Reuters
Reuters

U 93. godini preminuo Mario Zagallo, jedini čovjek koji je osvojio četiri svjetska prvenstva

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 06.01.24. | 08:42

Dva je osvojio kao igrač, jedan kao izbornik, a jedan kao koordinator brazilske reprezentacije.

Sinoć je, u 93. godini života, preminuo Mario Zagallo legendarni igrač i izbornik Brazila koji je svjetski naslov sa Selecaom osvajao 1958. i 1962. kao igrač, 1970. kao izbornik i 1994. kao koordinator brazilske reprezentacije te pomoćni izbornik Calrosu Albertu Parreiri. Brazil je vodio u četiri navrata. Prvi put od 1967. do 1968., zatim od 1970. do 1974., treći put od 1994. 1998. (izgubio finale Svjetskog prvenstva u Francuskoj), a posljednji put 2002., nakon Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, kao vršitelj dužnosti izbornika na jednu utakmicu. Ta 3-2 pobjeda nad Južnom Korejom u prijateljskoj utakmici bila mu je ujedno i posljednja trenerska u karijeri.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Uz Franza Beckenbauera i Didiera Deschampsa jedan je od trojice ljudi koji su osvojili svjetsko prvenstvo kao igrač i trener, a Zagallo je jedini kojem je to uspjelo više od dvaput. Zanimljivo, Zagallo je sudjelovao i na svojem šestom finalu Svjetskog prvenstva, 1950. u Brazilu kao mladi vojnik u službi sigurnosti.

U karijeri je još vodio brojne brazilske velikane (Flamengo, Fluminense, Botafogo, Vasco Da Gamu), a bio je i izbornik Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovaj svijet napustio je nešto više od godinu dana nakon što je preminuo njegov suigrač i veliki prijatelj, Pele.

Rođen 9. kolovoza 1931. u Maceióu, na sjeveroistoku zemlje, u obitelji libanonskog i talijanskog podrijetla, Mario Jorge Lobo Zagallo karijeru je započeo 1948. u skromnom klubu America iz Rio de Janeira, a potom je osam sezona igrao za Flamengo te sedam za Botafogo.

Za brazilsku je reprezentaciju zaigrao u svibnju 1958., prije nego što je sa 27 godina osvojio svoj prvi trofej svjetskog prvaka sa svojim slavnim suigračima Peléom, Garrinchaom, Didijem i Vavom. Brazil je tada pobijedio Švedsku 5-2, a Zagallo je zabio četvrti gol.

Vrlo praznovjeran, Zagallo je nepokolebljivo vjerovao u broj 13 koji je krasio njegov dres. Oženio se 13. lipnja, živio je na 13. katu, vozio auto s tablicama 13. I rekao da mu je žao što se finale 1998. igralo 12. srpnja...

 (Hina)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Mario ZagalloBrazilska nogometna reprezentacijaPele

Ostale Vijesti