IPA / Reuters
IPA / Reuters

Poslastica za ulazak u elitu: Rog i Ranieri protiv Jurića i Buffona

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 30.05.23. | 08:05

Ulog je velik, a u obje je momčadi pregršt poznatih imena iz svijeta nogometa

Nakon 38 kola regularnog dijela sezone, prva dva kluba koja su izborila povratak u Serie A su Frosinone i Genoa, koji će tako zamijeniti mjesta sa Sampdorijom i Cremoneseom. U zadnjem kolu najvišeg ranga Spezia i Verona će odlučiti kome će pripasti treća viza za spuštanje u ligu ispod, a paralelno s tim raspletom, odigrat će se polufinalni dvoboji doigravanja za plasman u Serie A.

Momčadi koje su osnovni dio sezone u drugom razredu talijanskog nogometa završile na 3. i 4. mjestu, direktno su ušle u polufinale razigravanja, a priključili su im se pobjednici utakmica u kojima smo gledali dvoboj 5. i 8., odnosno 6. i 7. momčad prvenstvene ljestvice. U tim utakmicama Cagliari je pobijedio Veneziju s 2-1, dok je Südtirol nadjačao Regginu s 1-0. Time smo dobili polufinalne parove, a tu nas očekuje i jako zanimljiv duel hrvatskih igrača.

Naime, Cagliari je dom Marka Roga već treću sezonu, dok je u Parmi bivši veznjak Hajduka Stanko Jurić. Rog je u sezoni odigrao 22 utakmice, na konto je stavio po jedan gol i asistenciju, ali nikako da se ustali u udarnih 11 momčadi sa Sardinije. Omele su ga i dvije ozljede, a tek je dva puta u sezoni odigrao svih 90 minuta. U najmanju ruku možemo očekivati da će biti joker s klupe legendarnog Claudija Ranierija, koji je u siječnju 2023. preuzeo vođenje momčadi. Pored Roga, spomenimo kako Cagliari u svojim redovima ima još nekoliko etabliranih imena – Gianluca Lapadula (21 gol u sezoni), Nahitan Nandez (urugvajski reprezentativac) te iskusni Leonardo Pavoletti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, iako Cagliari ima respektabilan sastav, neće ući kao favoriti u polufinale jer s druge strani stoji Parma i njezin kapetan Gianluigi Buffon. Obje momčadi u regularnom su dijelu skupile po 60 bodova, no Parma je zauzela četvrto mjesto te izbjegla prvu rundu doigravanja. Osim jednog od najboljih golmana u povijesti nogometa, Parmu pratimo i zbog našeg Stanka Jurića. Požrtvovni veznjak defanzvnih sklonosti na Ennio Tardini je stigao prije dvije godine, a ove je sezone odigrao 30 prvenstvenih utakmica, no u posljednja četiri kola ispao je iz prvih 11. Nadamo se kako ga je trener Fabio Pecchia samo čuvao za vrhunac sezone, odnosno doigravanje koji večerašnjim dvobojem počinje za Parmu.

Pored Buffona i Jurića, vrijedi istaknuti još nekoliko poznatih imena talijanskog i svjetskog nogometa. Prije svih, tu su nekadašnji argentinski reprezentativci Cristian Ansaldi i Franco Vazquez, no Ansaldija zbog ozljede večeras neće biti. Vazquez je, pak, najbolji strijelac i asistent kluba i glavna uzdanica u povratak među elitu. Spomenimo i rumunjskog reprezentativca Dennisa Mana, kojeg je Parma prije godinu i pol kupila za 13 milijuna eura, dok će u napadu prijetiti Roberto Inglese, peto najskuplje pojačanje u povijesti kluba. Za njega su Napoliju iskrcali gotovo 22 milijuna eura prije tri godine, a jedine skuplje akvizicije bile su s prijelaza u novo tisućljeće – Nakata, Amoroso, Milošević i Almeyda.

Za kraj spomenimo kako se polufinala igraju na dvije utakmice, a uzvrat je na rasporedu u subotu u Parmi. U prethodna dva međusobna ogleda ove sezone, bilježimo jednu pobjedu Parme i jedan neodlučen ishod. Pobjednika ovog dvomeča u finalu očekuje bolji iz ogleda u kojem se sastaju Bari i Südtirol. Oni su prvu polufinalnu utakmicu igrali jučer, a prednost je na domaćem terenu stekao Südtirol koji je slavio s 1-0. (I.M.)


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Serie BCagliariMarko RogClaudio RanieriParmaGianluigi BuffonStanko Jurić

Ostale Vijesti