Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Marko Mlinarić za Germanijak: "Još uvijek se sjećam kada je šofer iz Nikšića zaustavio autobus nakon poraza Crvene zvezde u Osijeku"

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 26.04.22. | 08:58

Legendarna Dinamova 'desetka' prisjetila se perioda kada je Dinamo matematički osigurao naslov i naglasio koliku je ulogu u tom uspjehu imao tadašnji kapetan kluba Velimir Zajec.

Piše: Niko Rukavina

U ponedjeljak se u kazalištu Komedija na zagrebačkom Kaptolu spojilo 'najbolje od najboljeg' što Dinamo i hrvatski nogomet mogu okupiti. Gotovo cijela generacija iz 1982., istaknuti Dinamovi igrači iz ranijeg i kasnijeg perioda te aktualni prvotimci, kapetan Arijan Ademi, Mislav Oršić, Dominik Livaković, Bruno Petković i Luka Ivanušec. Bili su tu i državni, gradski i nogometni vrh. Predsjednik države Zoran Milanović, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, predsjednik ZNS-a Tomislav Svetina te preostala poznata imena iz javnog, medijskog i političkog života. U Komediji je bilo i običnih dinamovaca, Bad Blue Boysa, treba istaknuti i najvećeg Dinamovog kolekcionara Krešimira Barića... Svi oni okupili su se na jednom mjestu kako bi prisustvovali promociji biografije o Velimiru Zajecu Zeki, a koju je napisao Sanjin Španović.

"To su sve idoli mog djetinstva, koje sam gledao, a sad sam s njima razgovarao o možda i najvećem Dinamovcu svih vremena, možda ne najboljem igraču, ali najkompletnijoj osobi u povijesti Dinama", rekao je autor knjige Sanjin Španović.

Knjiga "Zeko - biografija Velimira Zajeca" napisana je na više od 450 stranica s više od 150 fotografija od kojih njih 50-ak nikada nisu objavljene. Promociju su otvorili i zatvorili Zagrebački solisti i pjevačica Vanda Winter s izvedbama pjesama "Košulja plava" i "Nebo se plavi", napisanom 1982. kada je Dinamo, predvođen kapetanom Zekom Zajecom osvojio naslov prvaka nakon 24 godine čekanja.

Panel je vodio legendarni televizijski komentator Božo Sušec, a osim autora knjige Španovića i glavnog protagonista iste Velimira Zeke Zajeca, na njemu su sudjelovali novinar Anton Samovojska, jedan od 96 sugovornika u spomenutoj knjizi i 'trener svih trenera', legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Sam panel je prošao u prilično šaljivom tonu, prepun 'štoseva' s kojima su prednjačili Ćiro i Zeko. U jednom trenutku pojavio se i glumac Ivica Zadro koji je u popularnoj seriji Smogovci glumio Peru Vrageca, i koji je podsjetio Zeku kako je kao sportski direktor Dinama morao angažirati Bonga Vrageca kako bi Dinamo pobijedio Milan. Na video panelu pojavio se i Tarik Filipović koji je svojom interpretacijom Ćire podsjetio na 'sukob' legendarnog trenera i kapetana pred početak sezone 1982.

"Jako sam se veselio ovoj večeri na kojoj smo se prisjetiti brojnih uspjeha našeg Dinama, vidjeli se s mnogim igračima i prijateljima s kojima dugo nismo i predstavili knjigu. Ova knjiga je svojevrsno putovanje kroz moju igračku, direktorsku i trenersku karijeru s naravno naglaskom na tu 1982. godinu koja je obilježila cijelu moju generaciju i karijeru. Ta moja generacije je i osnovni razlog zašto sam se odlučio na ovaj projekt", kazao je kapetan Dinama '82 Velimir Zajec, koji je uglednu karijeru napravio kao igrač i dužnosnik atenskog Panathinaikosa.

Nakon same ceremonije iskoristili smo priliku i porazgovarali s jednim od protagonista te 1982., osobom koja se često spominjala na promociji, ali i u samoj knjizi, Markom Mlinarićem. Popularni 'Mlinka' je Purger, krenuo je u Dinamu 1978., zadržao se do 1987., a onda se vratio 1995. i u Maksimiru godinu kasnije zaključio svoju bogatu karijeru.

"U prijašnjim razgovorima nisam pohvalio autora knjige, gospodina Španovića. Moram reći da još nisam pročitao knjigu, ali nema sumnje da budem. Vidio sam da knjiga vrvi s fotografijama, da je odlično koncipirana, počevši od Zekinog djetinjstva, pa sve do danas. Zeko je bio simbol Zagreba, simbol Dinama, simbol Hrvatske. Genijalac, kapetan. Produžena ruka Ćiri Blaževiću u mitskoj '82., ali i svim ostalim trenerima koji su u Zekino doba vodili Dinamo. Meni osobno je neizmjerno drago reći da imam takvog čovjeka za prijatelja", rekao nam je kratko 'Mlinka'.

