Upoznajte Molde: Stadiončić bombončić, čudo na lijevom krilu i glavna zvijezda kao uteg momčadi!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 17.07.15. | 15:50

Nezgodni Skandinavci čekaju Dinamo...

Uspije li preskočiti Folu, Dinamo će u 3. pretkolu Lige prvaka igrati protiv Moldea.

„Gledali smo ždrijeb, ali neću ništa komentirati dok mi ne obavimo svoj posao i prođemo Folu. Nema to smisla niti je profesionalno i sportski. Vjerujemo u svoju kvalitetu i prolaz, no neće biti lagano i idemo po redu“, kazao je Zoran Mamić.

Pošteno od Dinamova trenera koji se nakon izlaska iz pritvora u nedjelju u Osijeku vraća na klupu. Na mlađem Mamiću je da podigne momčad, te u Slavoniji i Luksemburgu ostvari prve pobjede u sezoni. I dok Dinamo tek treba ispraviti sramotu iz prve utakmice s „luksemburškim patuljcima“, u Moldeu već mogu razmišljati o dva ogleda s hrvatskim prvakom. Ili Folom Esch. Naime, Norvežani su sve dileme riješili u prvom susretu, kada su armenski Pyunik razbili s 5:0.

Molde stiže iz istoimenog grada, manjeg i od Esch-sur-Alzette odakle je Fola. Riječ je o tek 35. norveškom gradu po veličini s oko 26.000 stanovnika. Usprkos tome, jedan su od tek dva norveška kluba koji su zaigrali u Ligi prvaka. Naravno, drugi je Rosenborg.

U najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju Molde je nastupio u sezoni 1999/00, kada su u skupini s Real Madridom, Portom i Olympiacosom osvojili tri boda. Bila su to vremena kada je Norveška imala dva predstavnika u Ligi prvaka.

Hajdukov vršnjak, osnovan davne 1911. godine, tek tri puta bio je norveški prvak. Nakon igranja Lige prvaka zapali su u crni period, te čak ispali među drugoligaše. U elitni rang vratili su se 2007., a poslije nekoliko sezona traženja, stigli su skroz do vrha. Sva tri naslova uzeli su u posljednje četiri godine. Dvije titule i jedan Kup donio im je Ole Gunnar Solskjaer. U igračkim danima "Ubojica dječjeg lica" potom je preselio na klupu Cardiffa.

Molde je iskoristio pad Rosenborga, te probleme ostalih tamošnjih kultnih klubova poput Valerenge, Lillestroma, Vikinga, Fredrikstada, Branna... Slobodno možemo reći da su posljednjih godina najbolji norveški klub, no u aktualnoj sezoni Rosenborg ponovo dominira, tako da je Molde na polovici prvenstva tek na šestom mjestu s 11 bodova zaostatka za vodećim.

Igraju na Aker stadionu, s kapacitetom za 11.800 gledatelja. Simpatično zdanje, otvoreno 1998. godine, koštalo je oko 24 milijuna eura. I prava je utvrda Moldea! Tipična su domaćinska momčad, koja je u lanjskoj šampionskoj sezoni pred svojim navijačima ostvarila 38 od mogućih 45 bodova. Imali su samo jedan poraz, ali u aktualnoj kampanji već su izgubili dvije utakmice na svom terenu.

Nedavno ih je iznenađujuće pobijedio slabašni Haugesund s 0:1. Međutim, bila je to jedna čudna utakmica. Trebao je Molde zabiti šest-sedam komada, ali lopta nije htjela u gol. Zato je nekoliko dana kasnije Pyunik dobio pet komada. Jednostavno, takva su ekipa, ako im ne ide, onda se muče. No ako im se otvori, onda su u stanju zabiti dva-tri gola i ozbiljnim suparnicima.

Dinamo će morati biti itekako oprezan, jer ionako ima slaba iskustva sa Skandinavcima. U Mamićevoj eri gubio je od Branna, mučio se s Helsinkijem, strahovao protiv Malmoa, a ispao od Aalborga. A Molde je tipična skandinavska moderna momčad, s fizički jakim igračima i ponekim brzancem.

