REUTERS/Daniele Mascolo
REUTERS/Daniele Mascolo

Pioli vjeruje u slavlje nad ranjivim i umornim Svrakama, Mbappe prolaz PSG-a ima u svojim rukama

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 13.12.23. | 08:00

Uoči posljednjeg kola u 'skupini smrti' jedino sigurno je da će u Europi prezimiti momčad kojoj su prije početka davali najmanje šanse

Skupina smrti u Ligi prvaka nije razočarala. Kad je ples kuglica u Grimaldi Forumu u Monacu spojio u skupini F, mnogi sportski fanatici bili su uvjereni da će se do posljednjeg kola sve biti otvoreno. I bili su (relativno) u pravu. Jedino što je sigurno nakon pet odigranih kola u skupini F je da će svoju avanturu u Ligi prvaka nastaviti Borussia Dortmund. Na Nijemce su mnogi gledali kao svojevrsnog autsajdera, a posebno su 'okrutni' prema njima bili vječno lucidni i pronicljivi engleski mediji koji su bili uvjerenja da je jedino sigurno da će momčad Edina Terzića grupnu fazu završiti na začelju.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S druge strane, talijanski i francuski novinari nisu unaprijed otpisivali BVB. Oni ipak nemaju toliku razinu prepotencije u svojim tekstovima. No, kad bismo samo čitali Engleze, naročito one nastrojene senzacijama (The Sun, Mirror), bili bismo uvjerenja kako je BVB skupina nogometnih neznalica, kad ono, za divno čudo, Nijemci su nakon nešto sporijeg ulaska u Ligu prvaka (prvo poraz od PSG-a, potom remi s Milanom) nanizali tri pobjede, od kojih su dvije bile baš protiv engleskog predstavnika u skupini smrti – Newcastle.

Nmecha (45.) je potpisao minimalnu pobjedu BVB-a na St James' Parku u trećem kolu, da bi onda u 'uzvratu' na Westfalenu briljirali Fullkrug i Brandt koji su postavili konačnih 2-0. U petom kolu Terzićeva momčad iznenadila je Milan na San Siru, s tim da je utakmica mogla otići u potpuno drugom smjeru da je Giroud bio precizan s bijele točke u 6. minuti. Ali, Francuze je promašio najstrožu kaznu, i to tek treći put u svojoj igračkoj karijeri, a onda su Reus, Bynoe-Gittens i Adeyemi odveli goste do pobjede, dok je jedini pogodak za Rossonere postigao Chukwueze.

Na ulasku u šesto, posljednje kolo, situacija je sljedeća – BVB je s 10 bodova osigurala prolazak, dok PSG-u ništa izuzev slavlja na Westfalenu ne garantira drugu fazi natjecanja. No, postoji mogućnost da Mbappe i društvo prođu dalje čak i ako bi kojim slučajem izgubili utakmicu, a za to im treba remi u ogledu Newcastlea i Milana. Ali, za njih je puno važnije da imaju sve u svojim rukama, za razliku od Svraka i Rossonera.

Očekivani sastavi:

BVB (4-2-3-1): Kobel - Sule, Hummels, Schlotterbeck, Bensebaini - Sabitzer, Ozcan - Reus, Brandt, Bynoe-Gittens - Fullkrug

PSG (4-3-3): Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Skriniar, Hernandez - Lee, Ugarte, Vitinha - Barcola, Kolo Muani, Mbappe

Utakmica na St James' Parku bit će ujedno i utakmica dana. A uoči nje i jedna i druga momčad ima ogromnih problema. S tim da se to posebno odnosi na domaćina.

Howe ne samo da je ostao bez prvog vratara Popea na minimalno četiri mjeseca, već je sada za utakmicu protiv Milana upitan i rezervni vratar Dubravka. Ukoliko se ispostavi kako 34-godišnji Slovak ipak mora preskočiti ovaj ogled, među vratnice će Loris Karius, njemački vratar kojem će to biti druga utakmica otkako je stigao u Newcastle i prava u Ligi prvaka od one koja se odigrala 26. svibnja 2018. koju je s dva kiksa obilježio upravo on.

Od tog dana i finala u Kijevu (Real Madrid - Liverpool 3-1), karijera Lorisa Kariusa krenula je silaznom putanjom. Prvo je dvije, i to prilično neuspješne, sezone odradio u Besiktasu, potom se kratko zadržao Union Berlinu, da bi onda prije nešto više od godinu dana stigao u Newcastle gdje ima ulogu trećeg vratara.

Od ostalih igrača koji neće nastupiti ističu se Botman, Burn, Targett, Wilock i Anderson, s tim da su se i neki drugi igrači požalili na manje probleme. Uostalom, sam Howe na konferenciji za medije rekao kako nije siguran hoće li moći računati na Longstaffa i Wilsona, a njihov eventualni izostanak bio bi veliki hendikep za Svrake.

Što se tiče Milana, ni kod njih nije situacija najidealnija, ali opet nije ni toliko problematična kao kod Svraka. Talijanski mediji ističu kako će Pioli u vrhu napada od prvog sučevog zvižduka koristiti usluge Pulišića, Girouda i Leaa, dok najviše problema Rossoneri imaj u veznoj liniji.

Inače, i Newcastle i Milan u ovaj ogled ulaze u lošoj formi. Svrake su upisale dva poraza u posljednje dvije utakmice (Tottenham 1-4, Everton 0-3), dok je Milan za vikend upisao 2-3 poraz u Bergamu gdje im je presudio Muriel u 90+5. minuti.

Howe je u najavi utakmice istaknuo kako se nada još jednoj magičnoj noći u Ligi prvaka te da je svjestan kako njegova momčad nije odigrala najbolje posljednje dvije utakmice, ali da u očima svojih igrača vidi veliki fokus što ga je napunilo samopouzdanjem.

Pioli je pak bio puno direktniji u najavi ogleda te je poručio kako je pobjeda jedini cilj njegove momčadi. Dodao je kako će inzistirati na odgovornoj, ujedinjenoj i uvjerljivoj izvedbi svoji igrača te da samo tako njegova momčad može doći do pobjede protiv jedne snažne momčadi kao što je Newcastle.

Valja spomenuti kako sudačka delegacija dolazi iz Nizozemske, a glavnu riječ imat će Danny Makkelie. Obje utakmice iz skupine smrti na rasporedu su u 21 sat, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na Germanijaku.

Očekivani sastavi:

Newcastle (4-3-3): Dubravka - Trippier, Lascelles, Schär, Livramento - Miley, Guimaraes, Joelinton - Almiron, Isak, Gordon. Trener: Eddie Howe.

Milan (4-3-3): Maignan; Calabria, Tomori, Theo Hernandez, Florenzi; Musah, Reijnders, Loftus-Cheek; Pulisic, Giroud, Leao.

(I.A.S.)


Tagovi

Liga prvakaMilanNewcastleBorussia DortmundPSG

Ostale Vijesti