Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Rog je s Cagliarijem ispao iz lige, je li došlo vrijeme za povratak u Dinamo?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 25.05.22. | 08:05

Rog je svojevremeno bio elitni talent Europe, za njegove usluge klubovi su platili više od 40 milijuna eura. Nakon teške ozljede koljena vratio se nogometu, ali je njegov Cagliari ispao u Seriu B. Je li stiglo vrijeme za revitalizaciju njegove karijere i povratak u reprezentaciju? Je li stiglo vrijeme za njegov povratak u Dinamo?

Piše: Niko Rukavina

Prošle zime Martin Ojeda bio je na korak do prelaska u Dinamo za, pisalo se, 5.4 milijuna eura. Argentinski napadač (23) ove sezone igra u dobroj formi, u 13 utakmica zabio je pet golova i upisao pet asistencija, no, dolazak u Zagreb početkom godine mu očito nije bio suđen. Martina Ojedu prisjećamo se jer je trebao skinuti šest i pol godine stari rekord najvećih ulaznih transfera u povijesti HNL-a.

Na ljeto 2015. bivši prvoligaš RNK Split prodao je tada još 19-godišnjeg Marka Roga u Dinamo za 5 milijuna eura. To je, recimo, za dva milijuna eura veći transfer od Luke Ivanušeca i Ivana Nevistića koji drže drugo mjesto s transfernom odštetom od tri milijuna eura.

Marko Rog je prvi put u fokus javnosti došao krajem 2014., kada ga je Niko Kovač pozvao na prijateljsku utakmicu na srušenom Upton Parku protiv Argentine. Tada 18-godišnji igrač Splita dobio je posljednjih šest minuta u utakmici između B Hrvatske i A momčadi Argentine s Leom Messijem, Sergiom Aguerom i Angelom Di Mariom. Hrvatska je na odmor otišla s prednosti od 1:0 nakon gola Anasa Sharbinija, a Argentina je u nastavku pogocima Di Marije i Messija došla do preokreta i pobjede.

Photo: Press Association/PIXSELL Photo: Press Association/PIXSELL

Tada se puno prašine dignulo oko tog poziva. U sezoni 2013./14. Rog je debitirao u seniorskom nogometu u Prvoj ligi Varaždinske županije, tada četvrtom rangu hrvatskog nogometa, a tog ljeta braća Žužul dovela su ga na Park mladost te je Rog postao dio vjerojatno najjače momčadi Splita u povijesti s Matom Bilićem, Antom Ercegom, Henrijem Belleom, Skolom Cikalleshijem, Aljošom Vojnovićem, Tomislavom Dujmovićem, Tomislavom Barbarićem, Antom Majstorovićem, Danijelom Zagorcem i tada 18-godišnjim Kristijanom Jakićem. Unatoč svim tim imenima Rog se izborio za udarnu postavu (Split je te sezone u finalu kupa izgubio od Dinama, tek nakon lošijeg raspucavanja jedanaesteraca).

Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL

Međutim, unatoč neporecivom talentu, mnogi su osuli Kovača salvama kritike. Od četvrte lige do utakmice protiv Lea Messija, smijali su se mnogi, no talent Marka Roga bio je vidljiv iz aviona. Ok, možda je poziv u reprezentaciju stigao prerano i dugoročno mu je učinio medvjeđu uslugu, ali Rog je vrlo brzo opravdao očekivanja i dokazao da je jedan od najvećih talenta svoje generacije. I pritom ne mislimo samo na Hrvatsku. Samo jedna sezona u Splitu bila je dovoljna da ostvari još uvijek najveći ulazni transfer u povijesti zagrebačkog kluba (doduše, Split je nakon prodaje Marka Roga, Amira Rrahmanija i Ante Majstorovića u Dinamo za 7.1 milijun eura te Sokola Cikalleshija u Basaksehir za 1.8 milijuna bankrotirao, no to nije tema za ovaj članak ni naš portal...).

