Ivana Ivanković/Pixsell
Ivana Ivanković/Pixsell

Nema više skrivanja! Što bi Boban donio Dinamu?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 26.01.24. | 11:00

Sve se više priprema teren za dolazak legendarnog kapetana u Maksimir. Podržavali ili ne tu ideju, ovo je pravi trenutak za Bobanov dolazak. Ako neće sad, neće nikad

Od trenutka kad je Zvonimir Boban podnio ostavku u UEFA-i i napustio team Aleksandra Čeferina krenula je lavina. Stiže li Boban u Dinamo? Ideja kojom se dugo bavi Dinamov navijački puk dosad nikad nije sazrijela, prizivali su ga i zvali formalno i neformalno više puta, ali nikad nije bio 'pravi trenutak'. Boban je bježao od Dinama, po našem mišljenju i previše, dok je njime vladao Zdravko Mamić, onda je bio u Milanu, FIFA-i, UEFA-i, gradio karijeru na međunarodnoj sceni. Pričalo se da vuče neke poteze iz sjene, da je odigrao pozadinsku ulogu u promjenama, koje se zadnjih godinu dana događaju u Maksimiru, da je Dario Šimić imao njegov jaki vjetar u leđa, da je lobirao za stadion, družio se s političarima na gradskoj i državnoj razini, iako on o tome nikad nije javno pričao. No, sad kad je 'free agent', kad više nije vezan kodeksima UEFA-e i FIFA-e, Boban je postao prvi 'pick' za novog Dinamova šefa.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Iako se čini da bi Boban imao stopostotnu podršku u Dinamovoj obitelji, politikom, u nogometnom miljeu, jer je 'njegova karizma neokaljana, a ugled daleko veći od svih drugih', kao i svi drugi na ovom svijetu ima onih, koji tom idejom nisu oduševljeni. Sumnjanju u njegov uspjeh, zamjeraju mu to što 20 godina, kako je sam rekao, nije došao na stadion i gledao Dinamo, što za pravog navijača nije kompliment. U redu, kažu protivnici, nije želio s Mamićem, nije to bio 'njegov Dinamo', ali za klub navijaš i pratiš ga bez obzira na to tko je trenutno u njemu na vlasti. Često se u kontekstu Bobana spominju i repovi njegova davnog transfera iz Dinama u Milan, međutim, kad se sve zbroji i oduzme, kad se na skup stave plusevi i minusi Bobanova dolaska u Dinamo, onda je teško biti protivnik takvog raspleta. Jer, u godinu dana, koliko traje taj cirkus u Maksimiru, Dinamo samo tone sve dublje, a uoči prvih izbora, koji su bi se trebali održati za oko mjesec dana (još uvijek se ne zna točan datum, što je također dokaz kaosa) i izborne Skupštine, nije se kristaliziralo niti jedno ime, niti jedan predsjednički kandidat iza kojega bi stali svi i bili uvjereni da može Dinamo povesti u bolja vremena. Nijedno ime koje se može mjeriti sa Zvonimirom Bobanom, legendarnim kapetanom. Ili, kao što je netko nedavno rekao: "Možda ni Boban nije 'taj', ima i on te neke svoje krimene, ali nama nikad nitko nije dobar! Uvijek tražimo mane, a još ne vidimo čovjeka, koji bi bio jači, bolji od Bobana." I, to je istina. Kad vidimo kakvi se sve likovi spominju u kontekstu novog Dinamova vodstva, Boban je, sigurno, najlogičniji izbor. I jedini, koji bi, na kraju, imao konsenzus.

Pravila koje je iznjedrio novi Statut, čiji je pobornik bio i Boban, zasad ga sprječavaju da bude formalni predsjednik, član Skupštine ili IO-a, jer nije bio član kluba prošle godine, nije kao UEFA-in službenik to mogao ni biti. No, naravno, uvijek postoji način da Boban dođe u klub, može biti predsjednik ili član Uprave, sportski direktor, savjetnik pa u nekoj kasnijoj proceduri korigirati svoju funkciju, ali, jasno je, ako Boban na bilo koji način i na bilokoja vrata uđe u Maksimir, da bi ušao s najvećim ovlastima i njegova vizija bila bi presduna. Nije pritom bitno je li se već sastao s nekim ljudima iz Dinama, ili nije, kako demantiraju iz kluba, sve ovisi samo o njemu. Ako on kaže da želi doći u Dinamo, da želi biti taj, koji će biti 'alfa i omega' u Maksimiru, on će to biti. Ali, sad je to doba, više nema skrivanja! Ako to doista želi, mora željeti sad, jer, nikad nije bio bolji trenutak i teško će ikad biti. Kao ona rečenica na vjenčanju: 'tko ima nešto protiv braka, neka kaže sad ili neka zauvijek šuti!' Tako je i s Bobanom, ili neka dođe sad, ili neka više ne priča da će 'vidjeti što nosi budućnost.'

Što bi Boban donio Dinamu? Prije svega, autoritet za svakoga u klubu i jasne postavke odlučivanja, a to je ono što u ovom trenutku Klubu kronično nedostaje. Nema sumnje da bi Dinamo s njim odmah dobio čovjeka, koji uživa respekt u svim sferama društva. U političkim krugovima, recimo, a to je, nažalost, uvijek bitno. U nogometnim krugovima, također, Bobanova bi se slušala i u HNS-u, gdje je Dinamov utjecaj sve manji, s respektom bi ga gledali i rivali, 'doma' je i u inozemnim nogometnim forumima, uživa ugled i među menadžerima, trenerima, igračima. Takav je imidž izgradio i Dinamu bi to sigurno moglo koristiti. Priča oko stadiona sigurno bi s njim na toj poziciji mogla dobiti konkretnije konture, to je, također, dio tog političkog respekta prema Bobanu i njegov bi dolazak i tu ostavio trag. Ono što, također, može donijeti Bobanov dolazak, jest mogući povratak bivših igrača u Dinamo. Ne sumnjamo da bi Modrić, Kramarić, Lovren i drugi, neki i u igračkim, ostali u nekim drugim ulogama, dobro razmislili o toj opciji, kad bi ih u Maksimir pozvao osobno Zvonimir Boban.

Ono što je zbunjujuće u dosadašnjem Bobanovom postigračkom opusu, jest da je uvijek odlazio iznenada, nakon prvog većeg konflikta i neslaganja s 'politikom kuće'. Bio u izdavaštvu, Milanu, UEFA-i ili FIFA-i, uvijek je on bio taj, koji je sam odlazio i nigdje nije dovršio posao, ističući svoje principe kao glavni argument. Principi jesu važni i poželjni, naravno, ali nogomet nije bajka, crveni tepih brzo potamni, kompromisi i neželjeni 'dealovi', daleko od principa, često su nužno zlo. Pogotovo će biti u razdoblju u koje sad ulazi Dinamo. U Maksimiru bi ga čekale velike, svakodnevne bitke, unutarnje i vanjske, 'krv, znoj i suze', nepopularni potezi, najveće povećalo javnosti, jer su i očekivanja velika. Čekali bi ga protivnici i neprijatelji, prijatelji i saveznici s figom u džepu, velika odgovornost. Bobanova zasluga za uvođenje VAR-a u nogomet je nedvojbena, njegova uloga u obračunu sa Superligom također, njegov autoritet i trag u europskom nogometu neupitan. No, nogometnim rječnikom, Boban je i u Milanu i FIFA-i i UEFA-i bio utjecajan i važan član izborničkog tima, ali nije bio 'izbornik.' U Dinamu bi bio 'glavni trener', onaj, koji slaže, reže, otpisuje i dovodi, odlučuje o sudbinama ljudi i kluba, svakodnevno 'rudari' na 'blatnjavom travnjaku' i na kraju sam potpisuje uspjehe i pogotovo neuspjehe. Ako je spreman za takav posao, onda je najlogičniji izbor. Ako nije sad, teško će biti ikad!



Tagovi

GNK DinamoZvonimir BobanUEFA

Ostale Vijesti