Frank Hoermann/ SVEN SIMON/ Pool/via/firosportphoto
Frank Hoermann/ SVEN SIMON/ Pool/via/firosportphoto

Službeno! Tuchel na klupi Bayerna, Brazzo: "Ovo mi je bila najteža odluka"

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 24.03.23. | 18:41

Bavarci su potrvrdili nagađanja

Bayern München otpustio je glavnog trenera Juliana Nagelsmanna, sada i službeno. Ovu odluku donijeli su izvršni direktor Oliver Kahn i član Uprave za sport Hasan Salihamidžić u dogovoru s predsjednikom kluba Herbertom Hainerom. Uz Nagelsmanna, otkaz su dobili i pomoćni treneri Dino Toppmöller, Benjamin Glück i Xaver Zembrod.

Kako su iz kluba izvijestili u petak posljepodne, Nagelsmanna će naslijediti Thomas Tuchel. Tuchel će dobiti ugovor do 30. lipnja 2025. i u ponedjeljak će po prvi put održati trening momčad. Osvojio je Ligu prvaka s Chelseajem u svibnju 2021., zatim Europski superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo, a izabran je i za svjetskog trenera godine 2021. S PSG-om je osvojio naslov prvaka Francuske 2018./19. 2019./2020., kao i Francuski kup i Liga kup 2020. U kolovozu 2020. njegov PSG stigao je do finala Lige prvaka u Lisabonu, izgubivši upravo od Bayerna.

U Bundesligi, Tuchel je radio za 1. FSV Mainz 05 od 2009. do 2014., zatim za Borussiju Dortmund dvije godine (2015. – 2017.). 2017. osvojio je DFB kup s BVB-om.

Oliver Kahn je u oproštaju od Nagelsmanna rekao:

“Kada smo potpisali ugovor s Julianom Nagelsmannom za Bayern u ljeto 2021., bili smo uvjereni da ćemo s njim raditi na dugoročnoj osnovi – a to je bio cilj svih nas do samog kraja. Julian dijeli našu težnju da igramo uspješan i atraktivan nogomet. Ali sada smo došli do zaključka da kvaliteta u našoj momčadi - unatoč prošlogodišnjem naslovu Bundeslige - sve rjeđe dolazi do izražaja. Nakon Svjetskog prvenstva igrali smo manje uspješno i manje atraktivno. Velike oscilacije u učinku dovele su u sumnju naše ciljeve za ovu sezonu, ali i ciljeve za budućnost. Zato smo sada djelovali. Osobno i u ime Bayerna, želio bih zahvaliti Julianu i njegovom trenerskom timu i svima poželjeti svu sreću u budućnosti.”

Hasan Salihamidžić dodao je:

“Ovo mi je bila najteža odluka u vrijeme dok sam bio član sportskog odbora Bayern Münchena. Imao sam otvoren, prijateljski odnos pun povjerenja s Julianom od prvog dana. Žalim zbog rastanka s Julianom. No, nakon temeljite analize sportskog razvoja naše momčadi, posebice od siječnja te s iskustvom druge polovice prethodne sezone, odlučili smo ga pustiti. Jako sam zahvalan Julianu za ono što je učinio za Bayern i želim mu sve najbolje.”

Nagelsmann je (35) došao u Bayern München u ljeto 2021. i osvojio naslov prvaka Njemačke u svojoj prvoj sezoni, kao i njemački Superkup 2021. i 2022. godine. (eg)



Tagovi

Thomas TuchelBayernJulian Nagelsmann

Ostale Vijesti