Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Ovo može napraviti samo Chelsea: Na 'svojem' igraču izgubit će oko 100 milijuna funti, Lukaku opet s Mourinhom?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 23.03.23. | 09:55

Ako se ovaj posao realizira, onda nas više ništa neće moći iznenaditi kad su u pitanju Plavci...

Vratimo se nešto manje od dvije godine unatrag. Ljetni prijelazni rok, godina 2021., nogometaši Chelseaja odmaraju nakon što su koji mjesec ranije osvojili Ligu prvaka. No, uprava kluba nije zadovoljna, vjeruju da kako bi se takvi rezultati nastavili trebaju dovesti skupocjena pojačanja. Tuchel u tom trenutku, navodno, na raspolaganju nije imao pravu, provjerenu 'devetku' pa je onda uprava Chelseaja odlučila vratiti Romelua Lukakua na Stamford Bridge iz Intera za 113 milijuna eura. Belgijac je davne 2011. prvi put stigao na Stamford Bridge iz Anderlechta za 15 milijuna eura, ali je tri godine kasnije transferiran u Everton za 39 milijuna eura budući da se tada kao mlad igrač nije uspio izboriti za svoju minutažu u Chelseaju. Iako su na njemu inicijalno zaradili, s vremenom se ispostavilo da je Lukaku koštao Chelsea ogroman novac.

No, tog istog ljeta 2021. počinjena je još jedna ogromna pogreška - za svega 40 milijuna eura je Tammy Abraham prodan Romi. Engleski napadač netko je za koga u matičnom klubu ipak nisu imali strpljenja, a kako je Vučicu tog ljeta preuzeo Jose Mourinho, vodstvo kluba je bilo primorano osigurati mu pojačanja kako bi Portugalac mogao započeti s pohodom na trofeje zbog čega je doveden. I što je kasnije i napravio.

Transfer Tammyja Abrahama je drugi najveći u povijesti Rome. Sezonu ranije skuplji je bio samo Čeh Schick, dok se na treće mjesto smjestio legendarni Batistuta za kojeg su nekad davno u klubu izdvojili 36,15 milijuna eura. Iako je onaj na vrhu ispao ogromna pogreška, druga i treća najveća kupovina u povijesti kluba su sjajno odrađeni poslovi.

Nepune dvije godine otkako je stigao u Romu, Abraham se može pohvaliti s 34 pogodaka i 11 asistencija u svim natjecanjima. Ove sezone nije toliko efikasan kao sezonu ranije, postigao je tek šest pogodaka u Serie A, ali 25-godišnji Englez i dalje igra toliko dobro da od njega profitira cijela momčad. Bez dobrog Abrahama nema ni dobrog Dybale, Pellegrinija ili El Shaarawyja, a toga je svjestan i Mourinho.

Ali, nije The Special One jedini koji to primijeti. Abrahamove kvalitetne izvedbe posljednje dvije godine natjerale su (nove) čelnike Chelseaja da razmisle o tome da ga vrate u klub. Kad je Abraham otišao put grada u kojeg vode svi putevi, Chelsea je u ugovor ugradio klauzulu prema kojoj svojeg nekadašnjeg napadača mogu vratiti na Stamford Bridge za duplo veći iznos od onog što je Roma za njega platila. No, tih 80 milijuna eura je za čelnike Chelseaja u ovom trenutku previše jer su svjesni da će im se na ljeto u klub vratiti 'neželjeno dijete' Romelu Lukaku za kojeg je Beppe Marotta pojasnio kako ni u kojem slučaju neće ostati u Interu nakon što mu istekne posudba.

U Chelseaju su onda došli na sljedeću ideju: Za Abrahama bi ponudili oko 40-ak milijuna eura, a onda bi u priču još ubacili i Romelua Lukakua koji bi se tako mogao ujediniti s 60-godišnjim portugalskim strategom pod čijim je vodstvom dosad odigrao 76 utakmica te je pritom dogurao do 33 pogotka i 11 asistencija.

Lukaku, kojeg su u ljeto 2021. doveli za 113 milijuna eura, dvije godine kasnije klub bi mogao napustiti besplatno, dok bi Abrahama, igrača poniklog u njihovom omladinskom pogonu, kojeg su prodali tog istog ljeta za 40 milijuna eura, mogli vratiti u svoje redove za 40 milijuna eura i Lukakua. Dakle, kad 'skratimo' jednadžbu ispada kako će na 'svojem' igraču klub izgubiti oko 100 milijuna funti.

Inicijalnu informaciju ovog posla plasirao je Calciomercato, a dojam je kako u cijeloj priči 'ima nečega' iako je još uvijek puno prerano za konkretne dogovore oko transfera. Lukaku bi svakako rado ostao u Italiji, a budući da ga u Interu ne žele, a Juventus, Milan i Napoli nisu opcija, odlazak u Romu moglo bi biti jedina stvar koja će ga zadržati u Čizmi. Kako bilo, Romelu će ovog ljeta opet biti 'vruća roba' na transfer tržnici. Mourinho je uzeo Konferencijsku ligu, sad se bori za Europsku ligu, a s Lukakuom u svojoj momčadi sigurno bi napao i neke 'veće' trofeje. Dobro, možda ne Ligu prvaka, ali zar netko misli da dvojac u vrhu napada Dybala – Lukaku nije dovoljan za ući u borbu za osvajanjem Serie A? Nismo baš sigurni… (I.A.S.)



Tagovi

ChelseaInterRomaRomelu LukakuJose MourinhoLjetni prijelazni rokTammy Abraham

Ostale Vijesti