REUTERS/Stephanie Lecocq
REUTERS/Stephanie Lecocq

Svi osvajači Zlatnih lopti: Messi se učvrstio na vrhu, ima jednu nagradu više od svih Francuza, Nijemaca, Nizozemaca i Portugalaca

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 31.10.23. | 08:30

Dominacija 36-godišnjeg Argentinca je nestvarna

Lionel Messi sinoć je osmi put u karijeri podignuo najprestižniju nagradu za najboljeg igrača svijeta, slavni Ballon d'Or. Time se učvrstio na vrhu liste po broju najviše nagrada. Njegov 'najljući rival' Cristiano Rionaldo, dugo ga je pratio u stopu, no slavni Portugalac svoju posljednju, petu Zlatnu loptu osvojio je 2017. godine. Messi je od tada još tri puta proglašen najboljim na svijetu....

Treće mjesto dijele tri Europljana, Francuz Michele Platini te dva Nizozemca Johan Cruyff i Marco van Basten koji su osvojili po tri nagrade. Jedan od 45 osvajača Zlatne lopte je i Hrvat Luka Modrić, koji je 2018. završio na tronu, u godini u kojoj je osvojio srebro na World Cupu s Hrvatskom i Ligu prvaka s Real Madridom.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Zanimljivo, Argentina je država s najviše Zlatnih lopti iako je kroz povijest samo jedan Argentinac osvajao tu nagradu. Leo Messi, dakako. Francuzi (Platini, Raymon Kopa, Zinedine Zidane, Jean Pierre Papin i Karim Bezema) osvojili su sedam Zlatnih lopti, kao i Nijemci (Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge, Gerd Muller, Lothar Matthaus, Matthias Sammer) i Portugalci (Cristiano Ronaldo pet, Eusebio i Luis Figo). Po pet Zlaznih lopti osvojili su i Talijani, a svaki po jednu (Gianni Rivera, Roberto Baggio, Omar Sivori, Paolo Rossi i Fabio Canavaro), a, zanimljivo, Brazilci imaju samo četiri osvajača, ukupno pet Zlatnih lopti (Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho i Kaka).

Takom malom broju nagrada za igrače iz Brazila i Argentine možemo pripisati činjenici da se Zlatna lopta do 1995. dodjeljivala isključivo europskim igračima, da bi te 1995. nagradu za najboljeg na svijetu osvojio prvi, i za sada jedini Afrikanac u toj kategoriji, George Weah iz Liberije.

Po pet Zlaznih lopti imaju Englezi, na tri Zlatne lopte su Španjolci i Sovjeti, dvije imaju Česi, a Bugarska, Hrvatska, Danska, Mađarska, Sjeverna Irska, Škotska i Ukrajina imaju po jednu.

Što se tiče klubova, najviše Zlatnih lopti imaju Real Madrid i Barcelona (12), slijede ih Juventus i Milan (8), Bayern (5) i Manchester United (4).

(G)


Tagovi

Lionel MessiZlatna loptaBallon d'Or

Ostale Vijesti