Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Sjajan derbi na Rujevici, Žaper u 94. zabio za bod Osijeka, Riječani imaju za čime žaliti!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 02.04.23. | 17:01

Matija Frigan je izborio, a potom i realizirao jedanaesterac za vodstvo Rijeke, a kad se već činilo da će domaća momčad minimalno slaviti, ukazao se Mihael Žaper koji je u sudačkoj nadoknadi zabio za 1:1 i Osječanima osigurao bod u derbiju kola

Oni koji nisu gledali utakmicu Rijeke i Osijeka imaju za čime žaliti. Pogodaka možda nije bilo ‘kao u priči’, ali je utakmica u svakom slučaju bila izvrsna! Sve do 94.minute se činilo da će Rijeka upisati minimalnu pobjedu, ali je onda kapetan Osijeka Mihael Žaper kasnim, ali ne i nezasluženim pogotkom, donio svojoj momčadi bod i utišao skoro šest tisuća navijača Rijeke. Ima za čime žaliti Rijeka, dojam je da su ipak stvorili nešto veći broj prilika, ali kad se sve uzme u obzir, može se zaključiti kako je po bod svakome možda i najrealniji ishod.

Već u trećoj minuti Rijeka je mogla do vodstva, ali je nakon sjajne Hodžine solo akcije i još bolje povratne lopte Marin loše tukao sa svega pet metara. Mogao je birati krilni napadač Dinama na trenutnom radu u Rijeci gdje će pucati, ali na kraju je njegov udarac otišao preko gola.

Rijeka je nešto bolje otvorila utakmicu, Frigan je dvaput imao priliku ugroziti Malenicu, ali njegove nišanske sprave nisu bile najbolje ‘namještene’. U osmoj minuti su Osječani imali prvu veliku priliku za doći do vodstva. Dilaver je grubo pogriješio, lopta je stigla do Caktaša koji je u sredini imao usamljenog Miereza, ali se on odlučio na prizemni udarac s nekih 12 metara iskosa što je Labrović u konačnici lako obranio. Ne zna se tko je bio ljući u tom trenutku, trener Rijeke Segej Jakirović koji je bio nezadovoljan reakcijom svoje velike uzdanice Dilavera ili Ramon Mierez koji nije mogao vjerovati da Caktaš nije dodao loptu iako se nalazio u puno boljoj poziciji za postići pogodak.

Igrala se 10. minuta kad se Lovrić sjajnim potezom riješio svojeg čuvara, odlučio se potom povratnom loptom potražiti Jugovića, ali je njegov udarac s vrha 16-erca zapeo u bloku. Rijeka je koju minutu kasnije uzvratila nakon što su lijepo kombinirali Grgić i Janković, ali je ta akcija imala isti ishod kao ona Lovrića i Jugovića.

U prvih 15-ak minuta gledali smo pravu nogometnu rapsodiju u kojoj su samo nedostajali golovi. Ambijent je bio izvrstan, uvjeti za igru idealni, prilika je bilo i na jednoj i na drugoj strani, ali mreže su ostale netaknute.

Mijo Caktaš imao je sjajnu priliku u 21.minuti da Bijelo-plave (ili danas crno-zlatne) dovede u vodstvo. Iako je Rijeka imala prekid, Osijek se obranio, sjevnula je kontra po lijevoj strani, sjajnom je loptom Lovrić pronašao Caktaša na drugoj vratnici, ali je njegov pokušaj obranio hrvatski reprezentativac Nediljko Labrović.

Nakon pola sata igre, Duje Strukan je pokazao na bijelu točku. Matija Frigan je pobjegao obrani Osijeka, pokušao je ubačajem u sredinu pronaći Jankovića ili Marina koji su čekali njegovu loptu, ali je let iste prema njima zaustavio Žaper kojem je u klizećem startu ruka ostala relativno visoko pa tako splitski arbitar nije imao drugog izbora nego pokazati na bijelu točku. Prije nego što je potvrđen jedanaesterac se gledalo prvo je li Frigan u začetku akcije bio u zaleđu, a onda i je li mu lopta pobjegla u gol-aut prije nego što se odlučio na ubačaj. Strukan je dobio zeleno svjetlo iz VAR sobe da je sve čisto, prvi topnik Rijeke stavio je loptu na bijelu točku i rutinski svladao Malenicu.

Minutu nakon što je Rijeka došla do vodstva, malo je nedostajalo da domaćin postigne i svoj drugi pogodak na utakmici. Marin se poput brzog vlaka sjurio u 16-erac gostiju, ali je njegov udarac bio lak posao za Malenicu.

U 36.minuti je s preko 25 metara iz okreta svoj udarac oprobao Lovrić, dvije minute kasnije je na drugoj strani zaprijetio Selahi, ali u oba navrata su vratari bili sigurni.

Inače, Perković je u 37.minuti bio prisiljen napraviti prvu izmjenu na utakmici nakon što je na terenu ostao ležati Šime Gržan. Fiolić ga je zamijenio, dok je na mjesto Gržana vraćen je Omerović.

Do kraja prvih 45 minuta je još jednu veliku priliku propustio Antonio Marin. Fenomenalnu dubinsku loptu uputio je Frigan, Malenica je istrčao, Marin se odlučio na lob, ali nije uspio pogoditi okvir gola pa je tako velika prigoda domaćina otišla u nepovrat.

Prvo poluvrijeme derbija kola bila je izvrsna reklama za HNL. Ambijent, travnjak, kvaliteta nogometa, broj prilika… Apsolutno sve je bilo na razini!

U nastavku je prvu veliku priliku propustio Fiolić u 52.minuti. Lovrić, koji je odigrao sjajnu utakmicu nakon ‘ohoho’ vremena, je izvrsnom loptom pronašao veznjaka Osijeka koji je školski pucao glavom, lopta je već prošla Labrovića, ali je s gol linije, leđima, odnosno stražnjicom, Nino Galešić spasio siguran pogodak Osijeka.

Lovrić je u 63.minut tukao iz ‘zone Lovrić’, ali otišlo je to visoko preko gola. Dvije minute kasnije Dilaver je prekršajem zaustavio Lovrića 22-23 metara od gola kojeg brani Labrović, stoper Rijeke danas je pogriješio vjerojatno više puta nego u svim dosadašnjim utakmicama u bijelom dresu, ali je slobodni udarac krilnog napadača Osijeka u konačnici otišao pored gola.

Matija Frigan je u 75.minuti propustio priliku kakvu svi napadači ovog svijeta naprosto sanjaju. Dijegonala na Ampema, Ganac je prošao po desnoj strani, prizemnom povratnom loptom ‘kao na pladnju’ sve servirao za Frigana koji s 11 metara tuče pored gola. Bila je to mat situacija, prilika da se stavi točka na i, ali Friganu je u ključnom trenutku ponestalo koncentracije…

Valja notirati i priliku Ivana Smolčića iz 84.minute nakon preciznog ubačaja s desne strane Zambijca Bande, ali brat blizanac nekadašnjeg kapetana Rijeke Hrvoja je glavom tukao preko gola.

Tri minute prije kraja je Nediljko Laborović još jednom pokazao zašto je član hrvatske nogometne reprezentacije. Mierez je tukao iz blizine, njegov udarac išao je u sam kut gola, ali je Labrović fenomenalnom refleksnom reakcijom sačuvao svoju momčad. Maestralna obrana kapetana Rijeke i igrača koji je najveća konstanta momčadi s Kvarnera već dulje vrijeme.

I onda, kad su svi samo čekali posljednji zvižduk suca Strukana, ukazao se Mihael Žaper. Jurčević je ubacio iz prekida, Žaper je ostao sam na petercu te je kapetan Osijeka lako svladao kapetana Rijeke i osigurao hladan tuš gotovo svima koji su se danas našli na Rujevici.

Infraktna završnica fenomenalnog ogleda koji je definitivno opravdao ulogu ‘derbija kola’, Rijeka ima za čime žaliti, ali kad se uzmu u obzir sve prilike koje je Osijek danas stvorio, ne može se reći da su nezasluženo došli do boda.

Rijeka – Osijek 1:1

Strijelci: 1:0 Frigan (31. – 11m.), 1:1 Žaper (94., Jurčević)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 5864

Glavni sudac: Duje Strukan (Split), pomoćnici: Bojan Zobenica (Velika Gorica), Alen Jakšić (Split), četvrti sudac: Jakov Titlić (Potravlje), VAR: Mario Zebec (Cestica), AVAR: Jerko Crnčić (Vrbovec)

Žuti kartoni: Vukčević (Rijeka)

Crveni kartoni: /

Rijeka (4-2-3-1): Labrović – Smolčić, Dilaver, Galešić, Vukčević – Selahi (68. Banda), Hodža – Grgić (68. Ampem), Janković (89. Veiga), Marin (77. Djouahra) – Frigan (77. Obregon)

Osijek (4-2-3-1): Malenica – Gržan (37. Fiolić), Barišić, Žaper, Jurčević – Jugović (88. Topčagić), Nejašmić – Omerović, Caktaš (74. Bukvić), Lovrić (74. Špoljarić) – Mierez




Tagovi

HNK RijekaRijekaOsijekKK Osijek

Ostale Vijesti