Marku Rogu je i ovaj put samo jedna sezona u Dinamu bila dovoljna da ga prepozna i Europa. S Dinamom je osvojio duplu krunu, igrao Ligu prvaka, a onda izborio i drugu Ligu prvaka. Međutim, već idućeg ljeta prodan je u Napoli za ukupno 15 milijuna eura. S tek navršenom 21 godinom Rogovi klubovi na njegovom su transferu 'okrenuli' 20 milijuna eura. Gotovo kao i broj mu godina. Bile su mu potrebne samo dvije sezone i nešto sitno da od četvrte hrvatske lige stigne do najveće europske pozornice.

I tu je započela njegova stagnacija. Nakon dvije sezone u Napulju, u kojima je imao epizodne uloge (iako je upisao 50 nastupa), Zlatko Dalić nije ga pozvao na Mundial te je Rog odlučio poći na posudbu u Sevillu u kojoj se također nije usrećio. Tek je dolaskom u Cagliari na posudbu počeo ostvarivati svoj punio potencijal. Igrao je toliko dobro da je Cagliari u sezoni 2019/20 u trenucima bio kandidat za Ligu prvaka, a klub sa Sicilije odlučio je otkupiti njegov ugovor u visini od čak 20 milijuna eura. Sada smo već na cifri većoj od 40 milijuna koliko su klubovi izdvojili za Rogovo dovođenje.

OD ELITNOG TALENTA DO ISPADANJA U SERIU B

Rog se nakon Rusije 2018 vratio i u reprezentaciju. Iako je igrao epizodnu ulogu, bio je dio kadra koji je izborio Euro 2020, a onda mu se dogodio peh i puknuli su mu prednji križni ligamenti. Cijelu 2021. te tri i pol mjeseca 2022. Rog je proveo na rehabilitaciji. Nakon više od 450 dana bez nogometa, vratio se početkom travnja protiv Udinesea. Do kraja sezone nastupio je u svim nastupima, ali Cagliari je remijem protiv Venezije u posljednjem kolu ispao iz lige.

Od elitnog talenta Europe do teške ozljede i ispadanja u Seriu B u 'samo' sedam godina, rezime je danas 26-godišnjeg veznjaka. Rog ima još dvije godine ugovora u Cagliariju, no igranje u drugoj talijanskoj ligi, u kojoj se talent ne vrednuje koliko bi trebao, nije idealna pozornica za povratak u reprezentaciju i na staze stare slave. Uz to, Rogu treba kontinuitet igara na visokom nivou.

Marko Rog bi trebao promijeniti sredinu. Vraćamo se na njegovog bivšeg suigrača iz Splita, Kristijan Jakića. U sjeni svojeg godinu dana starijeg kolege, Jakić je okolnim putem stigao u Dinamo, potom u reprezentaciju, a onda i do krova Europe. Rogu su svi predviđali elitnu karijeru, a za Jakića je malo tko znao do sezone 2019/20 kada je s Lokomotivom osvojio drugo mjesto u HNL-u.

Danas je Jakić elita, a Rog zaboravljen u Serie B. Simptomatično je da se Dinamu od odlaska Jakića u Eintracht fali upravo takav tip igrača, veznjak koji će jednako kvalitetno odraditi obrambene i ofenzivne zadatke. Arijan Ademi prošle je sezone bio dosta ozlijeđen. Josip Mišić je bio jedan od ključnih igrača ove momčadi, no Dinamu nedostaje igrač Rogovog kalibra, neovisno o dolasku Roberta Ljubičića, a pogotovo ako iz kluba ode Luka Ivanušec.

Rog je moderan vezni igrač, u najmlađim danima krasile su ga brzina, okomitost, sjajna motorika, igračka inteligencija, a povremeno je znao demonstrirati i svoj sjajan udarac.

Dinamo ne može kupiti Roga za njegovu tržišnu vrijednost (oko sedam milijuna eura), ali ga može posuditi za recimo, dva milijuna eura plus dio plaće. Dinamo ima budžet od 60 milijuna eura, i dovesti takvog igrača za dva je izvrsna investicija, makar za jednu sezonu. A onda, tko zna... možda se može i otkupiti njegov ugovor.



Tagovi

Marko RogDinamo ZagrebGNK DinamoCagliariSerie A

Ostale Vijesti