Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Majstori Nikola Kalinić i Josip Brekalo, to je ono što je Karoglanu trebalo

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 12.02.24. | 08:01

Nekadašnji reprezentativci otvorili su put do pobjede Hajduka, prve nakon četiri susreta 'suše'

Hajduk se vratio na pobjedničku stazu nakon što je 'postio' četiri utakmice u kojima je osvojio samo tri boda. Utakmica sa Slaven Belupom u rođendanskom ozračju bila je idealna prilika za to i premda su gosti odolijevali do nadoknade prvog dijela, nije im bilo spasa. Bijeli su na kraju slavili s 4-0, 'razbili' suparnika, a trener Mislav Karoglan koji nije bio na konferenciji za medije jer je friško prebolio virozu, može itekako biti zadovoljan.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Njemu ide sav kredit što je po dolasku natrag u Hajduk uspio privoljeti Nikolu Kalinića da se vrati nakon što ga Ivan Leko nije vidio u svojim planovima, pa nije produljio ugovor te šest mjeseci bio bez lopte. Ali jednom majstor, uvijek majstor. Naznake da će Kalinić biti onaj stari unatoč 36 godina u životnom kalendaru, vidjele su se na pripremama u Umagu kada su ga dozirali za ulogu jokera i pomoć Marku Livaji, no kada se najbolji igrač Hajduka ozlijedio, pripala mu je uloga prvog špica. Hvalio ga je nakon utakmice u Osijeku trener domaćih Zoran Zekić, pa premda nije zabio gol, moralo se i njemu otvoriti.

I otvorilo se za 'otvaranje' Slaven Belupa kada je fenomenalno primio loptu od Josipa Brekala i zakucao je u mrežu nakon čega su se gosti raspali. Umjesto da na predah odu s 'nulom', primili su gol u najgorem mogućem trenutku, a prava nevolja snašla ih je u nastavku kada su dobili još tri pogotka, sva tri s potpisom Emira Sahitija koji je imao 'hattrick' asistencija.

Prva je bila za Brekala koji je isto kao i Kalinić pokazao klasu i zabio pogodak koji je njegov zaštitni znak. Polulijevo je primio loptu te poentirao za 2-0. S Brekalom je Hajduk puno dobio, samo se još više treba uigrati te tražiti 'izolaciju' na lijevom krilu kako bi prolazio jedan na jedan. Upisao je asistenciju i pogodak, nije mogao bolje za prvi nastup u bijelom dresu na Poljudu čija publika ga je već zavoljela.

Možemo konstatirati da su pravi majstori Kalinić i Brekalo, ono što je Hajduku i Karoglanu trebalo u razdobolju dok je bez Livaje, ali bit će potrebni i kada se najbolji igrač Bijelih, koji je već počeo trenirati, konačno vrati.

Ima još priča s utakmice sa Slavenom, jer spominjali smo Sahitija i njegove tri asistencije što je rijetkost u nogometnoj igri. I pravi Sahiti je važan kotačić u igri Hajduka, ponekad ga treba čekati, ali je jako koristan za momčad.

Jednako kao i Anthony Kalik koji je dobio prednost u odnosu na Laszla Kleinheslera i također postigao pogodak. On je Karoglanov miljenik, a taj status zaslužio je dobrim radom otkako je novi stručni stožer na klupi Hajduka. Ono što je bitno jest da Hajduk ima širinu u veznom redu, tako da se nije osjetio izostanak Mihaela Žapera koji je ostao na klupi nakon što je bio bolestan, nije ni ulazio u igru. Bijeli imaju taj luksuz ne korisiti od početka Kleinheslera koji je doveden kao pojačanje, a to je znak da Karoglan raspolaže s 15-16 igrača koji mogu biti prvotimci.

Eto i Filip Čuić je dugo čekao na prvijenac koji je napokon ostvario nakon što je stupio na teren umjesto Kalinića kojemu je Poljudu dugo pljeskao. Nije više kod 3-0 bilo potrebe da ga se troši, jer njegova prisutnost u vršku napada bit će od velike važnosti u utakmicama koje slijede. Svi pričaju o nizu koji Hajduk morao napraviti do Derbija na Poljudu s Dinamom.

Prvi susret u nizu je Rudeš koji bi Splićani trebali glatko proći bez obzira što neće biti Filipa Uremovića koji je dobio treći žuti karton. Zatim slijedi gostovanje u Varaždinu, domaći susret s Istrom 1961, put u Veliku Goricu s Goricom koja nikoga ne može dobiti, a prije Dinama igra se još s Lokomotivom na Poljudu. Nije beznačajno što se u međuvremenu sastaju Dinamo – Rijeka. Nije nikoga lako dobiti u gostima, ali Hajduk ima pravo sanjati da dvoboj s Dinamom može dočekati na prvom mjestu.



Tagovi

HajdukNikola KalinićJosip BrekaloMislav KaroglanEmir SahitiAnthony KalikFilip ČuićSlaven BelupoDerbiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti