REUTERS/Stephanie Lecocq
REUTERS/Stephanie Lecocq

Posljednji naklon, Leo

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.10.23. | 22:30

Messi je doživio svoj hepi end u posljednjoj prilici, zadnjem SP-u na kojemu je namjeravao nastupiti. Količina pritiska koju je osjećao bila je nesnošljiva, a da ponovno nije uspio, uslijedilo bi novo kamenovanje argentinskih i svjetskih medija. Gledao je Leo taj film već nekoliko puta i sada si je dao posljednju šansu. I odigrao perfektno.

Nova poster-lica "planeta Nogomet" u ovom su trenu Kylian Mbappé, Erling Haaland i Jude Bellingham. Trojac je to koji bi u narednim godinama trebao puniti svoje trofejne vitrine što momčadskim što individualnim nagradama i rušiti rekorde onih kojima je to polazilo za nogom prije njih. Trojac pruža takve igre da nogomet bezbolno odrađuje tranziciju i da ne ostane previše praznine otkako su Leo Messi i Cristiano Ronaldo konačno priznali postojanje biološkog sata i, posljedično, odlučili se zaputiti u nogometnu egzotiku.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, prvospomenutom je ostao još jedan trik u rukavu – Argentinac je večeras ponovno zauzeo centralno mjesto pozornice u Theatre du Chatelet u Parizu za koji ga ne vežu najljepša sjećanja. Poznato je kako je njegova avantura na pariškoj adresi završila. Ovog puta situacija u francuskoj prijestolnici je malo drugačije izgledala nego zadnji put kada je bio u Parizu.

Ovog puta je zaradio standing ovation, posljednji duboki naklon publike i nogometnog svijeta – svojevrsni omaž živućoj nogometnoj legendi. Diskutabilno najboljem ikada.

Leo Messi je, naime, osmi put u svojoj karijeri obrglio Zlatnu loptu, nagradu kojom se vrednuje najbolji nogometaš sezone.

Njegova nogometna vizija i ideja igre, mogućnost da utječe na utakmicu u bilo kojem trenutku, asistencije, pogoci… Sve ono što smo na djelu vidjeli mali milijun puta, ponovno smo gledali i na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Tamo je Leo konačno uhvatio duh Diega Maradone, osvojio je sveti gral pa izbio i posljednji argument svojih kritičara oko najboljeg u povijesti. Sada je samo stvar ukusa…

REUTERS/Lee SmithREUTERS/Lee Smith

Messi je doživio svoj hepi end u posljednjoj prilici, zadnjem SP-u na kojemu je namjeravao nastupiti. Količina pritiska koju je osjećao bila je nesnošljiva, a da ponovno nije uspio, uslijedilo bi novo kamenovanje argentinskih i svjetskih medija. Gledao je Leo taj film već nekoliko puta i sada si je dao posljednju šansu. I odigrao perfektno. Kada je trebalo svoju momčad primiti za ruku i odvući je do pobjede, Messi je isporučio. A ono spektakularno finale protiv Francuze neće još dugo vremena izblijedjeti iz sjećanja. Posljednji komadić slagalice je konačno sjeo na svoje mjesto.

Mnogi su uoči pariške ceremonije kritizirali odabir Messija kao najboljeg, no postoje li argumenti za tako nešto?

Ok, golgeterska senzacija Erling Haaland je zasjala punim sjajem u svojoj prvoj sezoni u Engleskoj, zabila je nevjerojatna 52 pogotka i usput osvojila trostruku krunu.

U redu, Rodri je odigrao ključnu rolu u uspjeha Man.Cityja, uključujući i pobjednički pogodak u finalu.

Da, Mbappe je nastavio igrati na visokoj razini i sudjelovati u 50 pogodaka u svim natjecanjima za PSG.

Ali nitko od navedenih nije zaslužio Zlatnu loptu kao Messi.

REUTERS/Carl RecineREUTERS/Carl Recine

Leo je zabio sedam pogodaka i dodao tri asistencije u sedam utakmica Argentine na SP-u. Tih deset pogodaka čini dvije trećine ukupnog salda od 15 pogodaka koliko su Argentinci postigli u Kataru. Messi je postao jedan od šest igrača s minimalno deset uplitanja u pogotke (golovi i asistencije) na jednom SP-u otkako postoji praćenje takve statistike. Eusebio (10, 1966.), Pele (10, 1970.), Maradona (10, 1986.), Mbappé (10, 2022.) i Gerd Müller (13, 1970.) je ostatak tog uglednog društva. Just Fontaine (13 pogodaka, 1958.) i Sándor Kocsis (11 pogodaka, 1954.) su također imali deset plus uključenja u pogotke, no tada se asistencije još nisu pratile.

Messi je prvi čovjek koji je zabio u natjecanju po skupinama, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu i jedan je od petorice igrača – Jairzinho, Fontaine, Salvatore Schillaci i Davor Šuker, koji su zabijali u šest različitih utakmica na jednom SP-u.

Povrh toga, Messi je zaradio i nagradu za MVP-a turnira.

No SP nije ono zbog čega kritičari osporavaju njegovo osvajanje Zlatne lopte. Leu se spočitava gaža u PSG-u.

I sasvim je opravdano na njegovu parišku avanturu gledati kao na neuspjeh, budući da skupocjeni projekt nije iznjedrio osvajanje Lige prvaka, ali narativ da je Leo bio individualno slab u Parizu ne drži vodu.

REUTERS/Stephane MaheREUTERS/Stephane Mahe

Samo su četvorica igrača iz Liga petice imali bolji učinak od njega što se tiče zbroja pogodaka i asistencija u prošloj klupskoj: Haaland 61, Mbappé 50, Mohamed Salah 46, Vinicius 42, u odnosu na Messijevih 41. Argentinac je zabio 21 pogodak i dodao je 20 asistencija, a u najboljim europskim ligama samo je Kevin De Bruyne imao više dodavanja za pogotke (28). Teško ga je kritizirati na temelju golih brojki.


Ili je više stvar u tome da nas je Leo naviknuo da je 21 gol i 20 asistencija njegova lošija sezona.

Stoga, danas smo vrlo vjerojatno posljednji put imali prilike vidjeti Messija na centralnoj pozornici. Neki novi klinci dolaze ili su već stigli. I jedna nogometna era je sada iz nas. Voljeli ga ili ne, Leo je večeras u Parizu zaslužio posljednji naklon. Ako već dojam vara, onda se možemo okoristiti brojkama, a koje ovog puta ne lažu: Messi je uistinu bio najbolji.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Lionel MessiZlatna loptaPSGArgentinska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti