Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Nikola Kalinić na korak od povratka u Hajduk, Sahiti bi mogao u Serie A

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.12.21. | 10:29

Mercato kreće od ponedjeljka, hajdukovci su okrenuti prema Italiji

Sve je manje upitnika oko povratka Nikole Kalinića u Hajduk, bijeli dres s brojem devet na leđima je slobodan i spreman za novog vlasnika, iskusnog napadača koji je s Poljuda otišao prije 12 i pol godina. Kalinić se nakon kratkog odmora za Božić jučer vratio u Italiju kako bi finalizirao raskid s klubom čiji je trener Igor Tudor. Ostalo mu je još šest mjeseci ugovora s Hellas Veronom, ali po svemu sudeći ugovor neće odraditi do kraja jer se vraća u Hajduk. Što je prije moguće, to je Kalinićeva velika želja o kojoj se već mjesecima piše i priča, a već nekoliko puta smo je istaknuli na Germanijaku.

Prijelazni rok u Italiji počinje 3. siječnja i do tada se ništa službeno ne može riješiti, dva dana kasnije nekadašnji hrvatski reprezentativac proslavit će 34. rođendan i sebi za poklon želi povratak u klub u kojem je započeo veliku i uspješnu karijeru. Razgovori o povratku traju mjesecima, Kalinić se po mnogočemu uklapa u viziju Hajduka koju grade Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius, iskustvom, znanjem i karizmom mogao bi pomoći Bijelima u borbi za trofeje.

U dresu Verone ove je sezone odigrao devet utakmica i postigao tri gola, razigrao se nakon što je na klupu došao nekadašnji mu suigrač Tudor. Posljednji nastup imao je 7. studenog u derbiju protiv Napolija kada je zaradio pomalo bizaran crveni karton. Nakon toga ga je zadesila lakša ozljeda mišića pa nije igrao, a Veroni bez njega ide više nego dobro.

U Hajduku ga čekaju raširenih ruku, prije Božića se družio s kapetanom Lovrom Kalinićem čija objava na društvenim mrežama je dodatno potvrdila da se napadač vraća na Poljud. Izgleda da ga od toga dijeli samo papirologija, formalnost, čeka se službena objava Hajduka koji to radi prilično domišljato.

Splićani s treninzima nastavljaju 3. siječnja, radit će na Poljudu i trebali bi ići na pripreme u Portugal. Do odlaska prema Algavreu Kalinić bi mogao zadužiti dres s brojem devet.

Trener Valdas Dambrauskas dobit će igrača kakvog do sada nije imao u kadru, strijelca visoke klase, pravog špic igrača. Biti će lakše i Marku Livaji, Kalinić je igrač koji u pravili veže dvojicu braniča na sebe što će Livaja znati koristiti. A od nekadašnjeg reprezentativca Hrvatske dosta toga moći će naučiti Jan Mlakar i Marin Ljubičić, mladići koji se najbolje snalaze u vrhu napada.

Dok se čeka potvrda Kalinićevog povratka iz Italije u suprotnom smjeru mogao bi otići Emir Sahiti. Za njega je još u ljetnom prijelaznom roku interes pokazao Torino , a čini se da klub kojeg vodi hrvatski trener Ivan Jurić i dalje želi 23-godišnjeg Albanca. Koji će ubuduće nositi dres Kosova jer je promijenio državljanstvo, nakon što je igrao za mlađe selekcije Albanije u seniorima će nositi dres matične države.

Sahiti je tip igrača kakve Jurić osobito cijeni, trkački moćan i karakteran, a može igrati na više pozicija. Pomalo „divlji“ u smislu taktike, ali uvijek energičan i motiviran, koristan u presingu i igri jedan na jedan. I što je važno, nije preskup, uzmemo li famozni Transfermarkt kao relevantan izvor Sahitijeva vrijednost je 600 tisuća eura, ali nema dvojbe da Hajdukov ofenzivni veznjak vrijedi više od toga. Nakon uspješne prošle sezone na posudbi u Šibeniku s dobrom formom nastavio je na povratku u Hajduk. U 23 nastupa u svim natjecanjima postigao je pet golova i imao šest asistencija, igrajući uglavnom na desnom krilu. Bio je među najboljim igračima Hajduka u prva dva mjeseca sezone, kod trenera Jensa Gustafssona neizostavan u početnoj postavi.

Dolaskom Valdasa Dambrauskasa minutaža mu se smanjila, ali ju je maksimalno koristio, postigao je tri gola uz jednu asistenciju otkad je Litavac na klupi. Budući je novi trener na desnom krilu prednost dao mladom Ljubičiću, a vraća se Nikola Kalinić kao prvi napadač, moguće je da se Hajduk odluči na prodaju Sahitija. Novac je Bijelima uvijek potreban, ako Torinova ponuda bude primjerena učinku i vrijednosti budućeg reprezentativca Kosova lako je moguće da Sahiti krene prema Italiji. Interes Torina postoji, Hajduk čeka ponudu koja će morati biti nekoliko puta veća od Sahitijeve vrijednosti po Transfermarktu.


Tagovi

Lukša JakobušićMindaugas NikoličiusHajdukEmir Sahitinogometni transferiNikola Kalinić

Ostale Vijesti