Reuters
Reuters

Počeo MLS: Četiri Hrvata pod svjetlima reflektora, Kreilach opet zabio, Stipe Biuk još čeka svoj debi

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 26.02.23. | 11:15

U noći sa subote na nedjelju počela je 28. sezona američke profesionalne nogometne lige.

Sinoć u 22:30 po hrvatskom vremenu Nashville SC i New York City otvorili su 28. sezonu američkog MLS-a, a kroz noć je odigrano još 10 utakmica prvog kola profesionalne nogometne lige u kojoj sudjeluju najbolji klubovi SAD-a i Kanade. Naslov brani Los Angeles FC u kojem igra jedan od četvorice Hrvata u MLS-u Stipe Biuk, koji je ove zime za iznos od 6.5 milijuna eura plus bonuse stigao iz Hajduka kao jedan od najperspektivnijih igrača Lijepe naše. Biukov debi u dresu novog kluba spriječilo je nervjeme. Sinoć su, naime, dva gradska rivala, aktualni prvak LA FC te klub s najviše naslova MLS-a LA Galaxy trebali odigrati gradski derbi, međutim isti je prebačen za 4. srpnja jer je Los Angeles i okolno područje pogodilo ogromno nevrijeme s grmljavinom.

Tako će bivši Hajdukovac i hrvatski mladi reprezentativac svoj debi u natjecateljskoj utakmici trebati pričekati idući vikend kada Los Angeles FC dočekuje Portland Timberse, klub za koji igra Dario Župarić, bivši igrač Cibalije, Pescare i Rijeke iz koje je početkom 2020. stigao u Portland. Timbersi svoju prvu utakmicu u novoj sezoni igraju u noći s ponedjeljka na utorak kada na svojem terenu dočekuju Sporting Kansas City.

Osim Biuka i Župarića, u MLS-u ove sezone igraju još dva Hrvata, Kristian Kahlina član je Charlotte FC-a koji je u prvom kolu, bez ozlijeđenog Kahline, na domaćem terenu s minimalnih 0:1 izgubio od New England Revolutiona, te, dakako, legenda Rijeke, hita Bundeslige Union Berlina i Reala iz Salt Lake Cityja, Damira Kreilacha kojem će ovo biti već šesta sezona za klub iz savezne države Utah.

Kreilach je i ovu sezonu otvorio sjajno. Njegov Real u prvom je kolu svladao Whitecapske u Vancouveru s 2:1, nakon što su domaćini otišli na odmor s prednosti od 1:0, a Real je preokrenuo dvama pogocima u razmaku od 70. do 73. minute, a Kreilach je zabio pobjednički gol na povratnu loptu Savarina.

Ovom rođenom Vukovarcu, koji je česti gost intervjua na Germanijaku, to je bio već 43. pogodak u 122. nastupi u MLS-u, u kojima je zabilježio i 17 asistencija.

Tih četiri Hrvata ove će se sezone boriti za najbolju momčad prvenstva SAD-a i Kanade, a rekord po broju Hrvata u MLS-u i dalje drži sezona 2021. kada ih je bilo šest.

Što se tiče ostalih igrača na koje u MLS-u treba obratiti pozornost, oism bivših zvijezda europskog nogometa poput Lorenza Insignea, Douglasa Coste (LA Galaxy), Federicea Bernardeschija (Toronto FC), Xherdana Shaqirija (Chicago Fire) i, dakako, Giorgija Chiellinija (LA FC), svakako su 'nesuđeni Dinamovac' Martin Ojeda koji je debitirao za svoj Orlando City u 1:0 pobjedi nad New York Red Bullsima, donedavni igrač Barcelone Riqui Puig koji je pojačao LA Galaxy te donedavni centarfor Royal Union St. Gilloisea Dante Vanzeir. (nr)

MLS, 1. kolo

Subota/Nedjelja, 25./26. veljače

Nashville SC - New York City 2.0

Philadelphia Union - Columbus Crew 4:1

Orlando City - New York Red Bulls 1:0

Inter Miami - CI Montreal 2:0

DC United - Toronto FC 3:2

Cincinnati - Houston Dynamo 2:1

Charlotte - New England Revolution 0:1

Atlanta Utd - San Jose Earthquakes 2:1

Dallas - Minnesota 0:1

Austin FC - St. Louis City 2:3

Vancouver Whitecaps - Real Salt Lakes 1:2

Los Angeles Galaxy - Los Angeles FC ODGOĐENO

Ponedjeljak, 27. veljače

Seattle Sounders - Colorado Rapids, 02.00

Utorak, 28. veljače

Portland Timbers - Sporting Kansas City, 04.00



Tagovi

MLSStipe BiukDamir KreilachDario ŽuparićKristijan Kahlina

Ostale Vijesti