REUTERS/str-Files RR/HB
REUTERS/str-Files RR/HB

Peleu se ispunila želja, od danas igra zajedno s Diegom na nebu

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 29.12.22. | 20:39

O'Rei, El Pibe, hvala

Pele i Maradona. Dvojica najvećih, ali i potpuno različitih. Igrača, osoba, pojava. Diego Maradona bio je obožavan po svojoj prgavosti, buntovnosti, koketiranju s ovisnošću, kriminalom. Sve ono što bi većinu života uništilo, samo je njega učinilo besmrtnim. Pele je, s druge strane, bio gospodin. Odmjeren, smiren, s osmijehom, sportaš, kako su ga uostalom i nazivali - kralj.

I tolike razlike spajala je samo jedna stvar, ona najbitnija (sporedna) na svijetu - nogomet. Diego i Pele bili su braća samo po tome, a na kraju dana i u njemu ipak rivali, sve do jedne rečenice:

"Nadam se da ćemo jednoga dana zaigrati zajedno nogomet na nebu", poručio je emotivno Pele 2020. godine nakon smrti Malog zelenog. Tada je nogomet opet posuo svoju magiju svijetom i ujedinio ono što se naizgled nikada ne bi moglo ujediniti, što zbog vremenske razdiobe, što zbog svih karakteristika ranije spomenutih. Naime, valja dodati da su se njihove karijere jedva preklapale i dvije ikone nikada nisu igrale jedna protiv druge u natjecateljskom susretu. To je uglavnom zbog njihove dobi. Brazilac je bio gotovo dva desetljeća stariji. Peléova karijera trajala je od 1956. do 1977., dok je Maradona debitirao 1976., a konačno je objesio kopačke o klin 2000. godine.

Međutim, nakon umirovljenja njih dvojica su sudjelovala u brojnim zajedničkim intervjuima i javnim nastupima. No iako nikada nisu ozbiljno dijelili teren, obojica su obukla kultni dres svoje nacije s brojem 10 i odveli momčad do slave Svjetskog prvenstva.

Posljednjih godina kao da se u tituli najboljeg više koketiralo imenima Argentinaca, Messijem i Maradonom, ali istinski ljubitelji nogometa nikada nisu zaboravili na jedinog igrača koji je tri puta posao prvak svijeta. I ta je osoba bila dovoljno ponizna da i nakon ovog odigranog SP-a česitita Argentini na tituli.

"Danas je nogomet nastavio pričati svoju priču, kao i uvijek, na strastven način. Leo Messi osvaja svoj prvi SP, što je i zasluženo za njegovu karijeru, čestitam Argentino", napisao je Edson Arantes (82) na Instagramu iz bolnice u Sao Paulu.

"Diego se sada sigurno smiješi", dodao je Pele.

Sigurno. Sigurno se smiješio naslovu Argentine, a možda se sada još više smiješi što će vidjeti svoga starog prijatelja. Potpuno drugačijeg, a opet povezanog onim što ih je obilježilo i opisalo za sva vremena na ovome svijetu. Pa će, ovoga puta vjerojatno u istim dresovima, zaigrati neku novu utakmicu i neki novi turnir.

O'Rei, El Pibe, hvala.


Tagovi

PeleDiego Armando Maradona

Ostale Vijesti