeve strane sad kad sve bolje izgleda na toj poziciji.

Uglavnom, ovo je priča o Dariju Špikiću, koji je malo-pomalo, tiho i u sjeni, došao do statusa da Čačić bez njega više ne zamišlja prvih 11 i da njegova ozljeda stvara treneru glavobolje uoči derbija. Zbog njega je Mahir Emreli odlučio potražiti sreću u Turskoj, vidio je da se neće naigrati. A ne tako davno Špikić je bio u Hajduku, došao kao velika nada iz Dinama. Nije dobio ni priliku, nije uspio u Splitu, preko Gorice vratio se u Dinamo. Na mala vrata, u paketu s Čabrajom. I u Čačićevih 10 mjeseci u Maksimiru pretvorio se u prvotimca, čije je neigranje u derbiju hendikep za Dinamo. No, i šansa za Menala ili Bočkaja da mu jako zapušu za vratom i do kraja sezone još mu malo pokvare statitisku.



Tagovi

GNK DinamoDario ŠpikićHajdukHNLHrvatska nogometna ligaAnte ČačićPetar BočkajLuka MenaloGabriel Rukavina

Ostale Vijesti