Promocija knjige održana je, simbolično, na dan kada je Dinamo i matematički osvojio naslov prvaka 1982. Mnogi misle da je Dinamo osvojio titulu 18. travnja nakon domaće 2:0 pobjede nad Željezničarom. No, Dinamo je tada postao praktički, ne i teoretski prvak. Plavi su i matematički postali prvaci tjedan dana kasnije, 25. travnja 1982., nakon 0:3 poraza u Nišu od Radničkog. Na povratku za Zagreb, slušao se radijski prijenos utakmice Osijek - Crvena zvezda u Gradskom vrtu. Bijelo-plavi su slavili s 2:0 i Dinamo je matematički osigurao titulu. Nakon završetka utakmice autobus je zaustavljen i igrači su proslavili naslov uz fotografiju koja do sada nikada nije objavljena.

"Sjećanja polagano blijede, ali se dobro sjećam vožnje s autobusom Nišexpresom. Slušali smo prijenos utakmice Osijek - Crvena zvezda u autobusu, pokojni gospodin Ivo Tomić, koji je inače pratio Dinamo, uključio se u prijenos sa slavnom izrekom: 'Slavonijo jesi li čula, Osijek vodi 2:0. Strijelac Luka Dilber'. Svi smo euforično uzviknuli: 'Bravo'! Kada je utakmica završila nagovorili smo šofera iz Niša da zaustavi autobus, izašli smo i napravili tu antologijsku sliku koja je danas objavljena".

Mlinarić se u Zagrebu zadržao do 1987., odigravši više od 200 utakmica u plavom dresu. Tada je prešao u francuski Auxerre, proveo je kasnije i dvije godine u Cannesu, a u Dinamo se vratio 'tek' 1995. Povratak se mogao dogoditi i prije, no spletom okolnosti, Mlinka je do Maksimira morao 'težim putem', preko sisačke Segeste.

"Ivan Cvjetković i ja smo se početkom rata vratili iz inozemstva. On iz Belgije, ja iz Francuske. Trenirali smo s Dinamom jedno mjesec dana. Međutim, nitko nam se iz uprave nije javio za razgovor. Ne bih htio optuživati nikoga, ali tada očito nije bilo suđeno da se vratim u Dinamo. Đuro Brodarac, predsjednik Segeste, i Zoran Gobac su me tada pitali bih li htio pristupiti Segesti. Predstavili su mi projekt i ideju. Gradila se jedna ozbiljna momčad s Cvjetkovićem, Munjakovićem, Piplicom, Cupanom i drugima. Projekt mi se jako svidio, otišao sam i nije mi bilo žao! To je bio jedan jako lijepi period u mojoj karijeri".

Ipak, u Dinamu su se 'urazumili'. Točnije, kada je Velimir Zajec postao sportski direktor kluba, vratio je Mlinarića u Zagreb. Mlinka kao veteran i Zeko kao sportski direktor donijeli su Dinamu prvu duplu krunu, a Mlinka je u sezoni 1995./96. zabio spektakularni pogodak Hajduku iz slobodnog udarca, a onda se idućeg ljeta, nakon europskih dvoboja protiv Tirane i Spartaka iz Moskve oprostio od plavog dresa i aktivnog igranja nogometa.

"Sjećam se tih svojih posljednjih utakmica u Dinamovom dresu. Nažalost, utakmica protiv Spartaka bila mi je posljednja u karijeri. Ispali smo i to je bilo to".

Još za vrijeme samog panela, Zeko se dotaknuo tog perioda.

"Tada sam se pitao, kako je Mlinka uopće završio u Segesti!? Pa čovjek je i tada bio najbolji hrvatski igrač".

Za kraj razgovora s Mlinarićem dotaknuli smo se i aktualnog Dinama...

"Dinamo je neusporedivo najbolji klub u Hrvatskoj, možda čak i na ovim područjima. Ove sezone smo izgubili četiri nositelja. Joška Gvardiola, Lovru Majera, Kristijana Jakića i Marija Gavranovića. Bili smo uvjereni da ćemo i s ovim kadrom lakše doći do naslova. Međutim, Dinamo je i s ovim kadrom dokazao da je najbolji, a to se potvrdilo u Velikoj Gorici. Baš sam pričao s Dominikom Livakovićem i Mislavom Oršićem. Dobili su veliko samopouzdanje. Imaju šest bodova fore, uvjeren sam da će Dinamo na kraju bio prvi", rekao je za kraj Mlinka.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoVelimir ZajecMarko MlinarićVREMEPLOV

Ostale Vijesti