Reuters
Reuters

Španjolci su osvojili peto zlato, ali imaju 17 titula malje od najtrofejnije reprezentacije svijeta

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.06.23. | 11:53

Po pet međunarodnih titula osvojili su Kamerun, Australija i Novi Zeland.

Španjolci su u Rotterdamu svladali Hrvatsku i stigli do svoje pete titule u povijesti. Svjetsko prvenstvo osvojili su 2010., Euro 1964., 2008. i 2012., a sada je sletjela i prva Liga nacija.

Iako su Španjolci po pitanju kvalitete trofeja jedna od najuspješnijih reprezentacija svih vremena, uz Francusku jedina koja je osvojila SP, EP i LN, po broju osvojenih titula skočili su 'tek' na 10. mjesto koje još dijele s Kamerunom (peterostruki prvak Afrike), Australije (prvak Azije i četverostruki prvak Oceanije) i Novim Zelandom (peterostruki prvak Oceanije).

Dakako, ovdje ne govorimo o kvaliteti osvojenih trofeja, već čistoj kvantiteti. Kada bi se gledala kvaliteta, svjetsko prvenstvo vrijedilo bi najviše, europsko bi bilo na drugom, a Copa America, Liga nacija i Konfederacijski kup bili bi podosta 'vrjedniji' od recimo prvenstva Sjeverne Amerike i Oceanije ili, uz sve dužno poštovanje, prvenstva Azije i Afrike.

Tako su, recimo, četverostruki svjetski i dvostruki europski prvaci, Talijani po kvaliteti osvojenih medalja jedna od najtrofejnijih reprezentacija svih vremena, a po čistoj kvantiteti titula - deveta reprezentacija svijeta sa šest trofeja!

Ispred Talijana su, recimo, Egipćani koji su osvojili sedam naslova prvaka Afrike te dvije rivalske europske nacije Njemačka i Francuska koje imaju po osam titula.

Nijemci su četiri puta bili prvaci svijeta, tri puta Europe, a jednom su osvojili i Konfederacijski klupe.

Što se pak Francuske tiče, Les Blues su jedina reprezentacija u povijesti nogometa koja je osvojila Svjetsko prvenstvo (dva puta), Europsko prvenstvo (dva puta), Konfederacijski kup (dva puta), Ligu nacija (jednom) i Finalissimu (jednom). Unatoč tome nisu uspjeli završiti u kategoriji top pet kvantitativno najtrofejnijih reprezentacija svijeta...

Četvrto i peto mjesto zauzele su sjevernoameričke reprezentacije. Peti SAD je tako sedam puta osvojio prvenstvo Sjeverne Amerike, a osvojio je i jedina dva izdanja CONCACAF-ove Lige nacija! Kada Amerikancima još pridodamo broncu na Mundijalu 1930., srebro na Olimpijskim igrama 1904., tri medalje na Kupu konfederacija... možemo u šali reći da je riječ o nogometnoj velesili.

Trofejniji od Amerikanaca su Meksikanci koji su kontinentalno natjecanje osvojili 11 puta, a 1999. su osvojili i FIFA-in Kup konfederacija svladavši u finalu Brazil za kojeg su igrali tada mladi Ronaldinho, Ze Roberto, Emerson, Serginho, Dida...

Što se prva tri mjesta tiče po broju trofeja očekivano dominiraju Južnoamerikanci, što je i logično budući da se Copa America igra od 1916. i do sada je doigrano 47 izdanja, dok se Euro održava od 1958., a Euro 2024. u Njemačkoj bit će tek 17. izdanje natjecanja.

Urugvaj je dva puta osvojio Olimpijske igre kada ih se smatralo 'neslužbenim svjetskim prvenstvima' (1924. i 1928.), zatim je dva puta osvojio svjetski naslov (1930. i 1950), a u čak 15 navrata Urugvajci su osvojili prvenstvo Južne Amerike.

Jednu titulu više imaju Brazilci, kvalitativno najjača reprezentacija svijeta, koja je u pet navrata osvojila Svjetsko prvenstvo, devet puta je bila prvak Južne Amerike, a rekordnih četiri puta osvojila je i Kup konfederacija. Brazilcima se pišu i dva naslova ugašenog Panameričkog prvenstva.

I tako stižemo do najtrofejnije reprezentacije svih vremena, kada je riječ o broju međunarodnih titula.

Argentina je tri puta bila prvak svijeta (posljednji 2022.), 15 puta prvak Južne Amerike. Gaučosi su jednom osvojili Kup konfederacija, dva puta Finalissimu (Superkup između prvaka Europe i Južne Amerike), a jednom su osvojili i Panamerički kup.

Države s najvećim brojem službenih međunarodnih trofeja:

22 - Argentina (3 SP-a, 15 Copa Ameirca, 1 Konfederacijski kup, 2 Finalissime, 1 Panamerički kup)

20 - Brazil (5 SP-a, 9 Copa America, 4 Konfederacijska kupa, 2 Panamerička kupa)

19 - Urugvaj (2 SP-a, 2 OI, 15 Copa America)

12 - Meksiko (11 Gold Cupa, 1 Kup konfederacija)

9 - SAD (7 Gold Cupa, 2 CONCACAF LN)

8 - Francuska (2 SP-a, 2 Eura, 2 Konfederacijska kupa, 1 Finalissima, 1 Liga nacija)

8 - Njemačka (4 SP-a, 3 Eura, Konfederacijski kup)

7 - Egipat (7 Afrički kup nacija)

6 - Italija (4 SP-a, 2 Eura)

5 - Španjolska (1 SP, 3 Eura, 1 Liga nacija)

5 - Kamerun (5 Afrički kup nacija)

5 - Australija (1 Prvenstvo Azije, 4 Prvenstva Oceanije)

5 - Novi Zeland (5 prvenstva Oceanije)

Bilo bi zanimljivo kada bismo ove kvantitativne podatke mogli predočiti u kvalitativne, no, kako odrediti objektivne parametre ocjenjivanja? Koliko je SP vrijednije od Eura, a koliko je Euro vrjedniji od Cope Americe. Je li Copa America, koja se kroz povijest igrala svake dvije godine (nekada i svak), s tek tri do četiri konkurentne reprezentacije uopće vrjednija od od UEFA-ine Lige nacija? Kada bismo se uvukli u tu računicu prilično bismo se zakopali, stoga raspravu o tome koja je kvalitativno najbolja reprezentacija svih vremena ostavljamo vama...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Argentinska nogometna reprezentacijaBrazilska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti