Tko su talentirani klinci koji treniraju s prvom momčadi Dinama?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 08.01.19. | 12:56

Ima ih sedam.

Aktualni prvak krenuo je u pripreme za Dinamovo proljeće potpuno kompletan. Nenad Bjelica na raspolaganju ima svih 27 seniora, uključujući i Lovru Majera te Alexandrua Matela koji su cijelu jesen propustili zbog ozlijede. Arijan Ademi i Ivan Šunjić doduše treniraju po posebnom programu zbog ozljeda trbušnog zida no s njihovim povratkom punom trenažnom procesu se ne žuri, pripreme traju do 26. siječnja i Dinamova struka vjeruje kako će sjajan par defenzivnih veznjaka biti 100 posto spreman do prve „proljetne“ utakmice protiv Rudeša na Maksimiru, kao i epskog dvoboja na Valentinovo 2019. kada Modri gostuju kod Viktorije u Plzenu.

No, Bjelica je uz 26 seniora (Bojan Knežević definitivno je poslan u drugu momčad) na pripreme sa sobom poveo i sedam juniora, odnosno kadeta. Najpoznatiji od njih je, dakako, Antonio Marin, 17-godišnji supertalent koji je ove sezone upisao već tri nastupa za seniore, dva u prvenstvu i jedan u kupu, a za Dinamovu drugu momčad, koja se natječe u profesionalnoj 2.HNL, upisao je pet nastupa i zabio četiri gola. Ovaj mladi hrvatski reprezentativac još je zabilježio tri nastupa u Ligi prvaka za juniore i jedan je od mladih igrača koje će Bjelica sigurno koristiti u nastavku sezone i to na zahtjevnoj poziciji krilnog napadača.

Još jedan od „omladinaca“ koji je već trenirao s prvom momčadi je 19-godišnji vratar Dinko Horkaš, koji je u pet navrata ove sezone sjedio na klupi seniorske momčadi, ali je povratkom Dominika Livakovića poslan u drugu momčad u kojoj je zabilježio osam nastupa, a branio je i u tri utakmice Lige prvaka za juniore. On je u 2019. ušao sa statusom trećeg golmana kluba.

Preostala petorica su Renato Josipović, Bartol Franjić, Josip Šutalo, Marko Gjira, Mario Ćuže i Roko Baturina.

Krenimo redom, od još jednog golmana – Renata Josipovića. Ovaj 17-godišnjak iz Šibenika po godištu je još uvijek kadet, no igra za juniorsku momčad Plavih koja je druga na polusezoni juniorskog prvenstva, s istim brojem bodova, ali lošijom gol razlikom od Lokomotive. Josipović je upisao jedan nastup u 2.HNL u domaćoj pobjedi Dinama II protiv Međimurja (1:0), a upisao je i dva nastupa u juniorskoj Ligi prvaka. U prvom, u 2:0 pobjedi Dinama nad rumunjskim Viitorulom, ušao je u 89. minuti umjesto ranije spomenutog Horkaša, a u drugom je dobio svih 90 minuta u gostujućem remiju (1:1) protiv kazahstanske Astane.

Na Josipovića Bjelica sigurno neće računati u predstojećoj polusezoni, no mladom talentu će ovih tri tjedna priprema s prvom momčadi doći kao „suho zlato“.

S prvom momčadi ove zime trenirat će i dva stopera. Prvi je 18-godišnjak i U19 reprezentativac Bartol Franjić koji po potrebi može igrati i na poziciji defenzivnog veznjaka. Ovaj Zagrepčanin upisao je devet nastupa u 2.HNL i četiri u Ligi prvaka u kojoj je zabio pogodak, u 3:1 pobjedi Dinama nad Astanom kojom su „Mini Plavi“ izborili europsko proljeće. Zanimljivo, u 13 nastupa za Dinamo II i Dinamo U19 u kojima je mladi Franjić ove sezone nastupio, Plavi su izgubili samo jedan dvoboj, od Hajduka u Splitu (0:2), a u ostalih 12 utakmica Dinamo je upisao 10 pobjeda i dva remija. U slučaju serije ozljeda standardnih stopera, Bjelica na njega svakako može računati.

Drugi stoper je također 18-godšinji Josip Šutalo. Ovaj Čapljinac u Dinamo je stigao s 14 godine iz metkovske Neretve, a u prošloj polusezoni upisao je pet nastupa za drugu momčad u 2.HNL i četiri u Ligi prvaka za juniore. U dva navrata nije zaigrao za drugu momčad jer je nastupao za Hrvatsku U19 reprezentaciju.

Prelazimo u vezu, 19-godišnji lijevonogi defenzivni veznjak iz Šibenika Marko Gjira zabilježio je sedam nastupa u 2.HNL i još tri u Ligi prvaka, asistiravši Mariju Ćuži (našem sljedećem protagonistu) u 2:0 pobjedi nad rumunjskim Viitorulom. Ne njegovoj poziciji u seniorskoj momčadi je strašna konkurencija, možda i najjača u momčadi, i ovaj mladić, koji je već upisao 12 nastupa za hrvatsku U19 reprezentaciju, ovog proljeća gotovo sigurno neće nastupiti za seniorsku momčad. No, pred njim je svjetla budućnost…

Ostala su nam još dva napadača. Prvi je Mario Ćuže, 19-godišnji Metkovac koji je u Dinamo stigao 2013. iz Neretve, a jučer je potpisao profesionalni ugovor za Plave. Ove sezone upisao je 12 nastupa za drugu momčad i zabio tri pogotka (ukupno već ima 51 nastup i osam pogodaka) i sva četiri za juniorsku u Ligi prvaka u kojoj je briljirao. Zabio je dva pogotka i upisao tri asistencije, što znači da je bio zaslužan za pet od sedam Dinamovih pogodaka u elitnom natjecanju za juniore. Na njegovoj poziciji konkurencija je također prilično velika, no možda bi mu Bjelica mogao pružiti pokoju minutu, pogotovo ako se iskaže u Beleku.

Posljednji je Roko Baturina, 18-godišnji centarfor, inače sin HNL ikone Mate Baturine. U Dinamo je došao prije godinu i pol, kao talentirani kadet iz RNK Splita. Iza sebe već ima jedan nastup u 1.HNL, kada je u travnju 2017. dobio sedam minuta protiv tadašnjeg prvaka Rijeke, a seniorski debi imao je mjesec dana ranije upravo protiv Dinama u uzvratnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa. Ove sezone nije previše igrao, zabio je dva pogotka u oba nastupa za Dinamo II, a u još tri navrata zaigrao je za juniorsku momčad u Ligi prvaka. Baturinu krasi odličan dribling i udarac, a već je zabilježio 26 nastupa uz sedam pogodaka za mlade kategorije hrvatske reprezentacije. Priliku bi mogao dobiti s obzirom na to da će Dinamo, nakon odlaska Marija Budimira u Persepolis, ostati na dva klasična napadaća…

Kako će iskoristiti svoju minutažu i tko će najviše profitirati od ovih mladih igrača na pripremama sa seniorskoj momčadi vidjet ćemo krajem siječnja. U svakom slučaju, ova tri tjedna bit će od velike koristi za svakog od sedmorice kadeta/juniora koji će proći zahtjevne pripreme s Dinamovom momčadi koja prvi put nakon 49 godina igra europsko proljeće i lovi obranu duple krune.

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoNenad BjelicaDinko HorkašMario ĆužeRoko BaturinaAntonio Marin

Ostale Vijesti