REUTERS/Sergio Moraes
REUTERS/Sergio Moraes

Nije Ancelotti, ali nije niti loše: Brazil ima novog izbornika

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 08.01.24. | 09:37

Iako je u karijeri osvojio brojne trofeje, nikada nije bio prvak Brazila.

Nakon što je Real Madrid produžio ugovor s Carlom Ancelottijem, najmanje do 2026. godine, Brazilski nogometni savez morao se okrenuti drugim opcijama za angažman novog izbornika najtrofejnije reprezentacije svijeta. Odluka je pala na 61-godišnjeg brazilskog stručnjaka Dorivala Juniora koji je u karijeri vodio brojne brazilske velikane, a najveći uspjeh ostvario je 2022. kada je s Flamengom osvojio naslov prvaka Južne Amerike.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ono što je zanimljivo, iako je u 22 godine trenerske karijere osvojio dva međunarodna trofeja (uz Copu Libertadores 2022. s Flamengom, s Internacionalom je 2011. osvojio Recopu Sudamericanu), iako je u tri navrata osvojio Brazilski kup (Santos 2010, Flamengo 2022. i Sao Paulo 2023.), a ima i brojne regionalne (državne) trofeje, Dorival Junior nikada nije bio prvak Brazila.

Posljednjih devet mjeseci vodio je Sao Paulo s kojim je stigao i do posljednjeg Kupa. Brazilski nogometni savez Sao Paulu će isplatiti odštetu od 800 tisuća eura kako bi Dorival Junior odmah mogao preuzeti klupu Selecaa.

"To je ostvarenje sna, koji je bio moguć samo zato što sam dobio priznanje za rad obavljen u Sao Paulu. Zato vam moram zahvaliti što ste bili dio ovog važnog razdoblja obnove. Također, bih želio zahvaliti navijačima za svu njihovu ljubav i podršku", rekao je Dorival na oproštaju od kluba.

Nakon ispadanja od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 2022., klupu Brazila preuzeo je Fernando Diniz kao vršitelj dužnosti izbornika. Prošla, 2023. godina je za Brazil bila jedna od najlošijih u povijesti u kojoj je Selecao upisao tek tri pobjede, remi i čak pet poraza, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. Brazil drži šesto mjesto s osam bodova manje od vodeće Argentine.

Brazilce na ljeto očekuje Copa America, a do tada će Dorival istestirati svoju momčad u najmanje tri jake prijateljske utakmice. Selecao 23. ožujka gostuje na Wembleyju protiv Engleske, a tri dana kasnije na Santiago Bernabeuu protiv Španjolske. U lipnju je zakazana prijateljska utakmica protiv Meksika na teritoriju SAD-a u kojem će se odigrati iduća Copa America, a na kojoj će sudjelovati i šest najboljih sjevernoameričkih reprezentacija.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

dorival juniorBrazilska nogometna reprezentacijaCopa AmericaCopa America 2024

Ostale Vijesti