Trener je 44-godišnji Tor Olle Skullerud. Igračku karijeru proveo je po raznim niželigašima, no puno je uspješniji na trenerskoj klupi. Radio je kao pomoćnik u Valerengi i mladoj norveškoj reprezentaciji, koju je zatim samostalno vodio. Učio je od izbornika A vrste Per-Mathiasa Hogma, a onda mu se odlaskom Solskjaera na Otok otvorila prilika da preuzme Molde. Prihvatio je izazov i u debitantskoj sezoni uzeo dvostruku krunu.

Skullerud uglavnom igra u sustavu 4-4-2, a praktički sve se vrti oko četiri igrača. Ofenzivci Kamara, Hoiland, Elyounoussi i Svendsen zabili su čak 30 od dosadašnjih 35 golova Moldea u prvenstvu, a postigli su i četiri od pet pogodaka protiv Pyunika.

Možda i najopasniji je sjajni Mohamed Elyounoussi. Taj 20-godišnjak „operira“ po lijevom krilu, hitar je i tehnički jako dobar, a ističe se brojnim golovima (osam u ligi, dva protiv Pyunika) i asistencijama. Na desnoj strani je Martin Linnes, prema Transfemarktu najskuplji igrač Moldea. Procijenjen je na 2.000.000 eura, ali trenutno nije u najboljoj formi.

Zato su u dobrom raspoloženju napadači. Devet golova u prvenstvu ima Ola Kamara, posuđen od bečke Austrije gdje se nije snašao. Sedam pogodaka postigao je Tommy Hoiland koji djeluje iz sjene, a vrijedi obratiti pozornost i na omalenog Sandera Svendena. Najvećem talentu Moldea samo je 17 godina, a već ima šest golova na kontu.

Glavna mana Moldea je obrana. Izgubili su prvog vratara Orjana Nylanda koji je početkom ovog mjeseca otišao u Ingolstadt. Nisu reagirali na vrijeme, stoga je sada „jedinica“ 20-godišnji Amerikanac Ethan Horvath, koji ima samo pet profesionalnih utakmica u karijeri.

Šef obrane, a zapravo i cijele momčadi, jest Vegard Forren. On je klupsko dijete, a nekada je slovio za veliku nadu norveškog nogometa. Prije dvije i pol godine kupio ga je Southampton za čak 4.800.000 eura. No Forren je imao neslavnu epizodu u Premierligi, bez ijednog nastupa, te se ubrzo vratio kući za dva milijuna eura. Iako je stoper, Forren često puca slobodnjake, ali i penale. Prošle sezone bio je tragičar protiv Zorye. Promašio je 11-erac i Ukrajinci su izbacili Molde iz 3. pretkola Europske lige.

Forren jest iskusan, no pomalo i trom. Često zna ispasti i na neki način je „uteg“ Moldea. Stvari u zadnjoj liniji donekle spašava finski univerzalac Joona Toivio, sposoban igrati stopera, desnog beka, pa čak i kao zadnji vezni. Na lijevoj strani obrane dobar je Per Egil Flo.

Spomenimo i srce veznog reda, gdje su uglavnom u paru 24-godišnji Harmeet Singh (bio kratko u Feyenoordu) i dvije godine mlađi Etzaz Hussain, dva trkački moćna igrača. Prva alternativa je klupska legenda Daniel Berg Hestad, veznjak u 40. godini života s više od 800 nastupa za Molde!

Transfermarkt kaže da je ukupna vrijednost Moldea oko 18 milijuna eura. Imaju ukupno sedam stranaca, ali osim Finca Toivia i „prisilno“ Amerikanca Horvatha na vratima, ostali ne igraju neku bitnu ulogu. 

(Foto: Action Images)


Tagovi

izdvajamoLiga prvakaMoldeMohamed ElyounoussiVegard ForrenDinamo Zagreb

Ostale Vijesti