REUTERS/Peter Powell
REUTERS/Peter Powell

Lov na Lisice: Leicester do kraja godine čeka pet krugova “pakla”

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 16.12.21. | 10:00

Momčad Brandona Rodgersa je ovog prosinca na najtežim ispitima...

“Konferencijska liga? Ja ne znam ni što je to” izjavio je Brendan Rodgers nakon poraza od Napolija na San Paolu. Njegove Lisice su u ludoj utakmici poražene rezultatom 3:2 čime je i avantura za njih u Europskoj ligi bila završena. Ostala im je utješna nagrada, doigravanje za nokaut europskog “trećeg puta”, no prema riječima njihova trenera, teško da će se ekipa dobrano potruditi da osvoji tu famoznu Konferencijsku ligu. Uostalom, nije ni čudno da se Rodgers tako “maćehinski” ponaša prema tom natjecanju, jer ono što mu slijedi u drugom dijelu prosinca je kudikamo teži i važniji zadatak od prolaska danskog Randersa koji ih čeka u veljači.

Kako sada stvari stoje, otvoren je lov na Lisice koje će u narednih 15 dana odigrati čak pet napornih, teških ali i važnih utakmica koje će uvelike odrediti daljnji tijek sezone za Maddisona, Vardyja, Tielemansa i društvo. Pakleni put po otoku kreće u četvrtak, a završava tri dana prije Nove godine. Da sve prođe u dodatnom znaku napora, za staru godinu neće biti popusta jer se već rano poslijepodne 1. siječnja igra regularno kolo Premier lige.

Krenimo kronološki na put oko Engleske gdje će Leicester svim silama pokušati skupiti što više bodova kako bi se približio mjestima koja vode u Europu.

Za početak, zagrijavanje. U četvrtak u 20:30 na King Power stadion stiže – Tottenham. I to iznimno oslabljeni Tottenham čiju svlačionicu je poharao covid. Ipak, bit će to ozbiljan ispit za Rodgersa jer je Antonio Conte počeo uigravati svoj poznati 3—5-2 sustav u kojem bi Kane morao dobiti prijeko potrebne lopte u šesnaesterac. Spursi su itekako opasni, premda se na prvu čini da nije tako. Izuzetno su loši u transportu lopte iz posljednje trećine igrališta u šesnaesterac, no kada se lopta nađe u opasnoj zoni, Spursi svoje rijetke šanse dosta efikasno pretvaraju u pogotke.

Isto tako, ova utakmica je iznimno bitna jer bi se Leicester s eventualnom pobjedom izjednačio bodovno s Pijetlovima, iako Spursi imaju dvije utakmice manje, pa i to valja uzeti u obzir.

(2.10) Leicester City (3.45) Tottenham (3.50)

Tri dana kasnije, novi ispit, ovog puta u gostima. Everton je sve samo ne konkurentan ove sezone, no Arsenal je na teži način upoznao individualne kvalitete Richarliasona i Grayja, jedine dvojice iz prve postave koji ove sezone ulijevaju povjerenje svojim navijačima. Uostalom, Toffiesi su u crnom nizu. Od pobjede nad Norwichen s kraja rujna, Benitezove trupe su bez pobjede bile čak osam ligaških utakmica, cilj je presjekao veliki preokret protiv Arsenala na Goodison Parku, ali se sve vratilo na staro prije nekoliko dana u Londonu kada je Palace pobijedio rezultatom 3:1.

Leicester je čini se puno bliži pobjedi u ovom susretu, no crni niz u jednom trenu mora prestati. Uostalom, kako izgleda odnos struke, navijača i Beniteza, ne bi uopće bilo čudno da Rafa dobije otkaz do kraja tjedna, pa momčad preuzme netko drugi uz često spominjani “pozitivni šok” u svlačionici. Individualna kvaliteta igrača je neupitna, samo je pitanje hoće li momčad “kliknuti”.

