REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Tvornica novca Porto: Od Jardela pa sve do Vitinhe, klub je u 21. stoljeću uprihodio 1.36 milijardi eura!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 31.10.22. | 12:31

Najveći izlazni transfer bio je onaj Edera Militaa prije dvije godine (50 milijuna eura), dok je rekordan prijelazni rok bio onaj u sezoni 15./16. kad su klub napustili Martinez, Danilo, Alex Sandro, Imbula, Casemiro i Quaresma.

Prošla su vremena kad je Porto bio asocijacija za dobro vino, danas kad se kaže Porto, prvo će ljudima na pamet pasti – sjajan nogometni klub i izlazni transferi!

Porto je uz Benficu najtrofejniji i najveći portugalski klub, u ovoj stoljeću osvojili su i Ligu prvaka i Europsku ligu, čak 12 puta su bili prvaci države (ukupno imaju 30 naslova), a osvojili su i osam Portugalskih kupova (ukupno ih imaju 18). No, to nije sve, jer pored svih tih silnih trofeja, Porto je klub koji je u ovom stoljeću uprihodio čak 1.36 milijardi eura. U prijevodu, prosječno svake godine prodaju igrače za 61.8 milijuna eura. Nije loše, složit ćete se…

U Sezoni 00./01. najveći izlazni transfer bio je onaj Jardelov koji je za čak 17.05 milijuna eura. I tu je sve krenulo… Sljedeće sezone su zaradili svega tri milijuna eura, u sezoni 02./03. je najveći izlazni transfer bio onaj Jorgea Andradea, da bi u kultnoj sezoni 03./04. Postigu i Capucha prodali za ukupan iznos od 10 milijuna eura. Te godine je portugalski velikan, predvođen čovjekom koji si je kasnije nadjenuo nadimak The Special One, pokorio Europu, a osim što je 'uhati trofej' završio u klupskim vitrinama, na ljeto su se opasno približili magičnoj brojci od 100 milijuna eura kad su iz kluba otišli Carvalho, Deco i Ferreira.

No, Porto nije samo proizvodio i prodavao, već su veliku – zapravo najveću – zaradu ostvarili preprodavajući igrače.

Tek peti najveći izlazni transfer ostvaren je na igraču iz omladinskog pogona. I to se dogodilo ljetos, kad je Vitinha za 41.5 milijuna eura prešao u PSG. Iza njega su još Fabio Silva (40 milijuna eura), Andre Silva (38 milijuna eura), Fabio Vieira (35 milijuna eura) te Ricardo Carvalho (30 milijuna eura), s tim da je potonji tek 15. najveći izlazni transfer u povijesti kluba.

Zanimljivo, najveći izlazni transfer u povijesti kluba je onaj Edera Militaa u Real Madrid. Perez i društvo su za brazilskog stopera iskeširali 50 milijuna eura, a iako je Porto sinonim za preprodaju i zaradu na igračima, pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je čak 89 transfera na ovom svijetu zahtijevalo veću odštetu. Najveći transfer u povijesti i dalje je onaj Neymarov kad je 2017. godine za 222 milijuna eura prešao u PSG.

Spomenimo i kako su u rekordnoj sezoni 15./16. u Portu na izlaznim transferima zaradili 140 milijuna eura, a tog su ljeta, između ostalih, klub napustili Jackson Martinez (Atletico Madrid, 35 milijuna eura), Danilo (Real Madrid, 31.5 milijuna eura), Alex Sandro (Juventus, 28 milijuna eura), Imbula (Stoke City, 24.25 milijuna eura), Casemiro (Real Madrid, 7 milijuna eura), Rolando (Marseille, 1.5 milijuna eura) te Quaresma (Besiktas, 1.2 milijuna eura). (I.A.S.)





Tagovi

PortoPrimeira

Ostale Vijesti