REUTERS/Suhaib Salem
REUTERS/Suhaib Salem

Sve je isto kao u Rusiji: Puno nervoze, preokreta, golova i Švicarska je poslala Srbiju kući

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 02.12.22. | 22:00

Švicarska je povela, Srbija preokrenula na 2:1, a onda su opet okrenuli Švicarci i zamalo osvojili prvo mjesto u skupini, čime bi umjesto Brazila ušli u hrvatski dio ždrijeba

Puno priče, puno pumpanja mišića i - (pre)malo nogometa. Tako bi se ukratko mogao opisati nastup Srbije na ovom Mundijalu. U odlučujućem dvoboju za prolaz skupine, u utakmicu prepunoj preokreta, Švicarska je slavila 3:2 i prošla u osminu finalu. Srbija, koja je došla u Katar s najavama da ide do kraja ili barem blizu kraja, ostala je na jednom jedinom bodu. Očito, Srbi se nisu oporavili od onog kamerunskog preokreta, kad su Afrikanci od 1:3 stigli na 3:3. Ovdje je selekcija Dragana Stojkovića devet minuta imala vodstvo i osminu finala, no, Švicarska se vratila, povela i pobijedila. A malo je nedostajalo da se sve dodatno zakomplicira. Naime, Brazil je izgubio od Kameruna (0:1) i osvojio prvo mjesto pred Švicarskom zahvaljujući jednom postignutom golu više. Da je Švicarska zabila još jedan, ili Brazil primio još jedan, Švicarci bi bili prvi i time bi 'izbacili' Brazil iz hrvatskog dijela ždrijeba, tada nam u potencijalnom dvoboju u četvrftinalu ne bi prijetio Selecao.

Počelo je gromovito, u prvim sekundama smo shvatili kakva će to biti utakmica! Već nakon 20 sekundi Švicarska je imala veliku šansu, zapravo, tri u jednoj. Prvo je pucao Xhaka, udarac je blokiran, potom je pucao Embolo, obranio je Milinković-Savić, koji je zatim skinuo i udarac Xhake. Zamalo su Švicarci šokirali Srbe, koji su odgovorili 10-ak minuta kasnije. Pucao je Živković s 20-ak metara, pogodio je stativu. Na odbijancu su bila dvojica igrača Srbije, ali loše su reagirali, iznenadila ih je lopta i Kobel je obranio. Inače, švicarski izbornik nje mogao računati na prvog vratara Yanna Sommera i stopera Nica Elvedija, zato je na vratima bio Kobel, a u obrani Schär. S druge strane, Dragan Stojković, na teren je poslao najbolju momčad, svi su bili zdravi, u napadu je zaigrao udarni dvojac Vlahović-A.Mitrović.

Sve pogotke s utakmice Srbija - Švicarska pogledajte OVDJE

Nesigurna je bila obrana Srbije, probio je Vargas, pucao Freuler, opet u blok. A onda su Švicarci poveli. Ponovno je lopta došla s lijeve strane švicarskog napada, u šesnaestercu ju je primio Sow i dodao Shaqiriju. On je, pak, potegnuo ljevicom, snažno i precizno i probušio Vanju Milinković-Savića. Sahqiri je zabio Srbima i prije četiri godine, sjećate se one proslave koja je dodatno podignula tenzije, Shaqiri nije zadnjih godina bio baš najomiljenija osoba u Srbiji. Sad nije slavio pokazujući 'orlove', okrenuo se srpskim navijačima i stavio prst preko usta, pokazao im svoje prezime na dresu. Bila je i to poruka, nešto sofisticiranija provokacija od one iz Rusije. Shaqiri se tim golom upisao na listu igrača koji su zabili golove na svakom od zadnja tri Mundijala, osim njega to je uspjelo još - Ronaldu i Messiju. U tim je trenucima Švicarska bila u osmini finala, ali vidjelo se već koju minutu poslije da Srbiju taj gol nije 'ubio'. Samo šest minuta trajalo je vodstvo Švicaraca, tada je vrlo raspoloženi Tadić, koji je vukao najopasnije napadačke poteze, centrirao s lijeve strane, a Aleksandar Mitrović glavom je zabio za izjednačenje.


