Prvi nogometni GOAT: "Ako igraš kao Pelé, igraš kao Bog"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 30.12.22. | 08:01

Napustio nas je čovjek koji je revolucionarizirao nogomet, sportaš, koji je pomaknuo granice sporta, zbog kojeg su zaustavljani ratovi, zbog kojeg '10 više nije samo broj' i zbog kojega je Brazil postao - Brazil. Napustio nas je sportaš koji je bio prvi planetarni ‘superbrand'

U posljednje vrijeme, prije nego što je Messi osvojio svoj prvi naslov prvaka svijeta, čime je kompletirao sve najbitnije trofeje i nagrade koje jedan nogometaš može ponijeti, ponovno se pokrenula priča u najvećem svih vremena. Najčešće se postavljalo pitanje treba li na krovu te imaginarne vječne ljestvice stajati ime Diega Armanda Maradone ili Lionela Messija.

No, Pelé je ne tako davno izjavio: “Neka se Argentinci prvo među sobom dogovore tko je najveći argentinski nogometaš u povijesti, pa ćemo onda raspravljati o najvećem svih vremena”.

Iako će neki u kategoriju najvećih u povijesti možda ugurati Cristiana Ronalda, Johana Cruyffa, Andreasa Iniestu, Franza Beckenbauera ili nekog petog, objektivno, samo tri igrača koja su kroz povijest hodala svijetom mogu ući u kategoriju GOAT-a. Greatest of All Timea.

Svi koji tvrde da je to Pelé, veći i od Messija i Maradone, ne bi bili u potpunosti u krivu.

I tu nije riječ o njegovoj ‘svemirskoj statistici’, rekordnom broju golova i činjenici da je jedan od najtrofejnijih nogometaša u povijesti.

Nikada u povijesti nogometa jedan nogometaš nije bio toliko – dugoročno - dominantan u odnosu na konkurenciju kao što je Pelé bio u svoje doba. Ovdje ne pričamo o nekim prapovijesnim nogometnim vremenima, 70-tim godinama 19. stoljeća, već o periodu kada se suvremeni nogomet igrao više od 100 godina, kada je bio uvjerljivo najpopularniji i najdominantniji sport na svijetu (Michael Jordan, po mnogima najveći sportaš, ne samo košarkaš svih vremena, dominirao je košarkom kada je ona bila stara 100 godina).

Protivnici Peléa kao GOAT-a ističu činjenicu da nikada nije igrao u Europi. Istina, no pogled na naslove prvaka u Interkontinentalnom kupu, preteči Svjetskog klupskog prvenstva, a kojeg je Pelé sa svojim Santosom osvojio dva puta, kao i činjenica da su svi igrači s kojima je Brazil osvojio naslove prvaka 1958., 1962. i 1970. igrali u prvenstvu Brazila, pokazuje da se u 60-tim godinama prošlog stoljeća u Južnoj Americi igrao – u najmanju ruku – jednako kvalitetan nogomet kao i u Europi. Tek u 70-tim godinama i ulaskom sponzorskog novca u europske nogometne klubove (i reprezentacije), Europa počinje poprimati primat u nogometnom svijetu, a kojeg je definitivno preuzela u 90-tima kada je došlo do posvemašnje komercijalizacije nogometa.

Ako bi bilo pretjerano reći da se u 60-tim godinama prošlog stoljeća u Južnoj Americi igrao bolji klupski nogomet od europskog, bilo bi pretjerano reći i obrnuto…

Međutim, razlog zbog kojeg zagovornici Peléa kao najvećeg ikada ne bi bili u krivu, jest činjenica da je Pelé bio prvi ne samo nogometni, već i sportski superbrend. Peléovi prethodnici, Alfredo DI Stefano, Ferenc Puskas bili su na dobrom putu da to postanu. No, Pelé je postao prvi planetarno popularan sportaš, prvi zbog kojeg su drugi klubovi i savezi plaćali Santosu turneje čisto kako bi se Pele pojavio u njihovom gradu, u njihovoj državi. Bio je prvi nogometaš zbog kojeg je zaustavljen građanski rat, čije je mišljenje bilo i politički relevantno iako je živio u vremenima kada je tamnoputim nogometašima bilo puno teže doći u 'eter'…

Prije Peléovog doba Brazil je bio ‘samo’ jaka južnoamerička reprezentacija, u sjeni Urugvaja i Argentine. Pelé je od Brazila napravio sinonim za najveću nogometnu naciju na svijetu. Pelé je inspirirao bezbrojne Brazilce, ali i ostale žitelje svijeta da odluče ganjati okrugli predmet i počnu se baviti nogometom. Da nije bilo njega, pitanje je bismo li kasnije gledali Zica, Romarija, Ronalda, Ronaldinha, Adriana, Neymara, Viniciusa Juniora

Kao što je ponajbolji igrač današnjice Neymar rekao, prije Pelea 10 je bio samo broj...

Pelé je prvi nogometaš koji je istinski revolucionizirao nogomet i njegovu igru. On je bio prvi nogometni superbrand, ono što su kasnije postali Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Diego Armando Maradona, Zico, Michele Platini, Marco Van Basten, Roberto Baggio, Ronaldo, Zinedine Zidane, Ronaldinho, Messi, Cristiano Rondalo, Neymar, Mbappé, Haaland i mnogi drugi…

“Najbolji nogometaš u povijesti nogometa bio je Alfredo Di Stefano. Peléa ne želim klasificirati kao nogometaša. On je bio više od toga”, rekao je Ferenc Puskas.

“Najveći svih vremena? Pelé. Messi i C. Ronaldo su oboje igrači s nevjerojatnim kvalitetama, ali Pele je bio bolji”, rekao je ‘Pelé prije Peléa, Alfredo Di Stefano, dok je Franz Beckenbauer ustvrdio:

“On je bio najkompletniji igrač kojeg sam ikada vidio”

“Kada sam vidio kako Pelé igra, poželio sam objesiti kopačke o kiln”, rekao je Just Fontaine, strijelac 13 pogodaka na Svjetskom prvenstvu 1958., onom na kojem je Pelé sa 17 godina zabio Francuskoj hattrick u polufinalu, a onda još pridodao dva gola Švedskoj u finalu.

Fontaineov sunarodnjak Michele Platini je ustvrdio: “Postoji Pelé čovjek, Pelé nogometaš. Ako igraš kao Pelé znači da igraš kao Bog”.

“Pele je bio jedini nogometaš koji je nadišao granice logike”, rekao je vjerojatno najveći Nizozemac ikada Johan Cruyff, a najveći Englez svih vremena Sir Bobby Charlton je rekao:

“Nekada se osjećam kao da je nogomet stvoren kako bi on mogao pokazati svoju magiju”.

To su citati ‘najvećih od najvećih’, onih koji su imali tu nevjerojatnu privilegiju i uživo svjedočiti igri Kralja nogometa.

Ako je Lionel Messi osvajanjem svjetskom prvenstva postao najveći ikada, a vjerojatno je, Pelé će za vijeke vjekova ostati zapisan kao prvi nogometni GOAT, a možda i najdugovječniji.

Počivao u miru, jedan od najvećih, ako ne i najveći…



Tagovi

PeleBrazilska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti