ALBERT GEA/Action Images
ALBERT GEA/Action Images

Službeno: Philippe Coutinho se vraća u Premier ligu (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 07.01.22. | 10:08

Fabrizo Romano napisao je 'here we go' tako da je sve jasno…

Povratak brazilskog veznjaka Philippea Coutinha u Premier ligu definitivno je jedan od najvećih poslova kojima ćemo svjedočiti ovog siječnja. Brazilac je već neko vrijeme otpisan u Barceloni, njegova situacija nije se promijenila ni dolaskom Xavija pa je tako postalo svima jasno da on pod svaku cijenu ove zime mora napustiti klub.

Pojavljivale su se razne informacije, Coutinho je navodno bio tražena roba i van europskog kontinenta, ali on nije spreman 'ozbiljnom nogometu' reći zbogom s 29 na leđima. Iz Premier lige, pisalo se o interesu Evertona i Newcastlea, jedno vrijeme se isticalo da je čak i Liverpool zainteresiran, ali je u konačnici Aston Villa bila brža i konkretnija.

Coutinho je danas i službeno postao novi igrač Ville i nova velika zvijezda, ne samo u momčadi Stevena Gerrarda, već cijele Premier lige. Iako se ove sezone nije iskazao u nastupima za Barcelonu (16 nastupa, dva pogotka), nema smisla isticati da će njegov dolazak biti od ogromnog značaja za igru Ville.

U posljednjih nekoliko sezona, Villa je promijenila krvnu sliku kluba, a koliko su napredovali vidi se i po transferima koje rade. Ovog ljeta, doveli su tri istaknuta igrača, Emiliana Buendiu (38.4 milijuna eura, Norwich), Leona Baileyja (32 milijuna eura, Bayer) i Dannyja Ingsa (29.42 milijuna eura, Southampton) za gotovo 100 milijuna eura, a sav taj silan novac zapravo je samo preusmjeren od onoga što su zaradili na prodaji najveće klupske zvijezde u novijoj povijesti kluba, Jacka Grealisha, koji je Villa Park zamijenio Etihadom u transferu teškom 117.50 milijuna eura.

Ove sezone, Villa je igrala po principu toplo – hladno, a upravi se to nije svidjelo te su na kraju odlučili smijeniti dugogodišnjeg trenera Deana Smitha. Na njegovo mjesto doveden je Steven Gerrard, a Villa je nakon polovice prvenstva 13. momčad Premier lige.

Dolazak Coutinha sigurno će biti veliki poticaj za sve u klubu kao i jedan dodatni impuls euforije kod navijača koji dugi niz godina nisu imali ovako kvalitetan kadar. Od gubitnika, najvećim se čine El Ghazi i Traore, s tim da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da sad Gerrard postavi svoju momčad u 4-2-3-1 sustav gdje će Danny Ings biti isturena špica (Watkins zamjena), dok će trojac ofenzivnih veznjaka činiti Buendia (desno krilo), Coutinho (sredina) i Bailly (lijevo krilo).

Druga opcija je Gerrard postavi momčad u 4-3-3 sustav gdje bi gubitnik bio Bailly na čijem bi mjestu zaigrao Coutinho, dok postoji mogućnost i da se odluči na standardnih engleskih 4-4-2 u kojem bi slučaju Buendia bio desni vezni, Coutinho ili Bailly lijevi vezni, a u vrhu napada bi kraj Ingsa zaigrao i Watkins.

Prije dolaska u Villu, Coutinho je igrao za Barcelonu, Bayern, Liverpool, Inter, Espanyol i Vasco de Gamu. Igrač koji je u ljeto 2018. godine prema TM-u vrijedio 150 milijuna eura na Villa Park dolazi na posudbu do kraja sezone, a ugovorna obveza s Barcelonom ističe mu za 18 mjeseci.



Tagovi

CoutinhoPhilippe CoutinhoAston VillaSteven Gerrard

Ostale Vijesti