Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Toliko o ‘derbiju’

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 15.04.24. | 10:00

Trener Sopić bio je nezadovoljan izvedbom svojih igrača, dok je Tramezzani nakon utakmice u nekoliko navrata pohvalio svoje pulene. Rezultat je bio 2-0 za Rijeku, s tim da su gosti do kraja susreta bila bliža trećem, nego Istrijani svojem prvom pogotku. Toliko o ‘derbiju’…

Sasvim očekivano, praktički bez ikakvog stresa, nogometaši Rijeke još su jedno kolo u nizu došli do pobjede u HNL-u, baš kao što je Nediljko Labrović, daleko najbolji vratar prvenstva, ponovno sačuvao svoju mrežu netaknutom. Nije to bila partija za pamćenje, nije bilo pogodaka za špice sportske rubrike ili akcija koji bi trebali pronaći svoje mjesto u nogometnim udžbenicima, ali pobjeda Rijeke bila je ‘čista kao suza’, njihovo slavlje ni u kojem trenutku nije dolazilo u pitanje te su još jednom potvrdili da njihove utakmice protiv Istre 1961 nisu nikakvi derbiji, već samo jedan običan susjedski okršaj u kojem Riječani svako malo dobiju priliku pokazati snagu svojih mišića.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nogometaši Istre 1961 su na početku bili puno oštriji i silovitiji u svojim startovima, vidjelo se kako ih je motiviralo to što još jednom na svojem terenu ne uživaju status ‘domaćina’, ali nakon što su shvatili kako goste s Kvarnera takva metoda nije pretjerano uzbudila, s vremenom se i ta agresija malo smanjila. Teren ponovno nije bio najidealniji, vidjelo se to i po određenim kretnjama igrača, posebice kako bi se iznenadili kad bi lopta pred njima odskočila, no ni to nije bilo nešto u čemu su gosti tražili alibi. Istina je da je po takvom terenu lakše igrati onima koji nemaju ulogu favorita u ogledu, ali kako jednima, tako i drugima.

Marko Pjaca je magičan igrač. Svaku utakmicu je dupliran, uvijek se protivnici posebno pripremaju na njega, konstantno je on taj kojeg se gleda ‘pod povećalom’. Ne treba sada ulaziti u one, Hrvatima omiljene, ‘šank priče’ što bi bilo, kad bi bilo, ali Pjaca je još jednom pokazao s onim svojim nevjerojatnim slalomom kako on je on u HNL – zalutao! Rijeka se, usprkos iznimno raspoloženom Mariću koji je svojim sjajnim kretnjama u međulinijama radio ogromne probleme domaćinu, malo mučila u fazi napada, ali onda je stvari u svoje ruke uzeo igrač s brojem 20 na leđima koji je prošao kroz obranu Istrijana kao onomad Ivica Kostelić kroz vendu na slalom livadi. Na kraju je Fruk bio taj koji je poentirao, lijepo je odapeo najgalantniji igrač HNL-a iz ne pretjerano lagane situacije kao što se na prvu to možda čini, ali svakako je Pjacin potez bio taj kojem su se svi divili.

U 84. minuti Goda je postavio konačnih 2-0, ponovno je lijevi bek Rijeke demonstrirao kako ima sjajan osjećaj za napasti prostor nakon prekida, a sama činjenica da je do kraja utakmice Rijeka bila bliže svojem trećem pogotku nego Istra 1961 prvom jasno sugerira kako su gosti potpuno zasluženo došli do nove pobjede.

Nije potrebno nakon svake utakmice raditi detaljne analize i koristiti velike riječi, nekad su stvari jednostavne. Rijeka je pobijedila jer je bila bolja, jer su realizirali svoje prilike i jer im Istra 1961 ni po čemu, koliko god to oni htjeli, nije mogla parirati. Utakmice ovih dvaju momčadi nisu derbi, naročito ne ‘Della Učka’ kako se to jedno vrijeme nazivalo, ali svakako Fiumani istu prilično rado igraju budući da u posljednjih 20 utakmica protiv svojeg ‘rivala’ imaju čak 14 pobjeda. Ove nedjelje također su zasluženo slavili, ali trener Sopić ipak nije bio zadovoljan. Možda je, ovaj put, strateg Riječana bio malo prekritičan prema svojim igračima, ali vrlo vjerojatno je njegova reakcija bila takva jer zna da s igrom kao u ‘derbiju’ njegova momčad sljedećeg vikenda protiv Gorice neće tako lako do tri boda. S druge strane, Tramezzani je, usprkos porazu i praktički nijednoj ozbiljnoj intervenciji Nediljka Labrovića, konstatirao svoje zadovoljstvo izvedbom, a baš je to na kraju cijele balade i sve što trebate znati o ovoj utakmici. Sopić ‘nezadovoljan’ jer njegova momčad nije oduševila, a Tramezzani prepun pohvala za svoje pulene. Konačan rezultat – 2-0 za Rijeku.

Sopićevoj družini sada slijedi Gorica s kojom su se prilično namučili na otvaranju drugog dijela sezone. Prvo je Galešić u onoj zaostaloj utakmici odigranoj u nenogometnim uvjetima zabio za preokret i 3-2 pobjedu, da bi onda dva i pol tjedna kasnije naslovnice preuzeo El Mago Colombiano koji je u igru ušao u drugom dijelu pa onda s dva pogotka donio svojoj momčadi nova važna tri boda. Gorica je, pogotovo onih godina kad su tek ušli u HNL, bila prava ‘crna mačka’ za Riječane, pamte se njihove 3-1 i 2-1 pobjede na Rujevici pod vodstvom Jakirovića, ali isto tako je Rijeka u posljednja tri međusobna ogleda isto toliko puta slavila, što se od njih očekuje i ovog puta.

Istra 1961? Ostanak je riješen, do Europe ne mogu… Narednih šest utakmica za njih su bonus! Ako netko iz kluba otvoreno i bez fige u džepu poruči Paolu Tramezzaniju da rezultati do kraja sezone nisu bitni, talijanski strateg, koji sasvim sigurno ima znanja te može biti dugoročno rješenje na klupi, već od ovog ponedjeljka može krenuti s pripremom za sezonu 24./25. u kojoj Zeleno-žuti sigurno neće već nakon 10 kola praktički imati osiguran ostanak. Istra 1961 ima potencijala, nekoliko mladih igrača nadolazi, a iako su Talijani oduvijek bili malo ‘teški’ kad treba vjerovati ‘klincima’, možda baš oni budu ‘jackpot’ s kojim će se lakše pobjeći iz prosječnosti. Maurić, Valinčić i Filet već su pokazali kako mogu biti okosnica momčadi, a kad bi se do kraja sezone u prvu momčad integriralo barem jednog od talentiranijih juniora (Žgomba, Travaglia, Cukon i Ahmeti) i onda sve to zaokružilo s Majkićem, Marešićem, Petrusenkom i Kadušićem, simpatizeri Zeleno-žutih mogli bi s velikim optimizmom gledati prema budućnosti.



Tagovi

HNK RijekaRijekaIstra 1961HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti