Reuters
Reuters

Rakitićev kapetan postao prvi igrač s 'trostrukom krunom'

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 19.06.23. | 08:42

Ovo još nikome nije uspjelo u povijesti nogometa...

Španjolska reprezentacija sinoć je stigla do svojeg petog naslova. Nakon Svjetskog prvenstva 2010., tri Europska prvenstva (1964., 2008. i 2012.) sinoć je 'pala' i prva Liga nacija. A poseban uspjeh zabilježio je i 37-godišnji španjolski reprezentativac Jesus Navas. Ovaj bivši ofenzivac, a danas desni bek, protiv Hrvatske je upisao svoj 48. nastup za reprezentaciju La Roje.

Svoj debi zabilježio je prije 13 i pol godina, u prijateljskoj 2-1 pobjedi nad Argentinom, a na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi upisao je tri nastupa, između ostalog i 60 minuta u finalu protiv Nizozemske, u kojem je Španjolska nakon produžetaka stigla do svojeg prvog naslova prvaka Svijeta.

U kvalifikacijama za Euro 2012. Navas je igrao malo, samo u 2-1 pobjedi protiv Češke, a u još tek jednoj utakmici bio je na klupi za pričuve. No, pred Euro u Poljskoj i Ukrajini, vratio se u kadar, a na turniru je odigrao tri utakmice, ukupno oko 130 minuta. Između ostalog, dobio je 29 minuta u 1-0 pobjedi Španjolske nad Hrvatskom, pobjednički pogodak zabio je upravo Navas i to u sam smiraj dvoboja.

Navas je bio član španjolske koja je godinu kasnije od Brazila izgubila finale Konfederacijskog kupa, bio je dio momčadi koja se kvalificirala u Brazil 2014., no na idućem Mundijalu, na kojem Španjolska nije prošla grupu, nije igrao. Posljednju utakmicu za reprezentaciju prije dugačke pauze odigrao je 5. ožujka 2014. u 1-0 pobjedi nad Italijom...

Više od pet godina nije ga bilo u reprezentaciji, a vratio se krajem ožujka 2019. Bio je standardan u kvalifikacijama za Euro 2020, igrao je i u drugom izdanju Lige nacija, no 0-1 poraz od Ukrajine u A diviziji 13. listopada 2020. bila mu je posljednja prije novog povratka - u playofu Lige nacija 2023!

Navas je protiv Italije u polufinalu prvo postao najstariji igrač koji je obukao dres španjolske reprezentacije, preskočivši Santiaga Canizaresa, a potom je stigao do svoje treće titule u dresu La Roje čime je postao prvi igrač u povijesti nogometa koji je kompletirao tri zlatne medalje - sa Svjetskog prvenstva, Europskog prvenstva i UEFA-ine Lige nacija.

Uz to Navas ima i srebro na Konfederacijskom kupu, a podsjećamo, sa Sevillom je ove sezone osvojio četvrtu Europsku ligu (UEFA Kup), s kojom je osvojio i jedan UEFA-in Superkup, dva španjolska Kupa i Superkupa, s Manchester Cityjem naslov i dva Liga kupa.

Iza Navasa je jedna jedinstvena karijera koja, kao i kod dva mjeseca starijeg Luke Modrića, još uvijek traje... (nr)



Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaJesus NavasSevillaLiga nacijaFinal Four Lige nacija 2023Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti