Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Sopićeve trupe 'nabrijane' na slavlje protiv 'sportskih prijatelja', Istra 1961 svojeg 12. igrača traži u – praznim tribinama! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 14.04.24. | 08:00

Na današnji dan prije točno tri godine Istra 1961 je posljednji put svladala Rijeku (3-2), a jedini igrač iz obje momčadi koji je bio dio tog ogleda, a da je i danas u konkurenciji za sastav, je Mateo Lisica.

Trebao je to biti praznik nogometa u Puli, a na kraju će biti – samo jedna obična utakmica. Puljani su, usprkos molbama Riječana, odbili zahtjev za otvaranjem istočne tribine pa će tako aktualnog lidera HNL-a, s južne tribine, u 30. kolu uživo moći podržati svega 1450 najvjernijih navijača. S druge strane, Demoni, koji u Armadi vide neke tobože rivale (Riječani veće rivale smatraju navijače Orijenta, Grobničana ili Opatije), oštro su odgovorili treneru Rijeke Željku Sopiću na njegovu molbu, a sav taj animozitet kojeg u Puli imaju prema Rijeci, iz prilično neznanih razloga, nogometaši vodeće momčadi prvenstva pokušat će pretvoriti u svoju snagu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Istra 1961, objektivno gledajući, još uvijek ne može u istu rečenicu s Rijekom. Ni po čemu. Od povijesti, veličine navijačke baze, jasne upravljačke strukture, financijske sigurnosti i neovisnosti pa sve do uspjeha. Jednog dana, možda, ali zasad, još uvijek, ne. Uostalom, Rijeka je najviše gostujućih pobjeda ostvarila baš u Puli. Da su takvi rivali kao što govore, Puljani to sigurno ne bi dozvolili…

Što se tiče utakmice, tema broj jedan je i dalje ta istočna tribina. I kako za Hajduk i Dinamo može, a za Rijeku ne? Riječane, doduše, takve stvari ne trebaju zamarati, samo bi im trebali biti dodatni vjetar u leđa, dok s druge strane domaćin ima legitimno pravo odlučiti kako nema dovoljnog interesa lokalne zajednice pa im tako nema smisla povećavati svoje troškove. Samo, jedan je tu problem – kakvi su to onda 'rivali' kad nema interesa lokalne zajednice? Nešto tu ne štima…

Svi oni koji 'kavez' navode kao protuargument naprosto miješaju kruške i jabuke. Prvo i osnovno, navijači Istre 1961 ga, prema našim informacijama, nikada nisu napunili. Je li kavez nužan? Neki će reći da, neki ne, ali posljednje scene s Poljuda pravi pu 'as na desetku' onome tko ga je tamo stavio.

No, dosta o tribinama i navijačima, valjalo bi malo i o nogometu. Ipak igra lider HNL-a, zar ne?

Krenut ćemo s domaćinom. Zeleno-žuti su posljednje vrijeme u slaboj formi, ali sve to se ipak može razumjeti. Ostanak su osigurali, najbolji napadač Ante Erceg napustio je klub, dok je i za ovu utakmicu 'out' sjajni Lovro Majkić koji je zbog ozljede propustio oglede protiv Lokomotive (0-0) i Dinama (1-4). Majkić je u Istru 1961 stigao u ljeto 2018. baš iz Rijeke gdje je proveo četiri godine, a tamo je uglavnom bio zamjena Ivoru Panduru, danas članu Hull Cityja.

Na golu domaćina trebao bi biti Marijan Ćorić, inače najviši igrač u HNL-u, koji je u svojoj bogatoj igračkoj karijeri promijenio zaista pregršt klubova. Od Vodnjana i Istre 1961 pa sve do Parme, Spezije, Kustošije, Palange (Litva), Uljanika, TEC-a (Nizozemska), Llapija (Kosovo), Opatije i onda opet Istre 1961 u koju se vratio prošlog siječnja. Ćorić ima važnu ulogu u svlačionici, njegova se riječ poštuje te igrači sigurno imaju povjerenje u njega dok na golu mijenja neprikosnovenu jedinicu Lovru Majkića.

Mister Tramezzani neće moći računati na kartoniranog Valinčića, a za koju će se formaciju i kojih udarnih 11 ovaj put odlučiti, gotovo nitko osim njega samog to ne zna. Misteru je ovo deveta utakmica na klupi Istre 1961, dosad je ostvario dvije pobjede, četiri remija i dva poraza, a posebno je zanimljivo kako još nijednom – nije ponovio udarnih 11! Tramezzani je u klub stigao kao dugoročno rješenje, njemu utakmica protiv Rijeke ni o čemu ne ovisi, na njemu je samo da ovu momčad što kvalitetnije pripremi za ono što planiraju napraviti u sljedećoj sezoni. Ima znanja, ima poštovanje nogometne zajednice, vole ga i navijači pa bi tako bilo iznimno poželjno za Istru 1961 da do kraja sezone postavi dobre temelje na kojima će onda moći izgraditi jednu prekrasnu kući. A znate da one u Istri drže cijenu…

Što se tiče gostiju, oni u ovaj ogled ulaze na krilima slavlja protiv Hajduka. Trener Sopić dao je dva dana slobodno igračima, ali oni su od srijede opet u pogonu. Marco Pašalić i Nediljko Labrović ovog su tjedna pričali za Germanijak, a iz njihovih se riječi jasno vidi kako dobra atmosfera vlada svlačionicom. A kako i ne bi! Rijeka je prva, Rijeka igra dobro, ne primaju skoro pa ništa, a prostora za napadačku eksploziju imaju kao u priči. Iako su ove sezone isplivali praktički svi ofenzivci u redovima Rijeke, dojam je kao da svi oni još uvijek nisu rekli posljednju riječ. I da onu završnu, najveću eksploziju, čuvaju za kraj.

Iako će put Aldo Drosine sjajno raspoloženi, Riječani ipak moraju biti oprezni. Naime, posljednji put kad su gostovali u Puli, utakmica je završila 1-1. Janković je prvo u 21. doveo goste u vodstvo, da bi onda u 49. isti igrač pustio onog kojeg je trebao 'markirati', Franu Mlinara, koji je onda nakon ubačaja s lijeve strane postavio konačnih 1-1. U posljednjih 10 utakmica na Aldo Drosini između ova dva takmaca vidjeli smo sedam pobjeda gostuju, dva remija i samo jedno slavlje domaćina kad su u četvrtfinalu Kupu u sezoni 20./21.  Istrijani bili bolji s 3-2. Za domaćina su zabijali Josip Šutalo, Taichi Hara te Gedeon Guzina, da bi onda za Rijeku u nastavku smanjili Josip Drmić i Robert Murić. Ta utakmica odigrala se na današnji dan prije točno tri godine, što ipak daje neku nadu više domaćinu da baš danas mogu nauditi nominalno velikim favoritima koji dolaze 'odraditi posao' u Pulu.

Što se tiče ozljeda, nitko od gostiju nema većih problema, s tim da je Sopić naslutio kako je Pjaca upitan. Nadalje, nitko nije kartoniran, ali zato čak desetorici igrača 'visi' treći žuti karton, što bi ipak moglo biti u podsvijesti Željka Sopića kada bude birao udarnih 11 ili kada bude radio zamjene…

Inače, spomenimo kako je od igrača koji konkuriraju za ovaj ogled najviše odigranih međusobnih utakmica ima Slavko Blagojević koji je protiv Rijeke igrao u dresovima tri različita kluba (Cibalia, Lučko, Istra 1961), s tim da je igrajući za Zeleno-žute ostvario jednu pobjedu, tri remija i 16 poraza. Njegov prvi ogled protiv Riječana dogodio se davne 2007. godine, a u 3-0 pobjedi Riječana u ranoj fazi prvenstva je drugi pogodak postigao Radomir Đalović, danas pomoćnik Željka Sopića.

Spomenimo za kraj kako utakmicu sudi Dario Bel (Osijek), pomoćnici su Goran Pataki (Đakovo) i Dino Knez (Osijek), a četvrti sudac Domagoj Kurtović (Osijek). VAR sudac je Mario Zebec (Cestica), AVAR Anto Marić (Zagreb), delegat utakmice Damir Bogdanović (Vukovar), kontrolor Ivica Modrić (Zagreb), a časnik za sigurnost Miroslav Cindrić.

Očekivani sastavi:

Istra 1961 (4-1-4-1):


Rijeka (4-1-4-1):




Tagovi

HNK RijekaRijekaIstra 1961Hrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti