REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Maestro Luka od prve minute starta na Anfieldu, Klopp želi osvetu za finale, ali je u dvojbi – Jota ili Firmino (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 21.02.23. | 10:29

Sve je spremno za spektakl!

Utakmica dana, tjedna, a vjerojatno i cijele veljače odigrat će se danas s početkom u 21.00 na kultnom Anfieldu. Liverpool, koji igra katastrofalno ove sezone, 'luđački nabrijan' dočekuje Real Madrid, trenutno drugu momčad La Lige i branitelja naslova prvaka Lige prvaka. Kraljevska momčad je prošle sezone stigla do svoje osme 'kante' u najelitnijem klupskom natjecanju, a u finalu su bili bolji upravo od Liverpoola. Preciznije, nisu Madriđani bili bolji, naprotiv, odigrali su jednu jako lošu utakmicu, ali su pobijedili. Redsi su dominirali praktički svih 90 minuta, ali jedan bijeg Viniciusa Juniora u 59. minuti je odlučio pitanje pobjednika. Imao je engleski velikan 23 udarca prema golu Courtoisa (koji je apsolutni heroj tog finala), dok je pogodak Vinija bio jedan od tri udarca koje je uputio Real Madrid i jedini udarac koji je išao u okvir gola kojeg je čuvao Alisson.

Bio je to drugi put u povijesti su se Redsi i Los Blancosi sastali u finalu Lige prvaka. Prvi put se to dogodilo 2018., a tu utakmicu pamtimo po hrvačkom zahvatu Ramosa na Salahu, pogreškama Lorisa Kariusa te dva sjajna pogotka Garetha Balea.

Između ta dva finala, u sezoni 20./21., ove dvije momčadi odmjerile su snage u četvrtfinalu spomenutog natjecanja te je i tada Vinicius Junior bio ključan fakor u pobjedi Kraljevske momčadi (u prvoj utakmici koja je završila rezultatom 3:1 je zabio dva pogotka). Uzvrat na Anfieldu završio je bez pogodaka, Real je obranio prednost, ali te godine nisu uspjeli otići do kraja. Iako je Liverpool ove sezone u velikom padu, bore se s brojnim ozljedama te pokazuju nekonzistentnost u svojoj igri, utakmica protiv Real Madrida je nešto sasvim drugo. Sama činjenica da je praktički siguran starter kod Redsa 18-godišni Stefan Bajčetić kojem će današnja utakmica biti 15. za prvu momčad Liverpoola dovoljno govori u kakvim je problemima Klopp

Njemački strateg za današnji ogled ne može računati na Arthura, Diaza, Konatea, Ramseyja i Thiaga, a problem je i blaža ozljeda Nuneza koji je zabio u pobjedi protiv Newcastlea prošlog vikenda. Skupio plaćeni Urugvajac vjerojatno neće biti u početnoj postavi, rame ga i dalje boli, a najveća Kloppova dvojba je hoće li startati s Jotom ili Firminom. U slučaju da se odluči za 'Najboljeg na svijetu', onda će Gakpo preseliti na mjesto lijevog krila, dok bi u suprotnoj situaciji, ako ipak povjerenje da Joti, Portugalac bio lijevo krilo, a Gakpo istureni napadač. U obrani je sve jasno, dok će kraj Bajčetića u veznoj liniji biti još Henderson i Firmino.

Kad je riječ o Realu, oni također imaj podosta problema. Kroos i Tchouameni su bolesni, a to znači da će pored Luke Modrića, koji će definitivno startati u utakmici na Anfieldu, biti još Ceballos te Camavinga. U fazi obrane će sredinu vezne linije zgusnuti i Valverde za kojeg se očekuje da će započeti utakmicu na mjestu desnog krila, u vrhu napada je vlasnik Zlatne lopte Karim Benzema, dok će lijevo biti Liverpoolov kriptonit Vinicius Junior. Eh, da je Redsima sad jedan Josip Juranović pa da Vinija učini nevidljivim…

U posljednjih pet utakmica Liverpool je upisao dvije pobjede, jedan remi i dva poraza, s tim da su posrtaji protiv Brightona i Wolvesa bili prilično veliki udarac na moral momčadi. No, posljednje dvije pobjede (Everton, Newcastle) su vratile 'mindset' momčadi na nultu točku, a današnji ogled za njih je najbolji mogući test da vide što mogu još napraviti ove sezone. Premier ligu, jasno, osvojiti neće, ali ako pobijede Real Madrid, a potencijalno ih i izbace, onda definitivno do kraja sezone mogu još puno toga ostvariti.

Madridski velikan je u posljednje četiri utakmice upisao četiri pobjede, ali remi protiv Sociedada s kraja siječnja i poraz od Mallorce neposredno prije odlaska na klupsko SP (koje su osvojili) ih je podosta udaljilo od Barcelone u borbi za titulom prvaka Španjolske. U skorije vrijeme Real Madrid će morati napraviti veliki redizajn, Luka, Toni, Karim i ostatak društva polako ulaze u veteranske godine (odnosno, već su u njima), a oslanjati se samo na njihovu individualnu kvalitetu dugoročno neće ništa donijeti. Vrijeme je za neke nove klince, ali ako nešto znamo, onda je to da Perez može sve. Možda Mbappe (zasad) nije završio na Santiago Bernabeuu, ali ovoljetni planovi su Gvardiol, Hviča, Belingham i Osimhen. Što će se od toga ostvariti, tek treba vidjeti, ali da je pred nama jedno 'vruće ljeto', to već sada znamo.

U svakom slučaju, ogled ove dvije momčadi bit će sasvim sigurno spektakularan. Nepotrebno je isticati da će Anfield biti ispunjen do posljednjeg mjesta i da će atmosfera biti izrazito naelektrizirana, a iako baš zbog tog domaćeg terena neki daju veće šanse za slavljem domaćem sastavu, dojam je da je danas apsolutno sve moguće. Šanse su, ako nas pitate, 50-50. Pa nek' bolji pobijedi!

Očekivani sastavi:

Liverpool (4-3-3):


Real Madrid (4-3-3):



Tagovi

LiverpoolReal MadridLiga prvakaLuka Modrić

Ostale Vijesti