Novi menadžer Uniteda ima porazan učinak u Premier ligi

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 19.12.18. | 12:47

Ovo mu je prilika za iskupljenje.

Nakon što je Jose Mourinho jučer dobio otkaz na klupi Uniteda, klub iz Manchestera objavio je ime privremenog trenera koji će bodriti Crvene Vragove do kraja sezone kada bi klub trebao imenovati stalnog trenera.

Radi se o Ole Gunnaru Solskjaeru, legendi Uniteda koji je za klub s Old Trafforda upisao 235 nastupa i zabio 91 pogodak. Norvežanin je u Manchesteru zaključio profesionalnu karijeru, a trenersku je započeo također na Old Traffordu. Prvo je bio jedan od pomoćnika Alexu Fergusonu, a potom je preuzeo Unitedove rezerve koje je vodio do siječnja 2011. kada je preuzeo klupu norveškog Moldea, kluba u kojem je igrao prije odlaska u Manchester.

U svojem debiju teško je stradao (0:3) od debitanta u prvoj ligi Sarpsborga. Prvu pobjedu ostvario je mjesec dana kasnije, a na kraju je uspio stići do naslova, tek drugog u dugačkoj povijesti kluba. Iako je dobio ponudu tadašnjeg premierligaša Aston Ville, odlučio je ostati u Moldeu u kojem je iduće sezone obranio naslov prvaka. Treća sezona u norveškom prvoligašu bila je manje uspješna, u prvenstvu je osvojio tek šesto mjesto, no uspio je osvojiti kup Norveške, tek treći u Moldeovoj povijesti.

Dva naslova i jedan kup bila su dovoljna referenca da ga početkom 2014. angažira premierligaš Cardiff City. U svojem debiju svladao je Newcastle United u FA kupu s 3:2 iako je gubio 1:2, međutim nakon prvenstvenog poraza od istog kluba (0:3) ispao je u Championship u kojem je iduće sezone krenuo prilično loše zbog čega je dobio otkaz.

Što se pak njegovog učinka u Premiershipu tiče, brojke su mu, na njegovu žalost, poražavajuće. U 18 utakmica upisao je svega tri pobjede i tri remija (15 bodova), njegova momčad zabila je 17, a primila 42 gola, dok mu je ukupni učinak na Cardiffovoj klupi: 30 utakmica, devet pobjeda, pet remija i 16 poraza.

Solskjaer u Premier ligi:

Utakmice: 18
Pobjede: 3
Neriješeni: 3
Porazi: 12
Postignuti golovi: 17
Primljeni golovi: 42

Solskjaer na klupi Cardiffa:

Utakmice: 30
Pobjede: 9
Neriješeni: 5
Porazi: 16
Postignuti golovi: 32
Primljeni golovi: 56

Solskjaer je u toj za sada jedinoj premierligaškoj sezoni bio prozivan jer je previše rotirao i nije razvio prepoznatljiv sustav igre zbog čega je bio žestoko kritiziran od strane velških medija. Unatoč pritiscima vlasnik Vincent Tan ostavio ga je nakon ispadanja iz Premier lige, no udijelio mu je otkaz nakon što je u uvodnih sedam kola ostvario osam bodova.

Solskjaer se vratio u Molde, u kojem nije bio toliko uspješan kao u prvom mandatu. U prvenstvu je dva puta završio drugi, no 2015. uspio je neočekivano osvojiti skupinu Europske lige, ispred Fenerbahčea, Ajaxa i Celtica, ali je u šesnaestini finala s ukupnih 1:3 ispao od branitelja naslova Seville.

Povratak u Premier ligu, ovaj puta u puno renomiraniji, ali za njega poznatiji klub iz Manchestera bit će Solskjaerova prilika za iskupljenje nakon lošeg prvog mandata u najlukrativnijoj ligi svijeta.

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Ole Gunnar SolskjaerMolde

Ostale Vijesti