(2.80) Everton (3.20) Leicester City (2.60)

Kako god se proveli na Goodison Parku, Lisice će ostati u Liverpoolu jer ih tri dana kasnije čeka borba za trofej, vjerojatno jedini koji imaju realne šanse osvojiti ove sezone. Iako ove sezone Lisice brane naslov osvajača FA kupa, teško će ponoviti prošlogodišnji uspjeh jer ih početkom siječnja odmah čeka prvoligaš – Watford. S druge strane, EFL kup nudi više prilika jer ih u četvrtzavršnici čeka – Liverpool. Redsi imaju strašnu širinu na klupi i svakako su dovoljno kvalitetni konkurirati na četiri fronta, no nekako se čini da je EFL prvo natjecanje “za odstrel”.

REUTERS/Peter PowellREUTERS/Peter Powell

Upravo bi to mogla biti zlatna šansa za Leicester. Pool je fokusiran na prvenstvo, pa će sigurno na ovom susretu dati priliku mlađim igračima koji se tek dokazuju, što je sjajna prilika da se Lisice provuku do polufinala i uđu 2022. godinu dvije utakmice udaljeni od najmanje prestižnog trofeja sezone.

Kako god završilo, četiri dana iza tog kup susreta, na kultni "boxing day", Rodgers u popodnevnom terminu od 16 sati mora preživjeti Etihad i Pepa Guardiolu. City je ove sezone ušao u niz koji uvelike podsjeća na onaj prošlogodišnji kada su od studenog do siječnja nanizali petnaest pobjeda u nizu i tako osigurali naslov prvaka. Ovog puta su pokleknuli kod Leipziga nakon sedam pobjeda u nizu, no još uvijek stignut nanizati toliko pobjeda u ligi, trenutno su na stali na brojci šest.

Kad su se posljednji put susreli u prvenstvu, Građani su u rujnu upisali minimalnu 1:0 pobjedu na King Poweru golom Bernarda Silve. Leicester se pak i dalje naslađuje činjenicom da su Guardioli na samom početku sezone oduzeli tzv. Community Shield. U tvrdoj utakmici s malo prilika, Lisice su kasnim jedanaestercem stigli do pobjede. Junak je bio Nigerijac Ihenanacho. Iako je utakmica na rasporedu tek za dva tjedna, nešto slično bi mogli vidjeti i u božićnom ugođaju u Manchesteru.

Action Images via Reuters/Peter CziborraAction Images via Reuters/Peter Cziborra

Za kraj turneje, cesta se zatvara uz povatak u Leicester. Tamo će ih 28. prosinca. samo dva dana nakon okršaja sa Cityjem, čekati Liverpool. Što je najgore, raniji susret im neće puno pomoći jer će Klopp vjerojatno tek u ovom ligaškom susretu poslati na teren svoje najbolje igrače.

Po trenutno viđenom, Mo Salah je nerješiva zagonetka, a sve bolji je i Jota koji se prikrada iz drugog plana i redovito zabija. Treba vidjeti kako će izgledati tablica izgledati ih pred kraj tekuće godine, no lako je za pretpostaviti da će situacija na vrhu biti u potpunosti otvorena, što znači da će Redsi punim gasom juriti pobjedu.

I to je to za 2021. godinu. Za kraj osavljamo informaciju kako će se dečki na posljednji dan tekućeg nam “ljeta” odmarati jer već prvog siječnja u popodnevnom terminu Englezi opet igraju. Ako ništa, Leicester ima nešto lakši posao – Norwich. Nakon te utakmice sve po starom i uobičajeni tempo jedne utakmice tjedno. Osim u slučaju prolaska u polufinale EFL kupa i kasnije FA-a. Tad slijedi rastrčavanje u prosjeku dva puta tjedno.

Nije ni nogometašima lako, zar ne?

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Brendan RodgersLeicesterLiverpoolManchester CityEvertonTottenhamAntonio Conte

Ostale Vijesti