Najboljih 11 HNL-a bez velike četvorke (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 14.04.20. | 12:15

Što vi mislite, bi li ova momčad bila ozbiljan kandidat u borbi za naslov prvaka?

Budući da je dolazaka i odlazaka praktički nema, budući da se utakmice ne igraju, budući da je sve stalo, malo je toga o čemu svaki relevantan medij može izvještavati. S druge strane, ovo je idealna prilka da malo pobliže pogledamo situaciju i dodatno “proskautiramo” hrvatsku ligu.

Nije nikakva novost kada kažemo da je infrastruktura u HNL-u na razini njemačkih niželigaša, ali zato valja istaknuti kako se iz godine u godinu u Lijepoj našoj igra sve kvalitetniji nogomet i kako nije nikakvo iznenađenje kada igrači iz klubova van “velike četvorke” naprave lijep inozeman transfer.

Ipak, novci su presudni u mnogim sferama pa tako i onoj nogometnoj, a upravo radi stabilnijih financijskih situacija unutar klubova, Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek su se malo “distancirali” od ostatka liga.

Dinamo u svojim redovima ima 10-ak igrača koji mogu biti standardni prvotimci u klubovima iz lige petice, Hajduk ima mlade nade kao što su Nejašmić, Posavec i Čolina, dok od iskusnijih imaju Eduoka, Jaira, Dimitrova, Caktaša i Juranovića.

Rijeka je pravi spoj mladosti i iskustva. S jedne strane tu su Gorgon, Andrijašević i Galović, dok se s druge strane mnogo očekuje od talentatiranih mladića kao što su Štefulj, Smolčić, Lepinjica i Pandur. Osijek pak ima “sve”. Talenitrane mladiće kao što su Špoljarić, Bočkaj, Žaper, zatim slijede igrači koji polako ulaze u najbolje igračke godine poput Marića, Mancea i Grezde, a tu su i nositelji svlačionice Kleinheisler, Škorić, Jugović i Majstorović.

Ipak, i u onim klubovima koji ne pripadaju “velikoj četvorci” na raspolaganju imamo vrhunska imena.

Na vratima je Ivo Grbić, član Lokse koji je svojim dobrim igrama stigao i do šireg popisa Zlatka Dalića. Grbić je mlad, napreduje iz utakmice u utakmicu, i pred njim je definitnivno velika vratarska karijera. Simpatizeri Hajduka mu još uvijek nisu oprostili to što je zamijenio Poljud Kranjčevićevom, ali prema svemu što možemo vidjeti, bio je to izvrsta potez rođenog Splićanina koji prema popularnom TM-u danas vrijedi tek nešto manje od milijun eura.

U obrani, pozicije dvaju središnjih braniča rezervirana su za Aleksandra Jovičića i Denisa Kolingera.

Ovaj dvojac možda nije netko od koga ćete očekivati da igraju s loptom, ali zato će pored ovog dvojca zračni duel biti praktično nemoguće osvojit. Riječ je o stoperima “starijeg” kova, ali to ne umanjuje njihovu kvalitetu. Čak naprotiv, radi činjenice da i sami znaju “što mogu, a što ne” njihove su predstave konstante, a to je nešto što svaki trener na svijetu voli. Kolinger komandira obranom Lokosa, Jovičić Gorice, a obojica su igrači koji ako nastave s ovakvim predstavama neće još dugo trčati HNL travnjacima.

Na mjestu lijevog beka nalazi se Marijan Čabraja. Riječ je o bivšem U-21 reprezentativcu Hrvatske koji osim veoma dobrog ubačaja i konstante želje da što više sudjeluje u fazi napda, izrazito korekto odrađuje i svoj posao u obrambenoj trećini terena. Izvrstan igrač koji ima itekako mjesta za napredak, a pozicije lijevog beka, sposoban je odigrati i nešto ofenzivnije role.

Na desnoj strani nalazi se Antonio Bosec, požrtvovni branič Diva iz predgrađa koji u svojem CV-u već sada ima preko 100 nastupa u HNL-u (točnije, njih 111). Bosec je bio projekt Samira Toplaka koji je od relativno nepoznatog mladića stvorio respektabilnog prvoligaškog igrača, a ukoliko se Inter ne uspije spasiti te dogodine budu dio 2.HNL, gotovo pa sigurno to znači da će Bosec napustiti klub.

Pregled vezne linije započinjemo s igračem čiji prekidi, doslovno, paraju mreže, a riječ je Kristijanu Lovriću. 24-godišnjak je prva violina Gorice te je u stanju jedinim potezom riješiti bilo koju utakmicu. Poznat je po topovskom udarcu, a svaki njegov slobodnjak u zoni udarca je “pola gola”. Ove je zime navodno bio blizu odlaska u turski Basakshehir, ali se transfer u konačnici ipak nije realizirao. Bilo kako bilo, Lovrić se ne brine, jer njegova je kvaliteta isplivala, a klubova koji bi ga voljeli imati u svojim redovima ima na bacanje. Izvrstan igrač.

Mjesto desnog veznog rezervirano je za Lirima Kastratija, brzonogog krilnog napadača Lokomotive. Nema dvojbe da je Kastrati jedan od najbržih igrača u HNL-u, a osim što je brz, ima i nos za pogodak. Kastrati nije jedan od onih “sebičnih” krila koji samo traži gol, a radi njegove brzine i dubine koju stvara svojim načinom igre nerijetko najviše profitiraju njegovi suigrači. Valja istaknuti kako njegove dobre igre nisu prošle nezapažno pa će tako od ovog ljeta postati novi igrač Dinama.

U srcu vezne linije imamo jednog ratnika i jednog nepredvidljivog romantika.

Dario Čanađija igrač je koji može odigrati “sve”. Riječ je o zahvalnom veznjaku za kojeg bi Englezi rekli da djeluje od 16-erca do 16-erca. Po potrebi, popularni Čane će odigrati i na mjestu beka, stopera, polušpice… Sve što treba! Koliko je zahvalan član svlačionice govori i podatak da je kao član šampionske generacije NK Rijeke skupio 24 nastupa u prvenstvu, ali zanimljivo niti jednu od utakmica nije započeo u prvih 11. Katica za sve, odnosno Dario Čanađija.

Drugi dio srca vezne linije rezerviran je za Borislava Coneva. Ovaj 24-godišnji Bugarin bez imalo sumnje ima nogomet u malom prstu, ali mu je svo svoje igračko znanje dosta teško pokazati kada jedini igrač u momčadi koji igra nogomet na njegovoj razini je Rus Serdar Serderov. Conev igra najčešće na nekoj od ofenzivnijih pozicija u redovima zaprešićkog prvoligaša, a njegovi ga suigrač najčešće traže loptom nakon koje sve ostaje na samom Conevu. Ako nešto napravi – super, ako ne – nema veze. Dojam je da bi njegova igračka kvaliteta došla do većeg izražaja da igra u malo sređenijoj sredini, ali što je tu je. Bilo kako bilo, izvrstan igrač od kojeg najbolje tek slijedi.

U napadu imamo spoj mladosti i iskustva.

Iako više voli ulogu drugog ili pak krilnog napadača, za potrebe ove postave Mytro Uzuni naša je prva središnja špica. Uzuni igra izvrstan nogomet, a u proljetnom dijelu sezone zabio je čak šest golova (a njima je nadodao i dvije asistencije) te je upravo on jedan od najzaslužnijih zašto je prije prvenstvene pauze njegova momčad nanizala čak pet pobjeda. Reprezentativac Albanije pravo je otkriće Lokosa koji su prije godinu i pol dana za njega izdvojili 350 tisuća eura. Nema sumnje da će taj iznos biti sitniš za ono za što će ga jednog dana prodati…

Šećer na kraju, a njegovo je ime Ivan Krstanović. Krle je kao vino – što stariji, to bolji. Jednostavno, riječ je o istinskom golgeteru, nekome tko je u HNL-u skupio 247 nastupa, a samo mu još dva pogotka nedostaju da dođe do društva sa troznamenkastim brojem postignutih pogodaka. Krle je izvrstan igrač koji puno radi za momčad, voli sudjelovati u izgradnji napada, a povrh svega on na sebe uvijek navuče dva stopera što otvara prostora njegovim krilnim napadačima da se nađu u poziciji jedan na jedan sa svojim čuvarima.

Bilo kako bilo, ova momčad bi svakako napravila velike stvari u domaćem prvenstu te bi vrlo vjerojatno bili u dosta ozbiljnoj borbi za prvo mjesto.

Iz udobnosti svog doma možete bez problema koristiti širok spektar GERMANIJINE online ponude na najbrži, najjednostavniji način, što je ovih dana vrlo bitno. Za razliku od klađenja na uplatno-isplatnom mjestu, gdje morate obaviti mnogo više koraka kako biste se okladili, preko internetske stranice ili aplikacije germaniasport.hr samo u ŠEST koraka obavit ćete sve što je potrebno kako bi igra započela. Detaljne upute pogledajte OVDJE!

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamodomaći nogometHNLMyrto UzuniIvan KrstanovićLirim KastratiBorislav TsonevDario ČanađijaKristijan LovrićMarijan ČabrajaAleksandar JovičićDenis KolingerAntonio BosecIvo GrbićHNK GoricaInter ZaprešićLokomotiva Zagreb

Ostale Vijesti