Utakmica se dodatno rasplamsala, ubrzo je Shaqiri imao novu priliku za mat, ali ovog puta je Pavlović u zadnji tren uklizao, a Shaqiri pucao u gol-aut. Nisu poveli Švicarci, ali jesu Srbi. Velika greška Freulera, izgubio je loptu, onda došla do Vlahovića, koji je hladnokrvno zabio. Sad je on pogodak proslavio emotivno, vjerojatno i zbog svega što se zadnjih dana pričalo oko reprezentacije Srbije. A pričalo se puno toga, spominjala se neke afere unutar momčadi, poremećeni odnosi, što je sam Vlahović dan prije utakmice javno demantirao. Stavio je i on prst na usta, je li to bila poruka onima koji su uzbunili javnost tim vijestima ili je bio dogovor na Sahqirijevu proslavu? Pa, nije bilo previše vremena za razmišljanje o tome, jer, krenula je opet Švicarska, pokušala iskoristiti još jednom ogroman prostora u obrani Srbije. Uspjeli su se Švicarci opet vratiti u 'egal', pred sam kraj prvog dijela. Brza akcija, lijepa lopta Rodrigueza na desnu stranu, tamo je bio Widmer, precizno je odigrao prema drugoj stativi, natrčao je Embolo i zabio za 2:2. Opet rezultat koji vodi Švicarsku u drugi krug.


Sve je tu moguće, jedan gol mijenja sve, a gol visi u zraku gotovo u svakoj akciji, na obje strane. Tako je krenulo i u nastavku, nakon samo tri minute opet je Švicarska došla u prednost. Shaqiri je odigrao za Vargasa, on petom u kaznenonm prostoru proigrao Freulera, a on bio precizan, Milinković-Savić bio je nemoćan. Bio je to već osmi gol koji je Srbija primila u nešto više od dvije i pol utakmice na SP-u. S takvim obrambenim navikama teško je očekivati prolazak skupine. Ne mogu Mitrović i Vlahović zabiti koliko obrana može primiti. Štoviše, bila je Švicarska i blizi četvrtom pogotku, Embolo se našao sam pred srpskim vratarom, ali je promašio veliku šansu. Očekivano, rasla je nervoza, zaiskrilo je na terenu, Xhaka je nešto dobacio klupi Srbije, skočili su igrači i članovi stožera, neki i ušli u teren, bilo je malo naguravanja, žuti karton dobio je pričuvni vratar Rajković. Brzo se raščistilo, iako je prepucavanja među klupama bilo i dalje, bilo je i psovki i teških riječi. A na terenu, Srbija je sve teže dolazila u prilike, sve manji su bili izgledi u još jedan preokret. Vidjeli smo još jedan duel Xhake i Milenković koji je zamalo prerastao u opći metež i naguravanje, ali, na kraju dana, Švicarska je ovaj put sačuvala prednost i, kao i prije četiri godine, izbacila reprezentaciju Srbije s Mundijala.

Srbija - Švicarska 2:3

Doha. Stadion: 974. Gledatelja: 41.378.

Sudac: Fernando Rapallini (Argentina).

SRBIJA (3-4-1-2): V.Milinković-Savić - Milenković, Veljković (od 55. Gudelj), Pavlović - Živković (od 78. Radonjić), S.Milinković-Savić (od 68. Maksimović), Lukić, Kostić - Tadić (od 78. Đuričić) - Vlahović (od 55. Jović), A.Mitrović. Izbornik: Dragan Stojković.

ŠVICARSKA (4-2-3-1): Kobel - Widmer, Akanji, Schär, Rodriguez - Freuler, Xhaka - Shaqiri (od 69. Zakaria), Sow (od 69. Fernandes), Vargas (od 83. Fassnacht) - Embolo (od 90. Okafor). Izbornik: Murat Yakin.

Strijelci: 0:1 - Shaqiri (20., Sow), 1:1 - A.Mitrović (26., Tadić), 2:1 - Vlahović (35.), 2:2 - Embolo (44., Widmer), 2:3 - Freuler (48., Vargas)

Žuti kartoni: Pavlović, S.Milinković-Savić, Rajković, Gudelj, A.Mitrović, Milenković (Srbija); Vidmer, Vargas, Schaär, Xhaka. (Švicarska)

Crveni kartoni:



Tagovi

srpska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti