Luka Stabzl/Pixsell
Luka Stabzl/Pixsell

Dinamu je derbi meč-lopta!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 20.02.23. | 08:10

Modri dočekuju Hajduk s osam bodova više i utakmicom manje, u pobjedničkoj atmosferi i u usponu forme. Da je netko Dinamu ponudio takav odnos snaga uoči derbija, svi bi ga bez razmišljanja prihvatili

Ante Čačić nije se poslije utakmice u Varaždinu (3:1) složio s medijskim zaključkom da je partija koju su njegovi igrači pružili u nedjeljnih 90 minuta bilo najbolje Dinamovo proljetno izdanje. I nabrajao je kako su dobro odigrali i protiv Gorice, ali lopta nije htjela u gol, kako su protiv Lokomotive pogodili nekoliko stativa i greda, kako Istra nije stvorila nijednu priliku, a da utakmicu u Koprivnici i onih 1:1 uopće ne računa, jer su uvjeti za igru bili nemogući. No, prema našem mišljenju partija u Varaždinu bila je ipak najkonkretnija utakmici Modrih ovog proljeća. Ne samo zbog tri pogotka u mreži domaćina, već i zbog toga što je u momčadi lidera HNL-a bilo možda i najviše raspoloženih pojedinaca dosad: Ivanušec je bio razigran i dvostruki strijelac, Ristovski je ponovno bio među najboljim akterima, to je sad već standard, Petković je s klupe ušao vrlo raspoložen i nadahnut, Baturina jest izgubio loptu prije gola domaćina, ali je svojim pregledom igre, ali i čvrstinom u duelima ponovno sve oduševio. Susret u Varaždinu dokazao je da je Dinamova forma u porastu, a to je najbolja vijest koju je Ante Čačić mogao dobiti prije derbija s Hajdukom u nedjelju.

"Dosta je utakmica do kraja prvenstva i ne mislim da će nam derbi donijeti ili odnijeti naslov prvaka. Naravno da želimo tri boda, kao i u svakoj utakmici, a točno je da imamo dobru prednost i utakmicu manje i da će Hajduk morati u Maksimiru igrati drugačije, on ima imperativ:", rekao je nakon utakmice u Varaždinu Dinamov trener. Naravno, neće Ante Čačić davati sudbonosne izjave i podcjenjivati natjecanje, ne želi krajem krajem veljače prihvatiti priču o gotovom prvenstvu, međutim, svima je jasno da Dinamo u nedjelju ima meč-loptu. Prvu, pravu meč-loptu ovog proljeća za kraj borbe za naslov.

Hajduk je propustio dvije šanse, dva Dinamova remija s Goricom i Slavenom Belupom da se približi Modrima i dođe u Maksimir sa šansom da potpuno okrene prvenstvo. I, ne samo to, situacija u Hajduku u ovom je trenutku puno pesimističnija nego u Maksimiru. Mislimo tu isključivo na teren, igre i ljestvicu, ono što se odvija u maksimirskim hodnicima i izvan kluba, trenutno s ovime nemaju veze. Dok su Dinamo i Ante Čačić, čini se, prošli turbulenciju i do derbija povećali bodovnu prednost i razinu forme, Hajduk i Ivan Leko i dalje se muče, Gorica je jedva pala na Poljudu, malotko je u Splitu zadovoljan kako Hajduk izgleda uoči dolaska u Maksimir. I malotko više i priča o naslovu prvaka. Ukratko, da je netko Čačiću i njegovim igračima prije mjesec dana ponudio da dočekuju Hajduk u takvom odnosu snaga, u takvom odnosu na ljestvici, sigurno bi iz prve prihvatili. I, koliko god Čačić bježao od teze da pobjeda protiv Hajduka rješava pitanje prvaka, to je činjenica. Ode li na Dinamo na plus 11, uz utakmicu manje, bila bi senzacija kad bi tu prednost do kraja prosuo. Pogotovo što bi taj poraz Splićane dodatno bacio u 'bed' i donio im novu dozu pesimizma i letargije. Kratko i jasno, Dinamo, koji je loše krenuo u proljeće, koji se mučio u prijelaznom roku i koji živi s neizvjesnošću tko će ga u skorijoj budućnosti voditi na svim razinama, u derbiju ima veliku priliku staviti ruku na još jedan naslov prvaka.

No, kako se u nogometu sve preko noći okrene, a dokaz je i ovo HNL proljeće, u Maksimiru sigurno nitko neće podcijeniti Hajduk. Modri imaju taj luksuz da im bod nosi mnogo više nego Hajduku, čak ni poraz ne bi za stanje na ljestvici bio katastrofa, ali su svjesni da bi Hajduk pobjedom dobio krila i nadu, vratila bi se neizvjesnost u borbu za naslov, svaka bi utakmica do kraja sezone mogla biti 'pod mus'. Zato su svi u svlačionici pod jugom već od ponedjeljka fokusirani samo na derbi, znaju da pobjeda nosi puno, praktički - naslov prvaka.

Još prije dva tjedna nije se tako činilo, Hajduk je imao break-loptu, čak i dvije, ali Dinamo se izvukao pa s dva uvjerljiva 'winnera' i uz Hajdukove neforsirane greške došao do meč-lopte. Pobjeda u derbiju otvara Modrima vrata raja!



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiHNLHrvatska nogometna ligaAnte Čačić

Ostale Vijesti